Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Combinatiepakket Society 4.0, Democratie 4.0 en Gids Regio 4.0

Paperback Nederlands 2023 9789462158634
Verkooppositie 723Hoogste positie: 704
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Society 4.0 - De acht belangrijke issues om een burger samenleving te bouwen is bedoeld als inspiratie voor mensen die een vitale en hoopvolle toekomst willen bouwen voor de komende generaties. In zijn visie op een andere en betere samenleving verkent Bob de Wit de mogelijkheden van nieuwe technologieën, onderzoekt hij "zwakke signalen", en evalueert hij talloze nieuwe maatschappelijke initiatieven en toekomstvisies.

Bob de Wit hoopt lezers te inspireren om zich aan te sluiten bij zijn initiatief om een "burger samenleving" te bouwen. Bob heeft de website Society4th.org geopend om een gemeenschap van actieve burgers te vormen en een burger samenleving voor de toekomst te bouwen.

Democratie 4.0 - Opnieuw uitvinden van democratie voor het bouwen van een glokale burgersamenleving in society 4.0 is een fundamenteel herontwerp van de democratie. Democratie is gericht op het dienen van de belangen en behoeften van het volk, en dus begint Bob de Wit het herontwerpen van democratie – Democratie 4.0 – bij de burger en de menselijke maat. Hij maakt hierbij gebruik van de mogelijkheden die nieuwe technologieën bieden, zoals de functionaliteit van de blockchaintechnologie om snel integere stemmingsuitslagen te kunnen publiceren.

Bob de Wit betoogt dat het opnieuw uitvinden van democratie noodzakelijk is omdat de twee factoren van een industriële samenleving, arbeid (‘links’) en kapitaal (‘rechts’) niet meer de belangrijkste ontwerpvariabelen zijn, en omdat het bestaande democratische model van natiestaten niet geschikt is om ‘op te schalen’ naar Europees niveau en naar wereldschaal. Zijn herontwerp gaat niet alleen uit van deze schaalvergroting, maar ook en vooral van schaalverkleining naar regionaal niveau. Technologieën als blockchain, 3D-printing en industry platforms zorgen er namelijk voor dat burgers in de eigen ‘regionale samenleving’ het grootste deel van de menselijke behoeften kunnen voorzien.

In zijn herontwerp versterkt Bob de Wit de positie van burgers, met als uitgangspunt dat zij direct in de besluitvorming op voor hen relevante thema’s en in de keuze voor hun volksvertegenwoordigers worden betrokken.

Regio 4.0 - Gids voor de ontwikkeling van regio's in Society 4.0
Regio 4.0 heeft als doel de toekomstvisie van Society 4.0, zoals verwoord in 'Society 4.0' (2021) en 'Democratie 4.0' (2023), te vertalen naar concreet te nemen acties in de regio. Het is bedoeld voor burgers, ondernemers en maatschappelijke organisaties die een sterke regionale samenleving in Society 4.0 willen bouwen: Regio 4.0.

Dit boek biedt de ‘bouwers’ van regio’s concrete handvatten. Zo ontwikkelen de regio’s tezamen een hoopvolle toekomst voor burgers, ondernemingen en maatschappelijke organisaties.

Specificaties

ISBN13:9789462158634
Trefwoorden:democratie, regio
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:325
Uitgever:VMN Media
Druk:1
Verschijningsdatum:30-11-2023
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Bob de Wit

Prof. dr. Bob de Wit is een visionaire wetenschapper en Hoogleraar Strategisch Leiderschap verbonden aan het Center for Strategy, Organization & Leadership van Nyenrode Business Universiteit. Zijn belangrijkste research onderwerp is de transformatie van organisaties, sectoren en samenlevingen als gevolg van digitale technologieën, biotechnologie en duurzame energie oplossingen. Bob is een gewaardeerd 'inspirational speaker', en geeft presentaties en key notes aan grote groepen. Zijn doel is om private en publieke leiders voor te bereiden op de economische en maatschappelijke revolutie in de komende jaren. Bob is (co-)auteur van vele boeken, artikelen, boekhoofdstukken, cases en teaching notes op het gebied van strategisch management. Verschillende edities van zijn boek ‘Strategy: An International Perspective’ (1994, 1998, 2005, 2010, 2014, 2017, 2020) worden gebruikt op universiteiten en business schools in meer dan 70 landen in de gehele wereld. Bob's boeken worden beschouwd als de ‘paradox school of thought in strategy’. Zijn meest recente boeken zijn ‘Society 4.0’ (VMN, 2021) en ‘Democratie 4.0’ (VMN, 2023). Bob heeft gedoceerd in meer dan 50 landen op alle continenten. Hij doceert bij Nyenrode Business Universiteit vooral in executive programma's zoals New Board Program, de Commissarissencyclus, Executive MBA en Strategic Leadership Program, en in in-company programma's. Hij heeft meerdere onderwijsprijzen ontvangen op de Erasmus Universiteit (Rotterdam School of Management), Universiteit Maastricht en Nyenrode Business Universiteit. Bob de Wit heeft een Bachalor's diploma in psychologie, Universiteit van Utrecht, een Master's diploma van de IIB in Delft, en een PhD in de bedrijfswetenschappen van de Erasmus Universiteit. Van 1986 tot 1996 was hij universiteit docent aan de Rotterdam School of Management, en van 1996 tot 2012 Professor of Strategy and Associate Dean for Research at the Maastricht School of Management. Hij was lid van de Advisory Board of the Journal of Change Management en van de Strategic Management Society Review Board. Bob de Wit is directeur en oprichter (1986) van Strategy Works, een strategy consulting bedrijf, en mede-oprichter en voorzitter van de Coöperatieve Vereniging Society 4.0.

Andere boeken door Bob de Wit

Inhoudsopgave

Society 4.0:
Chapter 1: Inleiding 10
Chapter 2: Een (zeer) korte geschiedenis van samenlevingen 18
Chapter 3: Samenleving 4.0 - de digitale golf 30
Chapter 4: De vierde maatschappelijke revolutie of 'slechts' een vierde industriële revolutie? 40
Chapter 5: Acht belangrijke issues voor de maatschappelijke revolutie 48
Chapter 6: De Elite Reset Society 68
Chapter 7: DE Glokale Burgersamenleving 82
Chapter 8: Uitnodiging aan alle lezers voor suggesties 98
Dankwoord 102
Referenties 104
Resumé Bob de Wit 110

Democratie 4.0:
1 Inleiding 12
2 Democratie in Society 4.0 16
3 Global Economic Governance 4.0 36
4 Society 4.0 50
5 De transitie naar een nieuwe samenleving 62
Dankwoord 72
Bijlage 74
Inaugurele rede van 5 april 2017 'Aan de vooravond van een maatschappelijke revolutie', Nyenrode Business Universiteit
Geraadpleegde literatuur 106

Regio 4.0:
Inleiding
Domein 1: Gezond en duurzaam voedsel
Domein 2: Energie en water
Domein 3: Decentrale digitale infrastructuur
Domein 4: Samen wonen en leven
Domein 5: Gezondheid
Domein 6: Leren en ont-wikkelen
Domein 7: Regionale economie
Domein 8: Betalen en bankieren
Domein 9: Democratisch ondernemen
Domein 0: Mens 4.0
Literatuur
Auteurs

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Combinatiepakket Society 4.0, Democratie 4.0 en Gids Regio 4.0