Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

De gemeenteraad en de Omgevingswet

Hoe raadsleden hun rol kunnen pakken en focus aanbrengen

Paperback Nederlands 2019 9789492596048
Verwachte levertijd ongeveer 4 werkdagen

Samenvatting

De Omgevingswet treedt per 1 januari 2021 in werking. De gemeente krijgt met deze decentralisatie meer verantwoordelijkheden en taken. Dit is ook een belangrijk moment om de kaderstellende, normstellende en controlerende rol van de gemeenteraad kritisch onder de loep te nemen. De parlementaire stukken verwijzen voor de rol van de gemeenteraad namelijk naar de instrumenten van het dualisme, maar hoe functioneren die?

Volgens de wetgever is de gemeenteraad er voor de sturing op hoofdlijnen en B&W voor de uitvoering en handhaving. Daarom wordt de verklaring van geen bedenkingen bij omgevingsvergunningen geschrapt. De minister wil af van ‘postzegelregelingen’ en bemoeienis van de raad bij de uitvoering. Wel moet de gemeenteraad de kwaliteit van de besluiten en van de participatie van burgers daarbij bewaken. Dat roept vragen op.

Welke inhoudelijke veranderingen zijn er? Wat is de bedoeling van de wet en hoe moet dat gaan werken? Hoe vroeg is ‘vroeg’ eigenlijk bij participatie? Hoe moet de raad daarbij betrokken worden? Hoe kan de gemeenteraad effectief kaders stellen en regels vaststellen? Wat is er allemaal te kiezen bij een omgevingsplan? Hoe maak je die keuzes? Hoe kan een gemeenteraad de controlerende rol waarmaken? Wie kan daarbij helpen?

De conclusie van de auteurs - Trees van der Schoot (adviseur, jurist, columnist en auteur van ‘Werken in de geest van de Omgevingswet’) en Dick Spel (adviseur, trainer en voormalig wethouder) - is duidelijk: de gemeenteraad is zo sterk als hij zichzelf maakt. Maar dan moet de gemeenteraad wel aan de slag. Dit boek geeft de informatie om daar morgen mee te starten.

Specificaties

ISBN13:9789492596048
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Druk:1
Verschijningsdatum:25-4-2019
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De gemeenteraad en de Omgevingswet