Een waardestijging van ruim twintig procent. Keurig zou je zeggen. De aandeelhouders van Corporate Express dachten daar begin dit jaar anders over. Bij een koers van zes euro werd de beloningsstructuur van Corporate Express door het internationale beleggingsadviesbureau RiskMetrics afgekeurd. Dit leidde ertoe dat de aandeelhouders een herziening afdwongen. Peter Ventress kreeg een nieuw optiepakket dat ging renderen bij een koers van 10,08 euro en een tweede pakket dat bij een koers van 14,25 euro waarde kreeg. Ventress kreeg met andere woorden een stevige opdracht van zijn aandeelhouders.
Deze cijfers overziend is het logisch dat Ventress de overname traineerde. Hij gaf meerdere negatieve adviezen en weigerde te praten met Staples. In reactie op een bod van acht euro per aandeel opende hij, zoals overigens ook Groenink deed, overnamebesprekingen met branchegenoot Lyreco. Staples verhoogde zijn bod vervolgens naar 9,15 euro per aandeel. Ook daarop wilde het bestuur van Corporate Express niet ingaan. Nog geen twee weken later werd het bod verhoogd tot 9,25 per aandeel. Tien eurocent, maar kennelijk een wel zeer significante tien eurocent, zo blijkt uit de draai van 180 graden die het dagelijks bestuur van Corporate Express vervolgens maakt: "Het huidige bod van 9,25 euro per aandeel is goed voor onze aandeelhouders", zo klinkt het droogjes.
Geen woord over de bonus van 600.000 euro die Staples aan Ventress beloofde. Intussen is 82 procent van de aandelen van Corporate Express in handen van Staples.
(Het achtergrondartikel Stopsalarissen geeft een uitgebreide analyse van het gecompliceerde weefsel dat is samengesteld uit topsalarissen, bonussen, opties en vermeende topprestaties.)
Over Pierre Pieterse
Pierre Pieterse was tot februari 2022 hoofdredacteur van Managementboek Magazine.