Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Podcast

Bart van der Velpen

‘Soms lijken teams onverklaarbaar niet te werken’

Een groep succesvol aansturen lukt pas als je niet alleen oog hebt voor de individuele medewerkers, maar ook voor de aparte entiteit die de groep op zichzelf is. Elke groep heeft namelijk een deelnemer meer dan je denkt: het groepswezen. Zo stelt auteur Bart van der Velpen in zijn eerste boek. 

Karin de Zwaan | Karin de Zwaan | 18 juni 2024 | 1-2 minuten leestijd

In de nieuwste aflevering van de Boekenpraktijk is hij onze gast. Bart van der Velpen is Arbeids & Organisatiepsycholoog, gespecialiseerd in de werking en tegenwerking van groepen. Als interim-manager gaat hij met zijn teams aan de slag om met hun groepswezen af te stemmen en in conflict te komen. 

Het groepswezen is vrij ongrijpbaar en waar veel auteurs kiezen om in hun boeken meteen met definities te komen houdt Van der Velpen het groepswezen bewust onduidelijk. Omdat het dat mag zijn. 'Ik probeer vooral te beschrijven waarom het niet zo erg is als dingen vaag zijn. Het groepswezen is tussen de linies, tussen de lijntjes. Maar tegelijkertijd is het groepswezen alom aanwezig. Het kan alles maken óf alles kapot maken.' Werk jij met een team? Werkt het soms niet? Ook niet als je alle PRINCE2 vinkjes al gezet hebt? Het hele projectplan hebt uitgevoerd? Luister vooral deze aflevering om meer van Het groepswezen te begrijpen. Want ondanks het onduidelijke wordt veel duidelijk als je haar begint te begrijpen.

Luisten doe je op deze pagina of open de podcast op SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of YouTube

STELLINGEN

Elke aflevering van de podcast legt host Willem van Leeuwen de gast een aantal  stellingen voor. De stellingen voor Bart van der Velpen zijn:

1. Onze deelname aan een groepsproces is meestal te onbewust om ook nog stil te staan bij zoiets als het groepswezen;

2. Ondanks dat het schuurt in teams als het gaat om deelname, inbreng en conflicten onderling functioneren veel teams maar gewoon door met deze disbalans.

OVER DE BOEKENPRAKTIJK

De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk.

Over Karin de Zwaan

Karin werkt als marketeer bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden