Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

StrategieCanvas - Werken aan een strategie die werkt

Leidt de strategie van jouw organisatie tot onvoldoende onderscheidend vermogen ten opzichte van concurrenten? Is deze strategie te weinig richtinggevend? En hebben mensen in de organisatie daardoor niet scherp waar de prioriteiten liggen? StrategieCanvas biedt hiervoor de oplossing! In deze preview lichten de auteurs de werking van het StrategieCanvas toe.

Maxime van Winden | 25 oktober 2021 | 3-4 minuten leestijd

Strategievorming is allesbehalve een vastomlijnd proces, en daarmee zeker geen exacte wetenschap. Het komen tot strategische keuzes kent vele vormen, keuzemomenten en afslagen. Immers, de context waarbinnen elke organisatie opereert is anders. Maar ook elke organisatie zelf is uniek. Wat voor de ene organisatie tot een daverend succes leidt, kan voor de andere organisatie de ondergang betekenen.

Koers

Met het StrategieCanvas helpen we jou tot de koers te komen die past bij jouw organisatie. Een koers die zorgt voor het behoud van bestaansrecht en richting geeft aan de gehele organisatie. In het boek nemen we je mee in de vier fasen van strategievorming: Richten, Analyseren, Matchen en Kiezen. Deze fasen hebben we verrijkt met illustraties uit de praktijk en lessen die wij daaruit hebben getrokken. Wat werkt wel, en wat niet? En waarom? En onder welke omstandigheden?

Afhankelijk van waar je als organisatie staat of waar je aandacht op dat moment naar uitgaat, ga je aan de slag. Soms ga je ‘heen en weer’ en grijp je terug op een stap die je eerder hebt gezet. Je bent in elk geval pas klaar als de vier fasen samen een kloppende puzzel vormen. Wie daarin slaagt, maakt échte strategische keuzes die richting geven en laat daarmee succes geen toeval zijn. Kortom, je werkt aan een strategie die werkt.

Het StrategieCanvas

Het StrategieCanvas helpt je stapsgewijs te komen tot doordachte strategische keuzes. Gaandeweg een strategietraject pak je het canvas erbij, leer je over de inhoud van iedere stap en kom je te weten welke vragen in ieder geval moeten worden beantwoord. Wat je exact meeneemt op jouw strategische reis en hoe je dit toepast, zal voor iedere organisatie en ieder traject anders zijn.

Rust en consistentie

Eén van de belangrijkste voorwaarden in succesvolle strategievorming is het aanbrengen van focus. Strategische keuzes maak je door het in samenhang beantwoorden van drie ogenschijnlijk eenvoudige vragen. WIE bedienen we, WAT bieden we hen aan en WAAROM zouden zij voor ons moeten kiezen? Oftewel, je formuleert de core business van jouw organisatie op basis van jouw onderscheidend vermogen. Hiermee creëer je rust en zorg je voor consistentie.

Kwetsbaar

Dit is direct ook een kwetsbaar punt, want het scherp formuleren van de business scope gaat daarmee ook over kunnen en durven loslaten… Immers, kiezen betekent ook dat het pijn kan doen. Je bedient bijvoorbeeld bepaalde klanten niet meer, of bepaalde diensten lever je niet langer. Dit wordt niet per definitie door iedereen op prijs gesteld. Het kan bovendien schuren met de overtuiging ‘business is business’, waarbij de neiging bestaat om ‘iedereen die langskomt’ te willen (blijven) bedienen, ook als het vragen zijn die niet behoren tot het gekozen aanbod. Het maken van strategische keuzes vereist daarom discipline, in planvorming én uitvoering. Alleen dan werk je aan een strategie die werkt.

Maxime van Winden is organisatieadviseur. Zij behaalde haar master Strategisch Human Resource Management aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2017 is zij werkzaam bij TEN HAVE Change Management.

Ton Speet is als organisatieadviseur sinds 2004 partner bij en medeoprichter van TEN HAVE Change Management. Na zijn studie bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam was hij als strategisch adviseur werkzaam en vervulde hij managementrollen bij onder meer Deloitte en Berenschot. Ton is tevens auteur van diverse boeken.

Lisa van Rossum is organisatieadviseur. Zij behaalde haar master Business Administration (Strategy and Organization) aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Lisa is coauteur van het boek Het VeranderCanvas: een praktisch boek voor iedereen die doordacht wil werken aan verandering. Sinds 2013 is zij werkzaam bij TEN HAVE Change Management.

Ze zijn de auteurs van Strategiecanvas.

Over Ton Speet
Ton Speet is als organisatieadviseur sinds 2004 partner bij en medeoprichter van TEN HAVE Change Management. Na zijn studie bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam was hij als strategisch adviseur werkzaam en vervulde hij managementrollen bij onder meer Deloitte en Berenschot. Ton is tevens auteur van diverse boeken, waaronder 'PDO+ - Ondernemen met professionals', over strategievorming in professionele organisaties.
Over Lisa van Rossum
Lisa van Rossum is organisatieadviseur. Zij behaalde haar master Business Administration (Strategy and Organization) aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Lisa is coauteur van het boek Het VeranderCanvas: een praktisch boek voor iedereen die doordacht wil werken aan verandering. Sinds 2013 is zij werkzaam bij TEN HAVE Change Management.
Over Maxime van Winden
Maxime van Winden is organisatieadviseur. Zij behaalde haar master Strategisch Human Resource Management aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2017 is zij werkzaam bij TEN HAVE Change Management.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Ton Speet, Lisa van Rossum, Maxime van Winden
StrategieCanvas

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden