Mijn ambitie met ‘SuperFalen’ is organisaties te helpen om radicale openheid te creëren over fouten. Dat draagt bij aan de fysieke en psychologische veiligheid op de werkvloer en levert ook nog eens keihard knaken op!
Fouten delen kun je leren
In SuperFalen deel ik mijn visie over hoe je zorgt dat mensen in organisaties fouten ruiterlijk toegeven en niet onder het tapijt schuiven. Mijn vertrekpunt is dat het delen van fouten iets is dat je kunt leren. Aan de hand van praktijkvoorbeelden vuur ik de ene na de andere praktische tip op je af.
De tips koppel ik aan faalervaringen uit mijn eigen leven zoals een comedy-optreden waarin ik helemaal de mist in ging. Ook deel ik hoe je jouw collega’s meekrijgt in het delen van fouten.
Leer omgaan met schaamte, afwijzing en tegenslag
Waarom vinden mensen fouten delen spannend? Omdat ze bang zijn voor de schaamte die ze gaan voelen. Ze zijn bang voor negatieve reacties en afwijzing van collega’s en leidinggevenden. Verder zijn mensen bang voor de tegenslagen die ze voor kun kiezen krijgen zodra ze nieuwe dingen gaan proberen. Gelukkig kun je met al deze dingen leren omgaan! In deze hoofdstukken ga je stapje voor stapje ontdekken hoe je het lef ontwikkelt om naar voren te stappen en je fouten eerlijk toe te geven.
Laat perfectionisme los
Perfectionisme is een regelrechte innovatiekiller en zorgt ervoor dat mensen vast blijven zitten. Als je perfectionisme los kan laten, kom je in beweging en krijg je meer dingen gedaan. In dit hoofdstuk krijg je praktische tips aan de hand van voorbeelden van Ronald Giphart, animatiestudio Pixar en een vliegende hamster. Zo gaat één van de tips over het feit dat iets slecht mag zijn voordat het goed wordt. De drang naar perfectie zorgt er echter voor dat mensen veel te snel opgeven.
Werk aan de cultuur en structuur
In de laatste twee hoofdstukken gaan we helemaal los met praktijkvoorbeelden over hoe je concreet regelt dat mensen fouten gaan delen in organisaties. Hoe realiseer je dat? Door jezelf zo vaak mogelijk uit te spreken op zoveel mogelijk manieren. Dus niet één keer per jaar op de kerstborrel, maar elke week opnieuw. Je kunt dat realiseren door een vaste plek of een vast moment te creëren waar mensen fouten kunnen delen. Dat kan bijvoorbeeld via een wekelijkse blog of een (online) faalmuur. Op die manier haal je alle drempels weg om fouten te delen. In mijn boek vind je natuurlijk nog veel meer voorbeelden, en anekdotes. Alles voor een nieuw perspectief op het maken van fouten!
Over Frank Deuring
Frank Deuring is oprichter van de FoutenFabriek en heeft zich sinds 2013 maniakaal ondergedompeld in het leren van fouten binnen organisaties. Hij heeft duizenden mensen geïnspireerd met zijn lezingen en gastcolleges bij ministeries, banken, ziekenhuizen, universiteiten en het mkb.