Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Coachen naar veerkracht - Wat je overkomt is geen keuze, wat je ermee doet wel

Een heftige levensgebeurtenis als startpunt voor persoonlijke groei. Dat is het doel van therapeutische coaching op basis van de Faith-methode, die Inge Miltenburg-Bos beschrijft in haar boek ‘Coachen naar veerkracht’. In haar preview vertelt ze hoe de methode ontstond, en wat je ervan mag verwachten.

Inge Miltenburg-Bos | 19 oktober 2022 | 3-4 minuten leestijd

Als je iets heftigs meemaakt, voelt het alsof alles anders is. Vrienden, familie, je huis, winkels… zelfs je handen zien er vreemd uit. Toen ikzelf door een vreselijke tijd ging na de zelfdoding van mijn broer in 2013, vond ik het ingewikkeld om houvast te vinden. Zeker omdat datzelfde jaar ook mijn vader overleed. Vaak kreeg ik in die tijd ook te horen: ‘Echt, hier ga je sterker uitkomen!’ Ik dacht alleen maar: ‘Hoe dan?’ Want je krijgt er geen handleiding bij als het leven je hard raakt.

Met mezelf aan de slag

Kort na het overlijden van mijn broer koos ik ervoor om mijn eigen proces te gaan volgen. Ik ging als een ware coach (wat ik toen ook al was) met mijzelf aan de slag. Ik ging antwoorden geven op mijn eigen vragen zoals:

- Wat voel ik eigenlijk?

- Wat zeg ik tegen mijzelf en helpen die woorden mij om mij beter te gaan voelen?

- Wat kan ik doen om mijzelf beter te gaan voelen?

- Wat heb ik nodig op momenten dat ik het echt heel zwaar heb?

- En hoe zorg ik ervoor dat ik fysiek gezond blijf.

Faith-methode

De antwoorden gaven mij vele inzichten. Door de pijn en ellende heen leerde ik mijzelf kennen, en dat gaf houvast. De volgende stap was dat ik mijn cliënten ging helpen met deze inzichten. Zo ontstond mijn methode die ik de Faith-methode heb genoemd. Inmiddels heeft het zich bewezen als een sterke coachtool om mensen te helpen die willen groeien vanuit tegenslag.

Feel, Attention, Inspiration, Time en Heal

De vijf modules - Feel, Attention, Inspiration, Time en Heal - helpen om veerkracht te ontwikkelen. Veerkracht is een eigenschap die ervoor zorgt dat je in je oorspronkelijke vorm terugkomt. En dat is precies het uitgangspunt bij mijn coachingssessies. Want wat is eigenlijk je oorspronkelijke vorm? Daarnaar op zoek gaan is een hele interessante reis, en ook een hele goede keuze om te maken.

Want als alles toch al anders is, waarom dan niet kiezen voor een leven dat je altijd al hebt willen leven?

Coachen naar veerkracht

In mijn boek Coachen naar veerkracht leg ik uit hoe je anderen daarmee kunt helpen. Hoe je ze inspireert en motiveert om hun eigen proces te gaan volgen, juist als je eigenlijk liever huilend in een hoekje kruipt. Het is belangrijk dat er ruimte is voor verdriet, maar het is ook goed om verantwoordelijkheid te durven pakken voor je ontwikkeling.

Drie thema's

Hoe je dat doet, beschrijf ik in drie thema’s. In het eerste thema leg ik uit wat er eigenlijk mentaal en fysiek met iemand gebeurt. Door kennis te delen, gaan je cliënten snappen waarom de impact zo groot is. Zo is het bijvoorbeeld niet vreemd om angst te hebben voor een volgende nare gebeurtenis.

In het tweede thema verklaar ik waarom het allemaal begint met het maken van keuzes. Het trauma is niet te veranderen, maar je kunt wel met de juiste keuzes de gevolgen op een positieve manier beïnvloeden. Dat beseffen geeft veel rust en ruimte.

In het derde thema bespreek ik hoe je iemand kunt helpen om te groeien. Met lef en de Faith-methode als basis.

Drie voorbeeldcliënten

Om dit alles een gezicht te geven, deel ik de verhalen van drie voorbeeldcliënten. Het zijn herkenbare verhalen, omdat trauma overal voorkomt. Je hoeft geen oorlogsverleden te hebben om last te blijven houden van wat je is overkomen.

Coachen naar veerkracht is bedoeld voor andere coaches, therapeuten, mentoren of andere mensen die graag een ander willen helpen met dit proces. Veerkracht ontwikkelen vanuit een heftige periode of situatie. Mensen gebroken binnen zien komen, is niet fijn. Maar om uiteindelijk van een stralend en sterk persoon afscheid te kunnen nemen, is onbeschrijfelijk.

Over Inge Miltenburg-Bos

Inge Miltenburg-Bos is eigenaar en coach/therapeut bij Krachtig Mens. Daar werkt ze op basis van de Faith-methode met mensen die een levensveranderende gebeurtenis willen omzetten naar persoonlijke groei. Haar motto; 'wat je overkomt is geen keuze, wat je er daarna mee doet wel' vindt men in haar hele manier van coachen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden