Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Making your way - 'Een inspirerende, bonte verzameling inzichten'

‘Je bent ambitieus, anders had je dit boek niet opengeslagen', aldus Marion Debruyne en Katleen De Stobbeleir, auteurs van Making your way, de (hobbelige) weg naar succes en gelukt in leven en werk. Op naar de top dus. Maar verwacht dus die hobbelige weg, geen leien dakje.

Liesbeth Tettero | 3 november 2020 | 3-4 minuten leestijd

In Making your way: 15 loopbaan-mythes doorgeprikt beschrijven de auteurs 15 mythes waar ambitieuze mensen tegenaan lopen, zowel gebaseerd op zowel hun persoonlijke als professionele ervaringen als respectievelijk decaan en professor aan de Vlerick Business School in Leuven. In een wervelwind van ervaringen, onderzoeken en quotes prikken ze die mythes één voor één door.

Balans?
Hoe zie je je loopbaan? Veel mensen zien dat als een opeenvolging van sprints: op naar het volgende doel. Debruyne en De Stobbeleir zien een loopbaan liever als een marathon. Sprintjes tussendoor zijn prima, maar houd je ogen op het uiteindelijke doel. En vier vooral de mijlpalen en successen onderweg! Geruststellend is dat ze de mythe doorprikken dat je voor succes alles moet opofferen. Belangrijker is: wat past bij jou? En hoe houd je de balans? Oeps, dat vinden Debruyne en De Stobbeleir een foute metafoor: het gaat niet om het toevoegen of verwijderen van activiteiten op de weegschaal die die balans zou moeten aangeven, maar op leren jongleren terwijl je met die marathon bezig bent. En dan valt er wel eens iets. Jammer dan.

Authenticiteit als valkuil
En hoe zit dat met authenticiteit? Ik moest denken aan een deelnemer aan mijn training die bij het ‘oogstrondje' zei: ik blijf gewoon mijzelf hoor. Een citaat uit het boek: ‘Authenticiteit houdt het risico in dat je je groei beperkt', het ‘geeft je een vrijgeleide om veilig in je comfortzone te blijven'. Ja, dat dus. En wanneer ben je authentiek? "Mensen zijn nooit goed in zichzelf zien zoals anderen dat doen', is een citaat van een CEO. "Een coach kan je daarin echt helpen". Daar ben ik als coach uiteraard volledig mee eens ;). Om je doelen waar te maken, is het belangrijk dat je blijft leren (mythe ‘gediplomeerd is niet afgestudeerd) en dat je een groei-mindset ontwikkelt, de stap van ‘zo ben ik nu eenmaal' naar ‘dat kan ik nog niet'.

Politieke spelletjes
Ook een leuke mythe die wordt doorgeprikt: ‘Je moet het spel spelen'. Politieke spelletjes zijn the good, the bad and the ugly: ze gaan over impact maken (good), ze kunnen kwetsen (bad) en ze corrumperen (the ugly). Wees politiek sensitief maar bepaal wel je grenzen. En vooral voor vrouwen, die vaker dan mannen pas op een vacature solliciteren als ze aan alle criteria voldoen? Stop met denken dat die criteria regels zijn die je moet volgen! Niet zo braaf! En vooruit, eentje nog: ‘leiders worden geboren, niet gemaakt'. Vraag jezelf niet of je een leider bent, maar bedenk voor wat voor soort leider je bent.

Bonte verzameling
Making your way is een inspirerende, bonte verzameling inzichten. Terugkomende onderdelen zijn ‘Wat we zeker weten', waarin wetenschappelijke inzichten belicht worden, en ‘our 2 cents'. Die moest ik even opzoeken: het is een Engels gezegde waarmee je bescheidenheid toont voor je mening. In dit geval de persoonlijke mening van de auteurs dus. Laat je meevoeren in de achtbaan, maak je niet druk als je een verwijzing mist in de veelheid aan namen en citaten (wie is die persoon, wat is dat voor bedrijf), de rode draad is meer dan duidelijk. De weg is hobbelig, maar ga aan de slag!

Over Liesbeth Tettero

Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feministerie.nl). 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden