Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Ik doe ertoe - 'Aanrader'

Hoe kan het dat Nederland meer stressgerelateerde ziekten dan ooit kent, en de dreiging van burnout meer dan ooit in het verschiet ligt voor een deel van de beroepsbevolking? Edwin Vreedeveld geeft antwoorden in zijn boek Ik doe ertoe.

Roy van den Anker | 28 mei 2021 | 2-3 minuten leestijd

Hoe fortuinlijk zijn we doordat we geboren zijn in Nederland? Een plek in één van de meest welvarende landen van de wereld geeft ons al bij geboorte een enorme voorsprong. Als er al zorgen zijn over een dak boven je hoofd, gezondheidszorg, educatie, welvaart en zo meer dan vallen die in het niet wanneer je die vergelijkt met het overgrote deel van de rest van de wereld.

Hoe kan het dan toch dat Nederland meer stress gerelateerde ziekten dan ooit kent, en de dreiging van burnout meer dan ooit in het verschiet ligt voor een steeds groter deel van de beroepsbevolking?

Volgens auteur Edwin Vreedeveld heeft dat te maken met de behoefte aan zingeving. Zodra in de primaire levensbehoeften is voorzien ontstaat er ruimte om op zoek te gaan naar zingeving. Een zoektocht die nog eens aangewakkerd wordt door de huidige dynamiek van de samenleving met voornamelijk economische drijfveren. Voeg daar een coronajaar aan toe en er ontstaat een snelkookpan waar mensen onder druk tot vragen komen. Is dit wat het is, word ik hier gelukkig van, of wat is de zin van het leven?

Aan de hand van zijn eigen levenspad neemt de auteur de lezer mee op het pad naar antwoorden op deze (en meer) vragen. Vanuit zijn persoonlijke ervaring, én die als professioneel trainer persoonlijke ontwikkeling heeft hij met Ik doe er toe een ‘gebruiksaanwijzing' geschreven voor zingeving, met als uitgangspunt de stelling dat alleen wanneer je zelf volledig tot je recht komt in staat bent om ook voor je de wereld om je heen van waarde te zijn.
Hij doet dit aan de hand van telkens korte hoofdstukken die worden afgesloten met een paar vragen die helpen richting te geven aan het pad van de lezer. De hoofdstukken volgen elkaar logisch op, en beschrijven daarbij ook de mechanismen van de omgeving die onderweg op dit pad een rol gaan spelen.

Persoonlijk vond ik met name deze mechanismen en invloeden van de omgeving een feest van herkenning. Het beschrijft hoe het werkt in de wereld, en waarom het soms zo moeilijk lijkt je los te maken van hoe het hoort. Het persoonlijke verhaal (zonder borstklopperij) maakt dat het boek makkelijk wegleest, terwijl de ervaring van een ondernemer die met zijn organisatie duizenden mensen heeft getraind het boek structuur geven. Wat mij betreft is Ik doe ertoe een aanrader voor iedereen die zich afvraagt of er meer is in het leven.

Over Roy van den Anker

Roy van den Anker is getrouwd en heeft 3 kinderen. Zijn sporen heeft hij verdiend in de verzekeringsbranche. Ruim 25 jaar vervulde hij uiteenlopende posities bij verschillende organisaties. Van teamleider tot operationeel directeur en in organisaties van MKB tot corporate omvang. In meerdere organisaties werd hij partner.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden