Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Werken met een NAS - 'Een nuttige handleiding'

Een Network Attached Storage (NAS) zie je in steeds meer huishoudens. Ik heb er ook een gekocht en geinstalleerd aan de hand van het boek Werken met een NAS. Henk van de Kamer en Ronald Smit beschrijven stapsgewijs aan de hand van duidelijke voorbeelden hoe je het beste je NAS zo optimaal mogelijk kan gebruiken. Maar er zitten ook nadelen aan een boek.

Jan Hoogstra | 2 augustus 2021 | 2-3 minuten leestijd

Een NAS is bijna een onmisbaar apparaat geworden. Wie wil nou niet zijn eigen data veilig opslaan zonder dat onbevoegden erbij kunnen? Wie garandeert dat een Microsoft of een Google geen inzage in je data heeft? Dat kun je alleen zeker weten als je een NAS hebt, en goed hebt ingericht.
In het boek Werken met een NAS beschrijven Henk van de Kamer en Ronald Smit de mogelijkheden van een dergelijke NAS, en ze geven heel concrete stappenplannen om functionaliteiten (veilig) in te richten.

Het uitgangspunt in het boek is een NAS van het merk Synology, dat is het meest verkochte merk. Ik heb een NAS van dat merk aangeschaft en heb het boek dus in de praktijk kunnen toepassen. Het start met de technische installatie van een NAS, waar zet je het heen, hoe sluit je het aan etcetera.

Daarna moet je software installeren, zowel op de NAS als op je eigen device (laptop, tablet etc). Dan kan het inrichten beginnen, met het aanmaken van gebruikers en het wijzigen van de standaardbeveiliging. Daarna gaat het boek in op de meest gebruikte functionaliteit van een NAS, het maken van back-ups.

Maar een NAS kan veel meer. Tot mijn grote verbazing biedt het samenwerkingsfunctionaliteiten, vergelijkbaar met Office. Met een tekstverwerkersprogramma kun je samen met mensen die jij toestemming geeft samen werken aan documenten. En wederom veilig, er kan niemand anders bij.

Naast de voornoemde functionaliteit zijn er nog veel andere apps verkrijgen, zoals een app voor het beheer van foto's. Je kunt albums maken en beschikbaar stellen aan familie en vrienden, die ze kunnen bekijken op jouw NAS.

Oftewel allemaal mooie, nuttige en veilige functionaliteiten die je met een NAS kunt uitvoeren. De schrijvers maken aan de hand van duidelijke voorbeelden, soms stapsgewijs duidelijk hoe je het beste een NAS kunt inrichten. Ook waarschuwen ze je voor mogelijke valkuilen, zij hebben in de praktijk al het een en ander uitgeprobeerd.

Daarmee is dit boek een nuttige handleiding. Echter zit er ook een risico aan het uitbrengen van een dergelijke handleiding met stapsgewijze voorbeelden. Dat is als de leverancier een update uitbrengt van de software en een aantal apps uitfaseert en vervangt door andere. Dat was tijdens mijn installatie het geval, en nog wel de in mijn ogen belangrijkste app, die voor het inrichten van een back up. Hoewel het boek in april 2021 is uitgebracht, is de software al compleet veranderd, hetgeen mij de nodige uitzoekwerk heeft gekost. Maar het boek heeft mij ook veel tijd bespaard en voor valkuilen behoed, dus een aanrader (zeker als de volgende druk wordt geactualiseerd voor actuele apps) voor iedereen die een NAS gaat gebruiken!

Over Jan Hoogstra

Jan Hoogstra heeft na zijn opleiding Bedrijfseconomie meer dan 25 jaar ervaring opgedaan als IT-adviseur en IT-auditor bij enkele grote accountants- en adviesbureaus. Tijdens zijn loopbaan heeft hij veel opdrachten gedaan op het gebied van informatiebeveiliging. Daarbij heeft hij gezien dat de mens in informatiebeveiligingstrajecten de succesbepalende factor is.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Henk van de Kamer, Ronald Smit
Werken met een NAS

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden