Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Houd de zaag scherp - 'Weinig praktisch'

De 7e eigenschap in de klassieker De 7 eigenschappen van effectief leiderschap is jezelf continue ontwikkelen: De zaag scherp houden. Covey gaf hierbij een uitgebreide toelichting en voorbeelden voor die ontwikkeling op 4 gebieden: lichamelijk, spiritueel, geestelijk (cognitief) en sociaal-emotioneel. 

Elly Stroo Cloeck | 9 november 2021 | 1-2 minuten leestijd

Een korte samenvatting van dit hoofdstuk is opgenomen in het compacte boekje Houd de zaag scherp uit 2021, en aangevuld met een werkboek: opdrachten en invuloefeningen om hier daadwerkelijk (weer) mee te beginnen. De boodschap: heb het niet te druk met werken (zagen) om je gereedschap te onderhouden (zaag), en dat gereedschap ben je natuurlijk zelf. Een heerlijke quote uit het boekje is: ‘Heb je het ooit zo druk gehad met autorijden dat je geen tijd had om te tanken?’

Volledig gemoderniseerd

De klassieker 'De 7 eigenschappen ... ' komt uit de jaren 80, en is vrij formeel geschreven. Dit boekje is volledig gemoderniseerd, met fijn vlot taalgebruik. Ook prettig is dat de voorbeelden zijn aangepast aan de moderne tijd, met name in het onderdeel spiritualiteit werd ik opnieuw geïnspireerd om dat op te pakken. En een reminder lezen van die 7 supernuttige eigenschappen is altijd goed. Helaas is dat deel wel erg kort door de bocht, heel erg weinig tekst en (daarom) niet goed leesbaar als je niet eerst het origineel hebt gelezen. De bankrekening en kwadrant II worden genoemd zonder context, jammer. Met 44 pagina's, ongeveer 10 A4tjes, is deze uitgave echt te kort om het gedachtengoed over te brengen, en zelfs daarbinnen zit wat overbodige overlap, in de vorm van het intermezzo van Sean Covey (zoon van).

Weinig praktisch

De rest van het 100 pagina's tellende boekje is het werkboek. Net als de theorie, hadden ook de moderne voorbeelden wel iets meer uitleg kunnen krijgen. Zoals het 'Ga met jezelf op date', in het sociaal-emotionele gebied. Is alleen uitgaan voldoende? Of moet je jezelf optutten en jezelf een rode roos geven? Of jezelf aandacht en complimentjes geven? Welk effect wordt beoogd en hoe bereik je dat het best? Het wordt niet uitgelegd. Ik vond het boekje daarom ook te weinig praktisch om mee aan het werk te gaan. Jammer van mijn zaag …

Over Elly Stroo Cloeck

Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden