Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De kern van methodologie

'De kern van methodologie' is het eerste deel in de reeks getiteld 'De kern van organisatieonderzoek'. Volgens Jan Jonker en Bert Pennink heeft methodologie in het onderwijs een Januskop. Men roept dat het belangrijk is, maar de onderwijspraktijk laat zien dat zij nogal eens stiefmoederlijk behandeld wordt - zo niet als ondergeschoven kindje. Het volgen van 'echte' methodologie wordt maar al te vaak naar de achtergrond geschoven. 

Jaap Hollaar | 4 juni 2008 | 2-3 minuten leestijd

Deze serie probeert daar op een bescheiden wijze verandering in te brengen. De auteurs vinden dat jammer, maar ook doet het tekort aan de waardevolle rol en plaats die het vak methodologie in het onderwijs kan hebben. Uit de opmerkingen van de auteurs trek ik de conclusie dat dit aan het onderwijs ligt. De vraag is dan of dit probleem opgelost kan worden met een nieuwe reeks boekjes? Er zijn immers anno 2008 vele boeken over dit onderwerp.

Het boek is niet geschreven voor methodologen zelf. Waarschijnlijk was het dan voor de doorsnee student niet aantrekkelijk geweest om te lezen en te bestuderen. Een boek vol vakjargon kan afstotend werken. Studenten kunnen zelfstandig met deze materie aan de slag. In de tweede plaats is het boekje bedoeld voor de 'gewone' docent die vanuit de vakinhoudelijke kennis aandacht besteedt aan methodologie. Het boek geeft in een kort bestek van ruim honderd bladzijden een overzicht van de ontwikkeling, aard, verschillende stromingen en criteria die samen het denken over methodologie vormen. Er wordt besproken wat methodologie is. Dit wordt duidelijk uitgelegd aan de hand van kernbegrippen zoals paradigma, methodologie, methodiek en instrumenten om data te verzamelen, te ordenen en te analyseren. De schrijvers kijken op twee manieren naar het gebruik van methodologie binnen de sociale wetenschappen en in het bijzonder de bedrijfskunde. Vanuit het onderscheid kwalitatief en kwantitatief en vanuit het onderscheid tussen onderzoeks-, ontwerp- en interventiemethodologie. Studenten bedrijfskunde kunnen met name van deze invalshoeken gebruikmaken. Het boekje bevat vele voorbeelden, schema's en verhelderende figuren. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een synthese (een korte samenvatting) en een literatuuroverzicht voor verdere verdieping en verbreding op het besproken thema. Hoofdstuk 7 is vooral heel praktisch. Het geeft een samenvatting van de voorgaande zes hoofdstukken in de vorm van een aantal concrete vragen en checklists, die gebruikt kunnen worden bij het opzetten van een onderzoek. De thesaurus geeft een overzicht van de kernwoorden van boek met daarbij een toelichting en een verwijzing naar het betreffende hoofdstuk. Als aanvulling op het samenvattende zevende hoofdstuk is een beknopte checklist toegevoegd, die gebruikt kan worden voor het beoordelen van een scriptie of (eind)werkstuk. 'De kern van methodologie' is beknopt. Dat heeft als voordeel dat u in een korte tijd een indruk krijgt van het vak methodologie. Voor de liefhebber verwijst het ook verder naar andere literatuur. Beide auteurs zijn geven colleges op dit terrein. Dat blijkt mede uit de praktische insteek en de leesbare teksten in dit boek. Dit mét behoud van de waardigheid die past bij dit vak.

Over Jaap Hollaar

Jaap Hollaar MBA is Hoofd Stafbureau Facilitaire Zaken bij het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO) en heeft zijn MBA behaald bij Business School Nederland te Buren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden