Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De reis van de leider

De verschuiving van het organisatieparadigma nodigt leiders uit om anders naar zichzelf te kijken. 'De reis van de leider' neemt u mee op reis. Een innerlijke ontdekkingsreis met een duidelijke structuur als kompas. Met als doel dat u zonder duidelijke eindbestemming op pad gaat. Door de aansprekende voorbeelden uit de praktijk nodigt Twan van de Kerkhof u uit om op een andere manier te kijken naar de maatschappij en organisaties. Om ten slotte te ontdekken wie u als leider werkelijk bent.

Marieke Kruitwagen | 21 januari 2014 | 2-3 minuten leestijd

'De reis van de leider' spreekt mij aan, hoewel ik geen leidinggevende positie bekleed. Dit komt doordat het boek bedoeld is voor een groot publiek. Voor mensen die zichzelf of anderen leiden en voelen dat ze een belangrijk verschil kunnen maken in hun eigen leefwereld. Wat ik erg prettig vind, is dat de schrijver niemand opdringt om een innerlijke reis te maken. Hij is van mening dat leiders die een innerlijke reis maken niet per definitie betere leiders zijn dan zij die dit niet doen. De uitnodiging zit erin om van jezelf een betere leider te maken door aan de innerlijke reis te beginnen. Met als resultaat dat je als leider doet wat je altijd deed, maar met een andere impact.

Centraal staat het U-model van leiderschap en deze bepaalt ook de structuur van het boek. De linkerpoot van de U daalt af van macro- naar microniveau. Van veranderingen in de maatschappij naar veranderingen op individueel niveau. De bodem van de U omhelst de innerlijke reis. De rechterpoot verbindt de innerlijke reis met een nieuwe manier van handelen. Hier klimmen we van micro- naar macroniveau. We brengen het geleerde van onze innerlijke reis in praktijk. Van individu naar maatschappij. Wanneer u denkt dat u als leider al druk genoeg bent zonder het maken van een innerlijke reis, dan trekken de volgende feiten u wellicht over de streep; leiders hebben niet alleen hun hersens nodig, maar ook hun hart en ziel. De nieuwe generatie wil namelijk de mens achter de baas zien, niet de functionaris. In het nieuwe paradigma kun je als leider dus niet meer handelen vanuit een machtspositie, maar alleen vanuit wie zij werkelijk zijn. In alle negatieve geluiden die er op dit moment zijn over de crises, zet dit boek mij aan om te geloven in de kracht van de nieuwe leiders, in de verandering dat zacht het nieuwe hard is. Het boek is prettig en duidelijk geschreven. Elk hoofdstuk eindigt met een opsomming van bevliegingen, trends en waarheden. Deze samenvatting is erg overzichtelijk. Daarnaast is mijn ervaring dat het je scherp houdt om zelf na te blijven denken over wat voor jou waar is en wat niet. Op de momenten dat er bij mij vraagtekens naar boven kwamen, maakten de aansprekende en praktische voorbeelden helder wat de schrijver bedoelt. Hij stelt zich kwetsbaar op door zijn eigen ervaringen en leerproces te delen. Hieruit blijkt voor mij de zeer uitgebreide ervaring van de schrijver op dit gebied. De aandacht die hij besteedt aan de bronnen en literatuurlijst bevestigen dit. Jammer maar helaas, u moet als lezer niet de illusie hebben dat u aan het einde van het boek een andere leider bent. Het mooie is dat het een continu proces is en blijft. Als leider blijf je jezelf opnieuw ontdekken, waardoor je anders naar de wereld kunt kijken en handelen. 'Het leven is een mysterie dat moet worden geleefd, niet een probleem dat moet worden opgelost' (Osho, Indiase goeroe).

Over Marieke Kruitwagen
Marieke Kruitwagen laat mensen op andere manieren naar de wereld kijken. Zij zet mensen op een positieve speelse wijze op het 'verkeerde been', zodat ze zelf kritisch nadenken. Haar kracht is haar zachtaardigheid. Mensen durven zichzelf te zijn in haar omgeving en zij haalt het beste uit mensen naar voren. Deze eigenschappen zet zij graag in als organisatieadviseur in uw organisatie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden