Met de kennis van het 'Basisboek sociaal onderzoek' wordt de lezer geacht zelf een eenvoudig praktijkgericht onderzoek van A tot Z te kunnen uitvoeren en daarbij de reikwijdte van zijn conclusies te kunnen overzien. Een tweede doel is het beter leren begrijpen van onderzoekspublicaties en (kranten)berichten ontleend aan sociaal-wetenschappelijk onderzoek. Ten opzichte van het meer uitgebreide boek 'Methoden van sociaal-wetenschappelijk onderzoek' kenmerkt dit boek zich door een concentratie op het praktijkgerichte onderzoek. Hierbij komen onderwerpen zoals theorieën, theoretische concepten, operationaliseren en meten maar heel summier aan de orde.
De filosofie achter de tekst is: geen kunstjes leren, maar vanuit een paar basisprincipes 'de logica' van onderzoek laten zien, waarbij deze logica voor een groot deel dezelfde is voor kwantificerende of kwalitatieve benaderingen. De vierde druk van 'Basisboek sociaal onderzoek' is inhoudelijk geactualiseerd en met name herzien op het gebied van SPSS. De auteur promoveerde op het onderwerp: 'Variabelen en hun meting'.
Het boek is helder geschreven en stimuleert tot verder verdiepen in deze materie. Het boek is beknopt en overzichtelijk en voorzien van opdrachten. Elk hoofdstuk bevat veel literatuurtips van de behandelde onderwerpen. Daarbij is zoveel mogelijk Nederlandse literatuur vermeld. Een basisboek voor de onderzoeker.
Over Jaap Hollaar
Jaap Hollaar MBA is Hoofd Stafbureau Facilitaire Zaken bij het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO) en heeft zijn MBA behaald bij Business School Nederland te Buren.