De onvermijdelijkheid van een nieuwe wereldoorlog is gebaseerd op een proefschrift, waarin Piepers het ontstaan van oorlogen onderzoekt met data-analyse op de oorlogen tussen 1480 en nu, met de systeem- en chaostheorie, en met diverse natuurwetten, zoals die van de thermodynamica. Verwacht geen politiek!
5 soorten oorlog
Pieper onderscheidt 5 soorten oorlog: 1. tussen bevolkingsgroepen, 2. tussen (kleine) staten, 3. tussen staten en bevolkingsgroepen/ burgeroorlogen, 4. tussen staten met daarbij één of meerdere grootmachten = niet-systeemoorlog, en 5. tussen alle grootmachten = systeemoorlog. Het onderscheid is belangrijk omdat de oorzaken én de uitkomsten anders zijn. Bij een niet-systeemoorlog is het doel de status-quo oftewel de machtsbalans te herstellen. Bij een systeemoorlog volgt een nieuwe balans, een nieuwe internationale orde. Dat klinkt stellig, en dat komt omdat hier niet zozeer menselijke ego’s aan het werk zijn, maar patronen, die maar heel beperkt beïnvloedbaar zijn. Die patronen zijn zichtbaar door de data-analyses die Pieper heeft gedaan.
Erg theoretisch
Dat klinkt behoorlijk boeiend. Jammer genoeg vond ik de uitwerking erg taai, theoretisch en droog. Over de data-analyse zelf wordt weinig gezegd, behalve over de specifieke oorlogen en hoeveel doden daarbij vielen. Je krijgt dus niet een behoorlijk idee welke data van invloed zijn op het patroon. Behalve het superinteressante voorbeeld van oorlogvoering in Papoea Nieuw Guinea, worden ook de patronen niet (duidelijk) uitgewerkt. En dan de belofte: we kunnen wel iets aan de onvermijdelijkheid doen. Helaas, niet echt, zo lijkt de conclusie. We kunnen wel waarschuwingssignalen zien: een toename van militaire macht (CINC-index) en veranderingen in allianties (COW-alliantie-database). Goh!
Over Elly Stroo Cloeck
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.