Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Ons werk is stuk - ‘Goed dat dit boek er is’

Zit je meer dan vijf uur per dag achter een beeldscherm? Werk je vanuit je inbox, met sticky notes en een to do list? Dan wordt het tijd om je digitale leven te reorganiseren. Met als idee dat je meer energie overhoudt. Daarover gaat ‘Ons werk is stuk’.

Jeanine Dijkhuis | 11 juli 2022 | 3-4 minuten leestijd

Ik hoor je denken: Ons werk is stuk is een time-managementboek... Niet echt. Wel gaat het over: documentatie opruimen, weggooien en herinrichten. Drie Nederlandse auteurs geven je in dit boek tips voor het optimaal werken met je computer en smartphone. Met als centrale vraag: Hoe word je digitaal fit?

Informatie-obesitas

Traditioneel zijn we in organisaties gewend hiërarchisch te structureren, met uitgebreide projectdocumentatie en vaak een grote variatie aan communicatiemiddelen. Op bijna slaafse wijze zetten werknemers hun documenten in digitale mappen in door de IT- en HR-afdeling bepaalde structuren. Teams bestoken elkaar verder met e-mails, appjes en andere berichten. En op het moment dat je die informatie nodig hebt, kun je het maar moeilijk terugvinden en moet je er opnieuw over nadenken. Omdat we hersenmatig gezien op een verkeerde manier informatie verwerken en documenteren. We bewaren een kluwen aan informatie, die leidt tot informatie-obesitas. Met alle digtale tools die tegenwoordig beschikbaar zijn, wordt het tijd om het voor onszelf gemakkelijker te maken. Want rust is snelheid. Het wordt tijd dat we informatie veranderen in kennis.

Valkuilen van informatieverwerking

ZZP-ers hebben al veel meer documentatievrijheid dan doorsnee werknemers. Voor hen, en dan in het bijzonder de kenniswerkers is dit boek ook zeker geschikt. Zodat ze hun vrijheid gaan omzetten in digitale fitheid. Wat zijn kenniswerkers? Een kenniswerker levert kennisproducten. Zoals een presentatie, een advies, een workshop etcetera. Kenniswerk is nooit klaar. Om ervoor te zorgen dat je behoudt wat je hebt, zodat je het eenvoudig kunt ordenen, doorzoeken, filteren, hergebruiken of verrijken, kun je niet meer zonder digitale gereedschappen.

Dit boek geeft je inzicht in de valkuilen die op de loer liggen bij informatieverwerking. Maakt je bewust van aangeleerde routines die altijd fijn leken, maar in deze tijd prima vervangen kunnen worden door digitale assistentie. Het boek bevat een flinke selectie aan hardware en software alternatieven waarmee je minder zorgen hebt en vaker in een fijne flow werkt. En de heren auteurs hebben al het voorwerk voor ons gedaan en komen tot een opsomming.

Met de prikkelende titel Ons werk is stuk en de naam Martijn Aslander als een van de auteurs, had ik persoonlijk alleen een iets schurender boek met meer pit en inspiratie verwacht. Groot fan als ik ben van het eerdere werk, Nooit af, van Aslander en Witteveen. Misschien komt dat omdat de rolverdeling tussen de auteurs in Ons werk is stuk anders is. Meinema bekijkt de wereld vanuit de technologie. Broere zoekt slagkracht en zingeving. Aslander wordt vooral aangehaald in voorbeelden; als een soort rolmodel. Dat geeft wel een mooi inkijkje in zijn persoonlijke favoriete tools.

Ieder brein uniek

Uiteraard vermelden de auteurs dat ieder brein uniek is en dat je daarom ook de tools moet kiezen die voor jou werken. Alleen raakte ik in mijn zoektocht nogal verstrikt in de opbouw van het boek. Deel 1 gaat over kenniswerk. Interessant, zeker voor zelfstandige marketeers zoals ikzelf. Deel 2, over de digitale fitheid in je werk, is dan zó uitgebreid, dat ik keuzestress kreeg. Pas in Deel 3, het pragmatische deel, kreeg ik er weer zin in. De structuur lijkt in de inhoudsopgave zo helder en het boek is ook zeker goed leesbaar, maar een handleiding is het niet. Het vraagt veel zelfreflectie en -kennis om te ontdekken wat voor jouzelf de beste oplossingen biedt in het woud van tools.

Kortom: goed dat het boek er is, maar zonder een pasklare oplossing of nieuwe stroming zoals de scrum methode in de agile transformatie. Je mentale gezondheid heb je tenslotte zelf in de hand met zelfbepaalde hulpmiddelen die ook regelmatig onderhoud, reparatie of vervanging nodig hebben.

Over Jeanine Dijkhuis

Jeanine Dijkhuis is Register Marketeer met ruim 25 jaar ervaring. Zij is marketinggeneralist met een voorliefde voor resultaat- en mensgerichte marketingstrategie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden