Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het licht in ons - ‘Waardevolle tips en persoonlijke verhalen’

Hoe ga je om met tegenslagen? Met onzekerheden? Met grote crises? Beste leermeesters zijn vaak degene die niet langs de zijlijn wat tips doorgeven, maar die zelf hun obstakels hebben overwonnen.

Henk Jan Kamsteeg | 3 januari 2023 | 3-4 minuten leestijd

Succesverhalen zijn alleen interessant wanneer successen niet kwamen aanwaaien, maar het gevolg zijn van een persoonlijke strijd. Even twijfelde ik daarom wat Michelle Obama (die per lezing meer dan een ton verdient) ons nu kan leren over hoe om te met onzekere tijden. In Het licht in ons blijkt dit nog opvallend veel te zijn.

Weerstand

Onder de indruk van haar autobiografie Mijn verhaal dat zij direct na het presidentschap van haar man schreef, was ik benieuwd naar haar tweede boek: Het licht in ons. Maar bij het lezen van de inleiding voelde ik enige weerstand tegen haar verhaal. Ja, de corona-epidemie en de wereldwijde lockdowns waarover ze schrijft, hebben er bij iedereen ingehakt. En natuurlijk hebben ze ook effect gehad op het leven van de Obama’s. Maar dat haar dagen ‘alle structuur verloren’ en haar lijsten, schema’s en strategische plannen waarop ze altijd had vertrouwd vol annuleringen, afzeggingen en grote vraagtekens zaten, lijkt wel het minste leed dat de epidemie aanrichtte. Wat kan een bijstandmoeder die driehoog op een flatje haar gezin in het gareel probeerde te houden met Obama’s tip om een hobby te ontdekken die je rust geeft, zoals bij Obama zelf met breien het geval was?

Nooit alleen

Maar het zou te gemakkelijk – en zonde zijn – om hiermee de boodschap van Obama niet ter harte te nemen. Zo vertelt zij open over haar persoonlijke onzekerheden. Ben ik wel goed genoeg? Mag ik er wel zijn? Twijfels die niet worden opgelost met een zak geld of een kapitale villa. En dus is het interessant te lezen hoe Obama de stemmen in haar hoofd een plek gaf en bestreed. ‘Besteed aandacht aan de signalen van zowel lichaam als geest. En wees niet bang om hulp te vragen als jij of iemand die je kent het moeilijk heeft. […] Besef alsjeblieft dat je nooit alleen bent.’

Kleine activiteiten

Obama raadt aan kleine activiteiten te zoeken die ons een beetje geluk kunnen brengen. ‘Ze verhinderen dat wij worden opgeslokt door alles wat groot is. En wanneer wij ons goed voelen, zal blijken dat er niet gauw sprake is van verlamming.’ Obama haalt onderzoeken aan die aantonen dat mensen die gelukkiger in het leven staan eerder grote maatschappelijke kwesties willen aanpakken dan hun minder gelukkige medemensen. ‘Dat versterkt het idee dat het goed is om je welzijn met dezelfde energie ter harte te nemen als waarmee je je sterkste overtuigingen voor het voetlicht brengt.’ Of, zoals ik mijn coachees regelmatig aanraad: ga bewust op zoek naar activiteiten die vallen binnen je ‘herstelzone’. Alleen dan kun je namelijk de kans verkleinen om uiteindelijk in de ‘burnoutzone’ terecht te komen. En ja, als breien hierin kan helpen; pak die breinaalden!

Vlam

Waar het Obama om gaat, is dat wanneer we goed voor onszelf zorgen, we er pas echt goed voor anderen kunnen zijn. Obama: ‘Ik geloof dat ieder van ons een soort innerlijk licht meedraagt, dat volledig uniek en individueel is, een vlam die het waard is om brandend te houden. Wanneer we in staat zijn ons eigen licht te herkennen, worden we ook in staat gesteld het te gebruiken.’ Het is een terechte boodschap die we in menig zelfhulpboek teruglezen.

Wat Het licht in ons interessant maakt, los van de waardevolle tips die Obama geeft, zijn haar persoonlijke verhalen. Net als in Mijn verhaal krijgen we een inkijkje in het leven van een presidentsvrouw. En hoewel dit een leven in een andere dimensie lijkt, zijn Barack en Michelle Obama ook gewoon mensen met hun eigen zorgen, teleurstellingen en te overwinnen obstakels. En ja, wij doodgewone stervelingen kunnen echt veel leren van hoe zij hiermee zijn omgegaan.

Over Henk Jan Kamsteeg

Henk Jan Kamsteeg is eigenaar van het trainingsbureau Proistamenos. Hij geeft trainingen en coaching op het gebied van o.a. dienend leiderschap, inclusief leiderschap en storytelling. Daarnaast is hij auteur van diverse boeken zoals Dienend leiderschap, De kracht van het compliment en Spreken met passie; de kracht van storytelling, Inclusief leiderschap en Op weg naar een vitale organisatie

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden