Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Help/Hoera, ik ga leidinggeven - ‘Een goed te verteren boek’

Lennart van der Kraan schreef het uiterst handzame en leesbare boek ‘Help/Hoera, ik ga leidinggeven’. Vooral mensen die aan de vooravond van leidinggeven staan gaan baat hebben bij dit boek. In combinatie met een training of coaching is het echt van meerwaarde.

Danny Mullenders | 13 februari 2023 | 1-2 minuten leestijd | 1 persoon vond dit artikel nuttig

Help/Hoera, ik ga leidinggeven leest alsof Van der Kraan zijn verhaal persoonlijk aan je vertelt. Hij maakt gebruik van toegankelijk, eenvoudig taalgebruik, weinig poespas en geeft heel duidelijke suggesties en tips aan het einde van de hoofdstukken. Prima.

Combinatie 

Nuttig is ook dat hij veelvoorkomende theorieën over leiderschap combineert met praktijkvoorbeelden, waardoor het geheel niet in abstracties blijft hangen. Ook de overall indeling geeft houvast, Van der Kraan deelt het boek in in succesvol voorbereiden, succesvol starten en succesvol blijven, en eindigt het boek met een concreet succesplan. Mijn persoonlijke stokpaardje komt ook voor in het boek, de ruimte benutten tussen stimulus en respons. Dit principe heeft een centrale plek aan het begin van het boek. Uitstekend dat Van der Kraan dit als vertrekpunt voor effectief leidinggeven kiest.
Het boek leest als een trein, een getrainde lezer leest het in nog geen twee uur van A tot Z uit. 

Verrassend 

Is het boek verrassend? Ik kan me voorstellen dat het verrassend is voor beginnend leidinggevenden met summiere studie-achtergrond. Het is wat mij betreft geen aanrader voor gevorderde leidinggevenden, zij zullen sneller denken ‘been there, done that’. Soms gaat het boek iets over het randje van ‘te simpel’, bijvoorbeeld wanneer de lezer de tip ontvangt om namen van mensen te onthouden. 

Afdronk

Kritische noten? Persoonlijk vond ik het hoofdstuk over hoe je je tijd indeelt erg generiek en niet specifiek in dit boek passen. Maar Van der Kraan is erin geslaagd een goed te verteren boek over beginnen met leidinggeven te schrijven. Prettig vind ik dat we ook zijn persoon in het boek tegenkomen, hij benoemt ook zijn eigen ervaringen en uitdagingen. Sta je aan het begin van een operationeel leidinggevenden functie, zet je de stap van specialist naar leidinggevende, pak dan Help/Hoera, ik ga leidinggeven erbij. 

Over Danny Mullenders

Danny Mullenders is assessmentpsycholoog, coach, auteur en spreker. Als expert op het gebied van organisatiepsychologie helpt hij mensen, teams en organisaties hun keuzeruimte te zien én benutten. Hij ontwikkelde zich tot een van Nederlands meestgelezen psychologen en coaches. Hij schreef de # 1 bestsellers Daarom doen ze dat en Laat je niet kiezen. Op dit moment schrijft hij aan zijn derde boek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

1
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden