In Wat gebeurt hier nu eigenlijk? Geeft van Bas van Kesteren antwoord op de vraag uit de titel, en weet daarmee een serie abstracte begrippen op zijn plek te zetten. In het eerste deel geeft van Kesteren, ervaren facilitator, tal van voorbeelden over wat er nu eigenlijk gebeurt in groepen. Het is een feest van herkenning.
Groepsgedrag
Vervolgens legt de auteur de basis van de groepsgedrag uit. Daar komen die normen en waarden langs, maar ook begrippen als de zwijgende minderheid, de zin en onzin van ‘draagvlak’ en de positie in de groep. Hier miste ik alleen een beetje de fase waarin de groep zich bevindt. Is het een nieuw team of een ‘performing’ team? Dat heeft nogal wat invloed over hoe die principes in de praktijk uitwerken.
Drie hoepels
In deel 3 beschrijft Van Kesteren zijn ‘Forward Thinking’ methode om een groep te laten draaien. Hiervoor moet je volgens hem door drie hoepels springen: bewustzijn van de groep, ruimte geven aan individuele processen en het benutten van collectieve intelligentie. Hierbij past hij de situaties uit de eerste twee hoofdstukken handig toe, zodat je het meteen kan relateren aan echte situaties.
Oefeningen
Het sterkste vind ik dat deel 3 gevolgd wordt door een deel met oefeningen. Hierdoor kan je in de praktijk aan de slag gaan met de kennis, en zijn de oefeningen meteen geborgd door theoretische relevantie. Immers, als je op een teambuildingsessie een oefening kiest, dan is het wel handig als deze aansluit bij de behoefte van die groep.
To the point
Het boekje is maar 188 pagina’s A6 dik, en dat is misschien nog wel het sterkste punt. Waar veel managementboeken snel de 300 pagina’s aantikken, omdat al de opgebouwde wijsheid van de auteur een rol moet krijgen, is dit boek volkomen to the point.
Al met al biedt Wat gebeurt hier nu eigenlijk? een heel prettige manier om de basis van groepsgedrag te begrijpen en daarmee aan te slag te gaan. Of je nu een facilitator bent die een teamdag organiseert, of een manager die met haar handen in haar haar zit, dit boek geeft je houvast en een paar handvatten om de groep in gang te zetten. Als Balkenende het had gelezen, waren zijn kabinetten misschien blijven zitten.
Over Rick Lindeman
Rick Lindeman is Master Facilitator en Veranderaar. Daarnaast is hij Auteur van het Natuurcanvas.
Hij is de oprichter van het Faciliteer Atelier. Dit verzorgt strategische workshops voor klanten zo breed als de Indonesische overheid en de Nederlandse Gamedeveloper community.