Als ex-tijdschriftenuitgever (na 15 jaar ondernemerschap was hij zo goed als failliet) nam Anderson in 2001 het op dat moment kwakkelende TED (staat voor: Technology - Entertainment - Design) over. Als ik alles wat ik over TED lees mag geloven heeft het (incl. TEDx) zich inmiddels ontwikkeld tot een wereldwijd invloedrijk platform voor publiek spreken.
Met dit boek, alweer uit 2016, doet Anderson de geheimen uit de doeken van de presentaties die er volgens hem écht toe doen. Waarom ik het boek las? Ik schreef zelf twee boeken en word nu gevraagd om deze toe te komen lichten aan verschillende soorten publiek. Je kan een theoretisch boek lezen over hoe een goede presentatie samen te stellen. Maar ... Je kan ook dit boek lezen. En ik raad je aan om specifiek dit boek te lezen als je verhaal wilt gaan doen dat mensen nog lang zal heugen.
Waarom specifiek dit boek
Anderson heeft de afgelopen 20 jaar vele sprekers gecoacht en begeleid en zijn meest in het oog springende inzichten heeft hij op prettig toegankelijke, duidelijke en verhalende wijze samengebracht in dit boek. Niet te veel theorie, vooral praktijk. Hij enthousiasmeert. De TED presentaties die miljoenen en miljarden keren bekeken zijn fileert hij en filtert wat juist deze presentaties en sprekers de allerbeste maakten in de ogen van het publiek.
Opbouw en indeling
De TED methode heeft een duidelijke opbouw in vijf delen, die onderling met elkaar samenhangen. En de soepele, toegankelijke wijze van schrijven trekt je het boek in en maakt dat je er meer van wil lezen.
Het eerste deel gaat over de basis: hoopvol is te vernemen dat iedereen die z’n best doet het presenteren zou moeten kunnen leren. Het is ook lekker concreet: vat je verhaallijn samen in 15 woorden. Plan je verhaal en maak het de helft korter. Van die helft haal je nog eens 50% af. In deel twee komt Anderson met een aantal talk tools die je helpen je inhoudelijke verhaal luister bij te zetten, denk hier aan storytelling en meerdere manieren om verbinding maken met je publiek. Wat mij aantrekt is dat al deze tools geïllustreerd worden aan de hand van een aantal sprekende TED voorbeelden van de afgelopen jaren.
Presentatie
In het derde deel krijg je als lezer heldere suggesties over een effectieve voorbereiding van je presentatie. Denk aan beeldmateriaal en een script. Ook hier: veel treffende voorbeelden uit de praktijk. Het is echt: oefening baart kunst. Hoe korter de presentatie, hoe uitgebreider en intensiever de voorbereiding.
Misschien verwachtte ik wat meer van deel vier ‘op het podium’, zoals bijvoorbeeld aanbevelingen over outfit. Maar al snel kom je erachter dat er niet één outfit is. Ook de opstelling van materialen op het podium (bijv. waar zet ik het katheder?) kan op diverse manieren. Wat ik hier in ieder geval dan leer is dat ik me bewust moet zijn van de fysieke context waarbinnen ik presenteer. Het laatste stuk van het boek, reflectie, is aardig maar voegt niet zoveel meer toe voor mij. Wat ik had willen leren is dan al verteld.
Afdronk
De afgelopen jaren las ik weinig boeken met zoveel plezier als De TED Methode. Omdat het inspirerend, verhalend en inhoudelijk is. Ik heb er waardering voor als auteurs niet pretenderen de waarheid in pacht te hebben. Dat doet Anderson ook niet. Hier en daar geeft hij voorbeelden van slechte presentaties, mooi dat deze niet terug te herleiden zijn naar de presentator in kwestie. Het boek is compleet, en licht heel veel elementen van een inspirerende, impactvolle presentatie toe. De lijst met TED-talks aan het eind van het boek geeft je bovendien urenlange inspiratie. Voor iedereen die een inspirerende presentatie wil geven is dit boek aan te bevelen, je kan meteen aan de slag met de suggesties en aanbevelingen.
Over Danny Mullenders
Danny Mullenders is assessmentpsycholoog, coach, auteur en spreker. Als expert op het gebied van organisatiepsychologie helpt hij mensen, teams en organisaties hun keuzeruimte te zien én benutten. Hij ontwikkelde zich tot een van Nederlands meestgelezen psychologen en coaches. Hij schreef de # 1 bestsellers Daarom doen ze dat en Laat je niet kiezen. Op dit moment schrijft hij aan zijn derde boek.