Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Afscheuren is het nieuwe doorpakken - Elke dag wat te bespreken

Japke d. Bouma is bekend van haar columns in het NRC, maar ook van haar hilarische boeken met titels als ‘Mag ik even iets tegen je aanhouden’. Zij is wat ik dan noem onze Nationale Jeukexpert. Nu komt ze met een kalender voor 2024: ‘Afscheuren is het nieuwe doorpakken’.

Christel Deckers | 15 december 2023 | 2-3 minuten leestijd

Aan de hand van een aantal feestelijke momenten in het jaar, negen om precies te zijn, geef ik je een kijkje in de kalenderkeuken van Japke d. Bouma. Ze maakt in Afscheuren is het nieuwe doorpakken onderscheid in de volgende categorieën: Hoe ga je om met; Lijstje van de week; Waar gaan we mee door; Waar gaan we mee beginnen; Jeukwoorden van de week en Tip van de week.

Bouma opent haar kalender met een Jeukwoord van de week: Drempel. Ze roept de bazen van Nederland op eens wat ambitieuzer te zijn en het in plaats daarvan een springplank, een lanceerplatform of een schietstoel te noemen. Zodat je ‘heel anders bij de mensen binnenkomt.’

Voor de eerste kerstdag geeft Bouma het advies (uit de categorie Hoe ga je om met): Duik er eens helemaal in. Laat stickers drukken met de tekst Kerst is een kans erop en laat je emoties lekker komen. En als dat niet werkt kun je altijd nog volgende jaar weer als een aardappelzak op de bank gaan hangen.

Op 1e Paasdag rekent Bouma af met de mythe Failure is not an option. Immers als falen geen optie was, dan slaagde iedereen. En daar is geen speld tussen te krijgen.

Op 27 april vieren we koningsdag en geeft Japke ons de volgende Tip van de week: Het middelste wc-hokje is het schoonst.

Op de Dag van de arbeid krijg je - uit de categorie Hoe ga je om met - het volgende advies: noem het geen salarisverhoging maar een salarisaanpassing. Dan is personeelszaken eerder geneigd om je tegemoet te komen.

Bevrijdingsdag: Wrijving geeft glans en, volgens Bouma, krassen en de stank van verbrand rubber en kale plekken. 

Hemelvaartsdag: uit de categorie Waar gaan we mee door: Multitasken want je brein werkt immers beter als je er iets kleins, bijvoorbeeld kauwgom kauwen bij doet.

Moederdag: Leven is niet het meervoud van lef. Het meervoud van leven is levens en lef heeft geen meervoud.

Vaderdag: ‘Fijn dat je meedenkt’ betekent volgens Bouma eigenlijk: maar laat nu maar weer zitten.

Koop Afscheuren is het nieuwe doorpakken voor jezelf en geef hem cadeau aan je familie, vrienden en collega’s zodat je altijd iets met elkaar te bespreken hebt. Beter last van jeukwoorden, dan van een kersttrui die kriebelt.

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek aan de Erasmus Universiteit naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden