Van den Anker maakte deze omslag omdat de beste versie van jezelf laten zien - vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week - een behoorlijke opgave is. Een opgave die ook nog eens in de weg kan worden gezeten door andere mensen. Of door je eigen manier van denken, en je onjuiste aannames. Zelf stel ik me bij ‘de beste versie van jezelf’ de vraag voor wie je dat eigenlijk doet... Voor anderen of voor jezelf? Misschien is het handiger, zoals Van den Anker ook tussen de regels door suggereert, om de meest eigen versie van jezelf te zijn die je hier en daar wat oppoetst.
De totstandkoming
Van den Anker deelde de afgelopen tijd zijn inzichten hieromtrent via LinkedIn, inzichten die ik wekelijks met veel plezier tot mij nam. Want, wat is het toch een feest der herkenning! In korte verhaaltjes deed hij mij nadenken over de manier waarop ik naar de realiteit kijk, en mij verhoud tot mezelf en anderen.
Die verhaaltjes zijn nu gebundeld tot een heus boek, Van den Anker’s eerste. Het is dus een bundeling geworden van korte verhalen, ieder met een kleine onderliggende moraal. En dan gaat het over onze kwaliteit om overhaast te oordelen. Of ons moeder Theresa complex, waardoor we dikwijls te veel hooi op onze vork nemen en vergeten hulp te vragen aan anderen.
Levensvisies
Tussen de regels door kom je ietwat impliciet ook de levensvisies van anderen tegen. Zoals filosofen, psychologen of staatshoofden. Een mooi voorbeeld hiervan vind ik het verhaal over zijn buurman en buurvrouw van een paar deuren verder. Ik leer er enerzijds om verder te kijken dan m’n neus lang is, en dat het nuttig kan zijn in te zien dat je het te doen hebt met de kaarten die je in het spel krijgt (ik meen hier een quote van Jawaharlal Nehru te herkennen).
Vraagtekens
Vaak zijn het verhalen met een verrassend einde, die je doen nadenken over je eigen aanpak. Niet met richtinggevende adviezen, maar eerder via een open vraag. Van den Anker praat overigens veel meer in vraagtekens dan in uitroeptekens, wat mij betreft een uiterst prettige stijl. Om in Lammert Kamphuis’ woorden te spreken: hij stimuleert je om je perspectivistische lenigheid te oefenen. Een persoonlijke noot: ik zou het geweldig vinden als meer mensen dat zouden doen. Want het zorgt voor dialoog en interesse in elkaar. Misschien dat het zelfs een aantal van onze wereldproblemen oplost.
Afdronk
Mijn afdronk is dat 1 Kans een uiterst leesbaar boek is. Je kan het boek oppakken, een verhaal lezen, en het weer wegleggen. Erg handig ook voor het slapen gaan. Het maakt enerzijds nederig, anderzijds geeft het een fijn gevoel dat je niet de enige bent die zich over zichzelf achter de oren krabt. Samengevat een puik, niet te versmaden boek dat doet verlangen naar meer.
Over Danny Mullenders
Danny Mullenders is assessmentpsycholoog, coach, auteur en spreker. Als expert op het gebied van organisatiepsychologie helpt hij mensen, teams en organisaties hun keuzeruimte te zien én benutten. Hij ontwikkelde zich tot een van Nederlands meestgelezen psychologen en coaches. Hij schreef de # 1 bestsellers Daarom doen ze dat en Laat je niet kiezen. Op dit moment schrijft hij aan zijn derde boek.