Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Duurzaamheidsverslaggeving

Paperback Nederlands 2024 9789001039448
Verkooppositie 325Hoogste positie: 309
Nog niet verschenen, verwacht op 29‑07‑2024
39,95

Samenvatting

• Schetst de wet- en regelgevende context bij het actuele thema duurzaamheidsverslaggeving;
• behandelt de thematische European Sustainability Reporting Standards (ESRS);
• gaat uitgebreid in op de toepassing in de praktijk: hoe kom je tot een goede duurzaamheidsrapportage?
In de ondernemingsverslaggeving is duurzaamheid een verplicht thema geworden. Grote beursfondsen, banken en verzekeringmaatschappijen zijn vanaf 2024 verplicht te rapporteren conform de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Veel ondernemingen en accountants zijn nog niet bekend met de meeste duurzaamheidsthema’s en zullen die zich nog eigen moeten maken. Daarin voorziet dit eerste ho-studieboek over duurzaamheidsverslaggeving.
Duurzaamheidsverslaggeving bestaat uit drie delen: Het eerste deel gaat over het wet- en regelgevend kader met betrekking tot duurzaamheidsverslaggeving en hoe de duurzaamheidsverslaggevingsregels zijn voortgekomen uit reeds bestaande rapportageraamwerken. Daarnaast behandelen we verschillende nieuwe(re) concepten als dubbele materialiteit en ketenverantwoordelijkheid.
Het tweede deel behandelt de thematische ESRS, te verdelen over de volgende ESG-categorieën:
• De E-standaarden over ecologische aspecten behandelen klimaatverandering, verontreiniging, water en mariene bronnen, biodiversiteit en de circulaire economie.
• De S-standaarden over sociale aspecten (‘de mens’) behandelen de verslaggeving over de eigen werknemers, medewerkers in de keten, getroffen gemeenschappen en eindgebruikers.
• De G-standaard over governance gaat over goed ondernemingsbestuur en integer zakelijk gedrag.
De praktische toepassing komt aan de orde in het derde deel: hoe kom je tot een duurzaamheidsrapportage? Dit deel biedt volop praktijkvoorbeelden van good practice-toepassingen en gaat in op assurance-verlening door accountants. Aan het eind van het boek is een casus ingevoegd die als grote opdracht door studenten kan worden uitgewerkt.
Doelgroep
Duurzaamheidsverslaggeving is geschikt om studenten aan met name de economische, bedrijfskundige en juridische faculteiten van universiteiten en hogescholen vertrouwd te maken met het systeem, de werking en de praktische toepassing van de wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheidsverslaggeving.
Aangezien duurzaamheidsverslaggeving voor velen een nieuw vakgebied is, dat bovendien nog sterk in ontwikkeling is, is het boek ook nuttig voor professionals die met jaarverslaggeving in brede zin te maken hebben, waarbij in het bijzonder wordt gedacht aan bestuurders, bedrijfsjuristen, controllers, administrateurs en accountants.
Digitaal materiaal
Op de ondersteunende website vinden studenten en docenten uitwerkingen van de opgaven, actuele wetgeving en extra casuïstiek.
Over de auteurs
De auteurs zijn beiden verbonden aan Nyenrode Business Universiteit. Ferdy van Beest heeft daarnaast eigen accountantsbureau.

Specificaties

ISBN13:9789001039448
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:175
Uitgever:Noordhoff
Druk:1
Verschijningsdatum:29-7-2024
Hoofdrubriek:Economie
ISSN:

Over Ruud Vergoossen

Prof. dr. Ruud Vergoossen RA is participant bij BDO CampsObers Accountants & Adivseurs en is daar hoofd van het Bureau Vaktechniek. Hij is als hoogleraar op het gebied van de externe financiële verslaggeving verbonden aan Nyenrode Business Universiteit en Universiteit Maastricht.

Andere boeken door Ruud Vergoossen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Duurzaamheidsverslaggeving