OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Zoek in het Online Magazine
Filteren
1
Organisatiekunde
Hier vindt u artikelen rond boeken over organisatiekunde. Van organisatiecultuur en lerende organisaties tot KPI's. Alles voor professionals die bezig zijn met organisaties.
1.673 resultaten
recensie
Organisatiekunde
30 maart 2023
Kilian Bennebroek Gravenhorst
3-4 minuten leestijd
‘Allianties voor een duurzame toekomst’ van Jaap Boonstra en Marcos Eguiguren gaat over samenwerking en verschil productief maken. Als ik dit fascinerende vraagstuk hét vraagstuk van dit moment noem, dan volgt direct twijfel. Is er nog wel te spreken van hét vraagstuk als we ook denken aan het klimaat en ongelijkheid en oorlog en nog veel meer. En wat als we niet dezelfde opvatting hebben over wat hét vraagstuk zou moeten zijn?
recensie
Organisatiekunde
24 maart 2023
Heide Gramser
4-6 minuten leestijd
We herkennen het allemaal: het niet bespreekbaar maken van waar we het eigenlijk over willen en moeten hebben; van wat in de onderstroom leeft zogezegd. En dat is in een continu veranderende wereld funest. Jan Piet van Deene geeft ons in ‘De onderstroom boven’ een uiterst uitnodigende inkijk in die onderstroom en hoe daarmee als veranderaar om te gaan.
recensie
Organisatiekunde
22 maart 2023
Hans de Witte-van Mierle
3-5 minuten leestijd
Zijn teams en organisaties als groepen acteurs op een podium? De vaardigheden van acteurs kunnen in ieder geval nuttig zijn. Dat is het uitgangspunt van ‘Wat acteurs weten en leiders vergeten - De (on)zichtbare invloed van lichaamstaal in organisaties’ van Juditha Melssen.
interview
Leiderschap
21 maart 2023
Hans van der Klis
7-9 minuten leestijd
In ‘Destructief leiderschap’ confronteert Joost Kampen ons met de eenzijdig positieve kijk op leiderschap zoals die wordt onderwezen en doorgegeven. Kampen, die school maakte met zijn invloedrijke boek ‘Verwaarloosde organisaties’ (2011), vindt dat beschikbare kennis uit onderzoek te weinig doorklinkt in de managementpraktijk ‘Als organisatieveranderaars, bestuurders en managers moeten wij oog hebben voor de donkere kant van organisaties.’
recensie
IT-management / ICT
17 maart 2023
Frank van Kuijck
2-3 minuten leestijd
Een wereld zonder IT is ondenkbaar. Tegelijkertijd is het onderwerp complex, divers en veelomvattend. Een onderwerp dat ook vaak ongrijpbaar lijkt. ‘Digitalisering en IT voor commissarissen en toezichthouders’ maakt duidelijk dat er bij commissarissen nog te weinig aandacht is voor dit onderwerp. Met verstrekkende gevolgen. Hoe kun je je verdiepen in dit onderwerp en de juiste vragen stellen?
column
Organisatiekunde
16 maart 2023
Boukje Keijzer
3-4 minuten leestijd
Boukje Keijzer is ontregelexpert. Voor Managementboek Magazine houdt ze (ongeveer) eens in de twee maanden een regel tegen het licht. In deze aflevering gaat ze in op het 100 ogen principe, dat in de praktijk vaak wordt toegepast. Bedoeld om de kwaliteit te verbeteren, en goed voor het draagvlak... Maar is het echt een goed principe?
recensie
Organisatiekunde
14 maart 2023
Teun van Aken
2-3 minuten leestijd
Leidinggevenden en professionals zijn zich er vaak niet van bewust dat ze in arbeidssituaties ook altijd lichamelijk aanwezig zijn. En welke effecten dat heeft. Acteurs weten niet beter en kunnen met lichaamstaal hun zeggingskracht inzetten.
nieuws
Algemeen management
13 maart 2023
Hans van der Klis
9-12 minuten leestijd
Vijf boeken zijn genomineerd voor de titel Managementboek van het Jaar 2023: over spreken in het openbaar, over leren op de werkplek, over stakeholderengagement, over onze ‘nationale trots’ KLM en over de vraag waarom innovaties zo vaak mislukken. Appels met peren vergelijken, zegt een van de genomineerden. Helemaal waar, maar wel de beste appels en peren die er afgelopen jaar in managementboekenland verschenen. De eerste reacties van de genomineerden.
interview
Organisatiekunde
13 maart 2023
Paul Groothengel
7-9 minuten leestijd
Organisaties moeten in dialoog met al hun stakeholders. En in overleg met hen duurzame doelen bepalen. Reputatiestrateeg Frank Peters noemt dat stakeholderengagement. Hij beschrijft in ‘Van winst naar waarde’ waarom bedrijven dit snel moeten oppakken en hoe ze dat het beste kunnen doen.
boekenlijst
Algemeen management
10 maart 2023
Managementboek Redactie
Jaarlijks kies de Orde van organisatiekundigen en - adviseurs (Ooa) het Boek van het Jaar. Doordat er minder boeken verschenen is de shortlist een Top 8 in plaats van een Top 10 geworden.
boekenlijst
Algemeen management
7 maart 2023
Managementboek Redactie
De jury van het Managementboek van het Jaar 2023 presenteert: De shortlist. Vijf boeken die u gelezen moet hebben, over thema’s waar volgens de jury elke leider, manager of ondernemer echt mee aan de slag moet. Hier de vijf genomineerden en waarom ze op de shortlist thuishoren.
interview
Organisatiekunde
3 maart 2023
Jeroen Ansink
7-10 minuten leestijd
De grote problemen van deze tijd kunnen alleen worden opgelost met samenwerking, schrijven Jaap Boonstra en Marcos Eguiguren in ‘Allianties voor een duurzame toekomst’. Het boek moet leiders inspireren om zich in te zetten voor een betere wereld. ‘Economische en maatschappelijke impact kunnen prima samengaan.’
recensie
Organisatiekunde
1 maart 2023
Charles Engelen
3-4 minuten leestijd
Organisatieadvies is verbreed van vooral raadgevend, naar ook begeleidend. Daarmee zijn het psychodynamische en systemische denken deel geworden van de praktijk. In ‘De onderstroom boven’ creëert Jan Piet van Deene een breed palet met ervaringen uit zijn advies- en begeleidingspraktijk, reflecties en concepten daarbij. Hij geeft een bruikbaar handelingsrepertoire voor de begeleider van veranderingsprocessen in organisaties.
recensie
Organisatiekunde
23 februari 2023
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
Allianties zijn niet nieuw, maar allianties die zich inzetten voor een duurzame toekomst zijn geen gemeengoed. ‘Allianties voor een duurzame toekomst’ biedt inzichten hoe allianties bij kunnen dragen aan een betere samenleving. Het is een zeer helder en overzichtelijk boek, ondersteund met twee praktijkcases.
recensie
Organisatiekunde
15 februari 2023
Jan Hoogstra
4-6 minuten leestijd
In deze tijd kampen we met grote problemen: gascrisis, oorlogen en klimaatproblematiek. Die kunnen we niet op lokale schaal aanpakken, daarvoor is de problematiek te groot. We moeten allianties aangaan, samenwerken. Maar hoe creëer je nu duurzame allianties die waardengedreven zijn? Jaap Boonstra en Marcos Eguiguren schreven er een boek over: ‘Allianties voor een duurzame toekomst’.
boekenlijst
Algemeen management
6 februari 2023
Managementboek Redactie
Bij veel mensen eindigt het klimaatbewustzijn op het werk. Terwijl we juist hier het verschil kunnen maken. Of dat nu gaat om kleine initiatieven in de kantine of het omgooien van een heel bedrijfsmodel. Op weg naar een groenere wereld werken we samen.
recensie
Mens en maatschappij
3 februari 2023
Freija van Duijne
4-5 minuten leestijd
We denken, doen en dromen als consumenten. We zijn onafhankelijk, we kennen onze rechten, we kiezen en keuren, en de maatschappij moet ons dienen. Maar dit is niet de enige bril waarmee we naar de wereld kunnen kijken. Jon Alexander schetst drie perspectieven en toont ons de potentie van het burgerschapsperpectief.
boekenlijst
Algemeen management
31 januari 2023
Managementboek Redactie
In 2023 wordt voor de 21ste keer het Managementboek van het Jaar gekozen. Sinds augustus bekijkt en leest de jury de oogst van 2022. Op zoek naar de boeken met inhoud: geen sterke, maar goede verhalen. Geen fabeltjes, geen mythes. Maar een theorie die de praktijk recht doet. Goed verwoord en aantrekkelijk vormgegeven.
preview
Organisatiekunde
30 januari 2023
Jaap Boonstra
2-3 minuten leestijd
‘Allianties voor een duurzame toekomst’ belooft een inspiratiebron te zijn voor bestuurders, toezichthouders en verandermanagers die met nieuwe samenwerkingen willen bijdragen aan een positieve en duurzame wereld. Jaap Boonstra vertelt in deze preview kort welke inspiratie je mag verwachten.
Interview
Organisatiekunde
27 januari 2023
Ronald Buitenhuis
4-6 minuten leestijd
Organisatieverandering is vaak minder gebaat bij degelijk onderzoek en overtuigingskracht van de adviseur en meer gebaat bij het vermogen om dat onderzoek met de juiste mensen te doen. Doe onderzoek en implementatie inéén, bepleit adviseur Jan Piet van Deene in ‘De onderstroom boven’. ‘Er is nog veel te vaak een heilig geloof in een adviesrapport dat als vanzelf tot resultaat moet leiden.’ Over de rol van de ‘actie-onderzoeker’, de identiteit van de adviseur en ‘it takes two to tango’.