OnlineMagazine
Platform voor business professionals
q&a
Algemeen management
Luisteren is een van de meest onderschatte vaardigheden van de mens. We denken dat we het kunnen, maar horen alleen elkaars woorden en verstaan elkaar niet. Franka Rolvink Couzy beschrijft in ‘Superluisteren’ hoe veelomvattend goed luisteren is. Als het moderne leiders lukt op deze manier te luisteren, neemt volgens haar hun besluitvaardigheid flink toe.
Nieuwste artikelen Alle artikelen
recensie
Algemeen management
1 juli 2025
Annemarie Smits
4-5 minuten leestijd
Hoe breng je alle onderdelen van een organisatie echt op één lijn? In de herziene editie van ‘De alignmentpuzzel’ laten de auteurs zien hoe processen, strategie en besturing samen moeten komen om samenwerking te laten slagen. In haar recensie belicht Annemarie Smits de meerwaarde van dit systematische standaardwerk voor opleiding én praktijk.
preview
Verandermanagement
1 juli 2025
Nick Van Langendonck
3-4 minuten leestijd
Wat gebeurt er als een uitgesproken antireligieuze ondernemer zich laat inspireren door het oudste boek ter wereld? In ‘Het goede doen wérkt’ beschrijft Nick van Langendonck zijn ontdekkingstocht van bedrijfsmatige prestatiedruk naar betekenisvol werk, met de Bijbel als onverwachte gids.
recensie
Algemeen management
1 juli 2025
Henk Jan Kamsteeg
3-5 minuten leestijd
Wat betekent het om niet alleen een aanspreekpunt te zijn, maar écht zichtbaar en preventief bij te dragen aan een veilige werkomgeving? In ‘De proactieve vertrouwenspersoon’ daagt Karin Bosman vertrouwenspersonen uit tot actie. In zijn recensie reflecteert Henk Jan Kamsteeg op de impact van die oproep.
column
Verandermanagement
1 juli 2025
Justin van Lopik
1-2 minuten leestijd
‘Ik heb zelden zo’n deprimerend en neerbuigend boek gelezen’, zegt Ashley Goodall in het julinummer van Managementboek Magazine. Hij heeft het over de managementklassieker ‘Wie heeft mijn kaas gepikt?’
recensie
Communicatie en media
30 juni 2025
Ward Grootens
3-4 minuten leestijd
Een gesprek hoef je niet te winnen, stelt Jefferson Fisher in zijn boek ‘The Next Conversation’. In plaats daarvan pleit hij voor beheerst, zelfverzekerd en verbindend communiceren – juist in moeilijke situaties. In zijn recensie onderzoekt Ward Grootens hoe effectief en toepasbaar Fishers benadering werkelijk is.
interview
Marketing
30 juni 2025
Hans van der Klis
7-9 minuten leestijd
In ‘101 beïnvloedingstechnieken’ leert Nicol Tadema ons alle denkbare technieken om klanten te verleiden. Het is een even ambitieuze als uitnodigende verzameling geworden, vol met verrassende ideeën. Met het boek hoopt ze mensen duidelijk te maken dat je door kleine en subtiele handelingen grote resultaten kunt boeken. ‘Ik zie dit boek eerder als een inspiratieboek dan als een leesboek.’
Meer lezen in het Online Magazine Alle artikelen
- advisering
- algemeen management
- coaching en trainen
- communicatie en media
- economie
- financieel management
- inkoop en logistiek
- internet en social media
- it-management / ict
- juridisch
- leiderschap
- marketing
- mens en maatschappij
- non-profit
- ondernemen
- organisatiekunde
- personal finance
- personeelsmanagement
- persoonlijke effectiviteit
- projectmanagement
- psychologie
- reclame en verkoop
- strategisch management
- verandermanagement
- werk en loopbaan
Recensies Alle Recensies
recensie
Personeelsmanagement
30 juni 2025
Irene Keur
3-4 minuten leestijd
Wat hebben jonge medewerkers nodig om niet op te branden, maar tot bloei te komen op de werkvloer? In ‘Samen sterker starten’ bieden Isolde Kolkhuis Tanke en Nore van Roekel praktische inzichten voor een gezonde werkstart. In haar recensie gaat Irene Keur in op de kracht en relevantie van dit actuele boek.
recensie
Economie
27 juni 2025
Hans de Witte-van Mierlé
4-6 minuten leestijd
Wat hebben slagers, kroegen en Taylor Swift met economie te maken? In ‘Waarom de laagsteprijsgarantie ervoor zorgt dat jij te veel betaalt’ laat Jona van Loenen zien hoe economische principes het dagelijks leven doorkruisen – en waarom de mens zelden rationeel handelt. In zijn recensie onderzoekt Hans de Witte van Mierlé de kracht van deze eigenzinnige kijk op economie.
recensie
Algemeen management
27 juni 2025
Jan Hoogstra
4-5 minuten leestijd
Hoe pas je de beroemde beïnvloedingsprincipes van Cialdini toe in de praktijk van alledag? En wat is er veranderd sinds hun introductie? In ‘De Cialdini Methode’ laat Luc Cipers zien hoe relevant en bruikbaar ze nog altijd zijn. In zijn recensie deelt Jan Hoogstra zijn inzichten.
Interviews Alle Interviews
interview
Verandermanagement
25 juni 2025
Paul Groothengel
6-9 minuten leestijd
Hoe doe je de goede dingen als je gaat veranderen? En neem je er wel voldoende tijd voor? Met deze en andere filosofische vragen gaat Daniël Wolfs in ‘De Veranderfilosoof’ op zoek naar de kern van verandering. Waarbij het volgens hem niet gaat om wat je meemaakt maar om hoe je daar betekenis aan geeft. En dat je daarbij ook ruimte laat aan twijfel en onmacht.
interview
Algemeen management
23 juni 2025
Jeroen Ansink
7-10 minuten leestijd
Complexe vraagstukken vereisen een nieuwe benadering, schrijven dialoogbegeleiders Jindra Kessener en Rens van Loon in ‘Dialoogrevolutie’. Ze beschrijven hoe organisaties via de dialoog vanuit alle relevante perspectieven en een gedeeld moreel kompas tot een besluit kunnen komen. ‘Polarisatie in het bedrijfsleven is makkelijker op te lossen dan in de politiek.’
Interview
Persoonlijke effectiviteit
20 juni 2025
Ronald Buitenhuis
5-7 minuten leestijd
We worden per uur 81 keer afgeleid. Eén op de vijf werknemers heeft burn-out klachten. En het is altijd tandje erbij, nooit tandje eraf. ‘Maar je kunt niet de hele dag pieken’, betoogt Oscar de Bos in ‘Focus Routine’. Het is tijd om ons werkritme aan te passen. Over leren leven en denken als een president; én acteer als een tijger die de hele dag lui ligt te wachten en alleen op zijn piekmoment achter zijn prooi aangaat.
Podcasts Alle Podcasts
podcast
Verandermanagement
26 juni 2025
Hans Vermaak
2-3 minuten leestijd
In zijn boek De logica van de lappendeken laat Hans Vermaak zien dat verandering niet begint met het grote verhaal, maar met doen wat er kan op je eigen stukje van het geheel. In de nieuwste aflevering van De Boekenpraktijk gaat hij in gesprek met Willem van Leeuwen over hoe professionals betekenisvol kunnen bijdragen aan taaie vraagstukken zoals duurzaamheid, zorg of onderwijs.
podcast
Verandermanagement
12 juni 2025
Daniël Wolfs
2-3 minuten leestijd
In zijn boek 'De Veranderfilosoof' roept Daniël Wolfs op tot meer reflectie in organisaties. In plaats van direct te grijpen naar modellen, stappenplannen en managementjargon, pleit hij voor het stellen van fundamentele vragen: waar ben je mee bezig, wat raakt je in je werk, en hoe verhoud jij je tot de missie van de organisatie?
podcast
Psychologie
29 mei 2025
Ernst-Jan Pfauth
2-3 minuten leestijd
In zijn boek 'Intentioneel leven' onderzoekt schrijver en ondernemer Ernst-Jan Pfauth wat er gebeurt als je niet op de automatische piloot blijft doordenderen, maar bewust kiest hoe je je tijd en aandacht inzet. In de nieuwste aflevering van De Boekenpraktijk spreekt hij met Willem van Leeuwen over dankbaarheid, aandacht en waarom intentioneel leven ook een daad van verzet is.
Previews Alle Previews
preview
Personeelsmanagement
30 juni 2025
Margreet Oostenbrink
3-4 minuten leestijd
Hoe zorg je ervoor dat verschillende generaties op de werkvloer elkaar niet alleen begrijpen, maar ook versterken? In ‘Gezonde generatiemix’ pleit Margreet Oostenbrink voor een verschuiving van onboarding naar bridging – het actief verbinden van perspectieven, ervaring en vernieuwing. In haar boek laat ze zien hoe organisaties daarmee veerkrachtiger worden.
preview
Leiderschap
27 juni 2025
Monique Hammink
3-4 minuten leestijd
Sommige mensen lijken iets te hebben, waardoor alles lukt. Magisch lijkt het haast. Maar is dat wel zo? Monique Hammink onderzocht wat nou maakt dat leiderschap bij de een aanvoelt als een frisse lentebries en bij de ander als ploeteren door de spreekwoordelijke modder. Ze schreef er een boek over: ‘Van magie naar meesterschap’. Een preview.
preview
Marketing
26 juni 2025
Robin van der Werf
3-4 minuten leestijd
Sales is continu in beweging – en het onderwijs beweegt mee. In de vierde editie van ‘Basisboek Sales’ biedt Robin van der Werf een actueel en praktijkgericht overzicht van het verkoopvak, van acquisitie tot relatiemanagement en van gesprekstechnieken tot AI. In deze preview licht de auteur de belangrijkste vernieuwingen toe.
Actueel Alles in Actueel
nieuws
actueel
26 juni 2025
Marjan Maandag
3-4 minuten leestijd
Bij Managementboek lezen we meer dan alleen managementboeken, en we delen graag wat we lezen. In deze aflevering van MEER Moois zetten we weer enkele aanbevolen boeken op een rij.
nieuws
actueel
20 juni 2025
Managementboek Redactie
leestijd
Drie debuterende twintigers staan met hun boeken op de shortlist voor het Regenboogboek van het Jaar. Dat heeft Splinter Chabot als jurylid en oud-winnaar bekendgemaakt. De drie boeken zijn volgens lezers de beste lhbtiqa+-boeken van het afgelopen jaar. Deze publieksjuryprijs is een samenwerking tussen Lezerscommunity Hebban.nl en queer magazine Winq.
nieuws
actueel
18 juni 2025
Managementboek Redactie
1-2 minuten leestijd
De vijf genomineerden van de tiende editie van de Hebban Debuutprijs zijn bekendgemaakt door lezerscommunity Hebban.nl. De shortlist werd samengesteld door een honderdkoppige lezersjury die gezamenlijk alle genomineerden op de longlist heeft gelezen.
Opinie Alles in Opinie
column
Algemeen management
24 juni 2025
Kim Jansen
2-3 minuten leestijd
Je hoeft als oudere generatie echt geen hoody te dragen, ‘cringe’ of ‘slay’ te roepen in vergaderingen of botox te overwegen om nog serieus genomen te worden. Die geforceerde aanpassing doet meer kwaad dan goed. Het leidt tot eenheidsworst, niet tot het benutten van generatiediversiteit.
achtergrond
Psychologie
10 juni 2025
Bertrand Weegenaar
3-4 minuten leestijd
Bertrand Weegenaar onderzoekt hoe je een betekenisvol en duurzaam leven vormgeeft. Geïnspireerd door onder meer Designing Your Life en Deep Life Design ontdekt hij dat een leven ontwerpen vraagt om actie, reflectie en creativiteit. Hij vertelt hoe hij zijn ‘duurzaamheidsavontuur’ naar de praktijk bracht.
column
Marketing
3 juni 2025
Harald Pol
5-7 minuten leestijd
Een duurzame klantrelatie is voor veel organisaties een heilige graal. Maar wat als je klant helemaal geen relatie met je wíl? Of als je verwachtingen en normen onuitgesproken blijven – of worden overschreden? In deze bijdrage legt Harald Pol uit hoe organisaties betekenisvolle klantrelaties opbouwen én onderhouden.
Videos Alle Videos
video
Marketing
12 november 2024
Paul Hassels Mönning
leestijd
Duurzame verleiding werd genomineerd voor de PIM Marketing literatuurprijs en is inmiddels aan een herdruk toe. Reden temeer om dit boek eens van kaft tot kaft door te nemen en te bespreken. Het boek roept op om duurzaamheid niet als 'corvee' maar als een kans te zien. Liever spreken de auteurs Marjolijn Meynen en Ed Stibbe van leefzaamheid, want duurzaamheid 'klinkt zo duur'.
video
Personeelsmanagement
27 november 2023
leestijd
Derk van der Pol gaat op zoek naar de verhalen achter de boeken op Managementboek. In deze video gaat hij op bezoek bij Karen Sikkema en Michiel van Eunen. Zij zijn auteurs van het boek 'Spelen Werkt', Managementboek van het jaar 2023. Waarom werkt spelen? Wat maak je met dit perspectief nu meer mogelijk dan andere vormen van leren? Derk neemt het spel Jenga mee, immers: als spelen werkt, zal dat voor een interview toch ook zo gelden?
video
Verandermanagement
16 juni 2023
Thijs Homan, Rob Wetzels
leestijd
In dit gesprek gaat host Ronnie Overgoor in gesprek met Thijs Homan en Rob Wetsels over hun boek 'Wat nu!? - Nieuw perspectief op gedragsverandering voor klimaat'. Het boek is geen lichte kost, maar een diepgaande verkenning van grootschalige gedragsverandering.
Meer lezen in het Online Magazine Alle artikelen
- advisering
- algemeen management
- coaching en trainen
- communicatie en media
- economie
- financieel management
- inkoop en logistiek
- internet en social media
- it-management / ict
- juridisch
- leiderschap
- marketing
- mens en maatschappij
- non-profit
- ondernemen
- organisatiekunde
- personal finance
- personeelsmanagement
- persoonlijke effectiviteit
- projectmanagement
- psychologie
- reclame en verkoop
- strategisch management
- verandermanagement
- werk en loopbaan
Meest gelezen
preview
Organisatiekunde
9 juni 2025
Leike van Oss
2-3 minuten leestijd
Veel organisaties zitten vast in een logica die ze niet meer helpt. Leike van Oss en Jaap van 't Hek duiken in ‘Wederopbouw’ dieper in de fundamenten van organiseren en pleiten voor adaptieve, vitale organisaties. In hun preview leggen ze uit hoe dat werkt.
Interview
Communicatie en media
4 juni 2025
Marianne ter Mors
4-6 minuten leestijd
Poef! Weg is die saaie vergadering. Voor je geestesoog verschijnt een hoofdpersoon. Een plek. Een moment in de tijd. Je voelt de euforie en denkt: dáár wil ik bij zijn. Het verhaal laat je niet meer los… In ‘Maak van verhalen je superkracht’ delen Jeanne Bakker en Ria van Dinteren hoe jij jouw toehoorders nét zo kunt raken. Met verhalen die blijven kleven.
preview
Persoonlijke effectiviteit
5 juni 2025
Rosalie Reichardt-Mulder
3-4 minuten leestijd
'Is dit het nou?' Het is de vraag die velen stilletjes stellen wanneer ze vastlopen in carrière, relaties of dagelijkse sleur. In mijn boek ‘Kwestie van geluk’ onderzoek ik waarom we vastlopen en hoe we opnieuw verbinding kunnen maken met wat écht belangrijk is.
Interview
IT-management / ICT
6 juni 2025
Paul Groothengel
4-6 minuten leestijd
AI is veelbelovend, maar hoe kun je het effectief integreren in het werk van teams? Zorg dat teamleden elkaar goed aanvullen, wat betreft AI-kennis en -vaardigheden. Focus op wat AI werknemers concreet kan opleveren. En ontwikkel een duidelijke AI-visie en -strategie, adviseert marketing-communicatieadviseur Kim Pot in ‘Werk hand in hand met AI’.
Interview
Personeelsmanagement
23 mei 2025
Peter Spijker
7-9 minuten leestijd
In organisaties en voetbalclubs presteert een mens het best binnen zijn comfortzone – mits die comfortzone goed begrepen en benut wordt. Rolf Baarda ontwikkelde een model waarmee leidinggevenden, spelers, trainers én bestuurders beter op hun plek komen. In ‘De maakbare samenwerking’ past hij zijn denkmodel toe op de werkvloer en in ‘De speler, de trainer en de bestuurder’ op het voetbalveld. Een gesprek.