OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Zoek in het Online Magazine
Interview
Marketing
Paul ter Heyne baarde opzien met zijn boek ‘Genoeg van reclame’. Hierin legt hij uit waarom reclame bijna geheel overbodig is in zijn ogen, maar dat er sprake is van een Prisoners Dilemma: ‘Als er eentje reclame maakt, dan moet jij het ook gaan doen.’
Nieuwste artikelen Alle artikelen
interview
Ondernemen
26 januari 2023
Karin de Zwaan
1-2 minuten leestijd
Femke Hogema is nr. 1 bestselling auteur, ondernemer en spreker. Het is haar missie dat alle ondernemers een financieel gezond en winstgevend bedrijf bouwen. En ze is te gast in deze aflevering van podcast De Boekenpraktijk.
recensie
Algemeen management
25 januari 2023
Frank van Kuijck
2-3 minuten leestijd
Hybride werken lijkt al eeuwen ingeburgerd. Toch is het nog maar ruim 2 jaar geleden dat we het hybride werken (her-)ontdekten. Maar ging dat allemaal van een leien dakje? En zijn we nu geheel gewend aan het hybride werken?
recensie
Leiderschap
25 januari 2023
Henk Jan Kamsteeg
3-5 minuten leestijd
Lennart van der Kraan schreef het perfecte boekcadeau voor beginnend leidinggevenden. ‘Hoera, ik ga leidinggeven!’ is een moetje voor leidinggevenden die net met hun verantwoordelijke job beginnen.
Interview
Psychologie
25 januari 2023
Peter Spijker
9-13 minuten leestijd
Als je doet wat je altijd deed… Het veranderen van gedrag is moeilijk. In ‘Duwtje in de juiste richting’ leggen gedragsveranderaars Joyce Croonen en Liza Luesink uit hoe je mensen in beweging krijgt. Hoe je een duwtje geeft, waarbij je rekening houdt met automatisch en irrationeel gedrag. Een aanpak die is gebleken dan de gewoonte om ons te overladen met informatie. Ons brein kan dat niet aan en dus blijven we doen wat we doen.
nieuws
25 januari 2023
Marjan Maandag
1-2 minuten leestijd
Een mooi sfeerplaatje… Een indrukwekkend gebouw met strakke bakstenen gevels en een robuuste toren op de hoek. De in verhouding kleine mensjes dragen hoofddeksels en lange winterjassen: het is koud, het heeft gesneeuwd.
recensie
Communicatie en media
24 januari 2023
Thomas Cech
2-3 minuten leestijd
Elizabeth Ebbink neemt je in ’Ligt het aan je stem?’ mee in de wereld van de stem als beïnvloedingsinstrument. Ze zet uiteen wat je allemaal kan en moet weten over het gebruik van de stem en wat je kan doen om er meer rendement uit te halen. Een boek voor fijnproevers en relevant voor managers, coaches en trainers die hun kennis en kunde willen verruimen.
Meer lezen in het Online Magazine Alle artikelen
- Advisering
- Algemeen management
- Coaching en trainen
- Communicatie en media
- Economie
- Financieel management
- Inkoop en logistiek
- Internet en social media
- IT-management / ICT
- Juridisch
- Leiderschap
- Marketing
- Mens en maatschappij
- Ondernemen
- Organisatiekunde
- Personal finance
- Personeelsmanagement
- Persoonlijke effectiviteit
- Projectmanagement
- Psychologie
- Reclame en verkoop
- Strategisch management
- Verandermanagement
- Werk en loopbaan
Interviews Alles in Interviews
Interview
IT-management / ICT
23 januari 2023
Peter Streefkerk
7-10 minuten leestijd
Het vak contractmanagement zal niet bij iedereen bekend zijn of direct spannende associaties oproepen. Toch speelt het onderwerp bij ieder bedrijf of organisatie een belangrijke rol, want niemand kan het tenslotte alleen. Om meer duidelijkheid krijgen over contractmanagement vroegen we Linda Tonkes, naast Gert-Jan Vlasveld auteur van het boek ‘Cats CM - versie 4’, om een toelichting.
interview
Leiderschap
19 januari 2023
Karin de Zwaan
1-2 minuten leestijd
Als een boek de titel 'Destructief leiderschap - theorie en praktijk van leiders in verwaarloosde organisaties' heeft, dan is de eerste vraag aan auteur Joost Kampen makkelijk gesteld: Hoe erg is het eigenlijk? En dat is precies wat host Ronnie Overgoor in de nieuwe podcastreeks doet.
Interview
Algemeen management
18 januari 2023
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
Vrouwen ondermijnen hun carrières door klusjes aan te nemen waar ze geen waardering voor krijgen, zegt University of Pittsburgh-gedragseconoom Lise Vesterlund. In ‘De Nee club’ beschrijft ze samen met drie mede-hoogleraren hoe vrouwen hun eigen belangen voorop kunnen stellen zonder als niet-collegiaal te worden weggezet. ‘Gender-ongelijkheid zal nooit worden opgelost zonder een goed begrip van de achterliggende redenen.’
Previews Alles in Previews
preview
Persoonlijke effectiviteit
24 januari 2023
Pauline Mulder
3-4 minuten leestijd
In ACE coacht ex-topsporter Pauline Mulder je naar het hoogste level. Onder haar bezielende leiding ontwikkel je een ijzersterke topsportmentaliteit. In haar preview vertelt Mulder over wat je van haar boek mag verwachten.
preview
Mens en maatschappij
23 januari 2023
Kees Verhoeven
4-5 minuten leestijd
Oud-politicus en techexpert Kees Verhoeven maakt zich zorgen over de manier waarop de politiek omgaat met en ten onder dreigt te gaan aan de grootste veranderkracht van deze tijd: digitalisering. Er is iets bijzonders aan de hand in de relatie tussen technologie en democratie. In zijn boek neemt hij je mee in zijn diagnose en de mogelijke oplossingen.
preview
Verandermanagement
20 januari 2023
Annemarie Mars
2-3 minuten leestijd
Begin 2023 kwam de derde editie uit van haar eerste boek Hoe krijg je ze mee? Zestien jaar na het verschijnen van de eerste editie en zeven jaar na de tweede. Annemarie Mars vertelt wat er na die jaren aan verbeteringen mogelijk was.
Actueel Alles in Actueel
nieuws
19 januari 2023
Marjan Maandag
2-3 minuten leestijd
Bij Managementboek lezen we meer dan alleen managementboeken, en we delen graag wat we lezen. In deze aflevering van MEER Moois vertellen Managementboekcollega’s Liza, Karin en Marjan welk boek hen pakte.
nieuws
21 december 2022
Marjan Maandag
1-2 minuten leestijd
Zo’n vijfentwintig jaar geleden vertelde mijn oom Bram (inmiddels 87, in zijn werkzame leven leraar op een tuinbouwschool) mij enthousiast over de Ginkgo biloba, ook wel de Japanse notenboom genoemd: de bijzondere, uit het Verre Oosten afkomstige boom met zijn aparte bladvorm.
nieuws
Mens en maatschappij
14 december 2022
Jeroen Ansink
4-5 minuten leestijd
Wat leest Amerika en wat waait waarschijnlijk over naar Nederland? ‘Onze man in de VS’ Jeroen Ansink doet maandelijks een rondje boekwinkels in New York. Deze maand: Megathreats van Nouriel Roubini en Survival of the Richest.
Opinie Alles in Opinie
achtergrond
Organisatiekunde
20 januari 2023
Jaap Boonstra
7-9 minuten leestijd
In februari verschijnt ‘Allianties voor een duurzame toekomst’ van Jaap Boonstra en Marcos Eguiguren. In de aanloop daarheen vertelt Boonstra over de paradoxen waarmee waardengedreven allianties te maken hebben, en hoe je daarmee om kunt gaan.
column
Organisatiekunde
18 januari 2023
Boukje Keijzer
3-4 minuten leestijd
‘Het kost ons enorm veel moeite om personeel te vinden. Vaak moeten we mensen afwijzen, omdat ze niet de juiste opleiding hebben gevolgd die volgens de regels aan een functie is gekoppeld.’ en ‘We moeten klanten laten wachten tot iemand met een bepaald diploma hen kan helpen, terwijl voor een groot deel van de taken die opleiding helemaal niet nodig is.’
column
Organisatiekunde
12 januari 2023
Boukje Keijzer
3-4 minuten leestijd
Ja maar dát mag niet... Een zinnetje dat professionals regelmatig tegenkomen. Maar in de praktijk is er vaak rek te vinden in - en tussen - het woud aan regels, weet ontregelexpert Boukje Keijzer. Voor Managementboek Magazine maakt ze een reeks columns met actuele voorbeelden, én manieren om ermee om te gaan. Bij wijze van introductie deelt ze alvast haar 7 rekstrategieën.
Videos Alles in Videos
video
Personeelsmanagement
20 januari 2023
Bob Zeegers
leestijd
Laten we eerlijk zijn: als HR-professional word je vaak straal genegeerd door het management. Omzet en winst zijn steeds weer belangrijker dan investeren in medewerkers. Maar wat zou er gebeuren als HR wel bovenaan de MT-agenda staat? In HR met BALLEN geeft HR-expert Bob Zeegers je de 9 succesformules voor HR met ballen, waarmee je het MT overtuigt om te investeren in menselijk kapitaal. In de Bookchat geeft Zeegers je alvast 3 tips. Zijn mooiste tip? 'Wees geen ijscoman.'
video
Psychologie
18 januari 2023
Astrid Groenewegen
leestijd
Marketeers, beleidsmakers, HR-professionals, managers – en jij waarschijnlijk ook. Bijna allemaal zijn we bezig met de vraag hoe we het gedrag van mensen kunnen beïnvloeden. Eén ding is duidelijk: gedragsverandering is knap lastig. Hoe komt dat? En hoe krijg je het dan wél voor elkaar? Astrid Groenewegen schreef er een praktisch boek over: De kunst van gedrag ontwerpen. In deze video geeft ze alvast een aantal principes uit haar boek waar je meteen mee aan de slag kunt.
video
Personeelsmanagement
16 januari 2023
Isolde Kolkhuis Tanke
leestijd
Het zou toch mooi zijn als iedereen in het dagelijks werk – gewoon door zijn werk te doen – voortdurend als vanzelf uitgenodigd wordt om ‘in de leerstand’ te blijven. Zodat leergedrag het wint van ingesleten routinegedrag. In de Bookchat vertelt auteur Isolde Kolkhuis Tanke over haar boek In de leerstand.
Recensies Alles in Recensies
recensie
Organisatiekunde
24 januari 2023
Robert Paul Schwippert
4-5 minuten leestijd
De waarheid toont zich tussen mensen, is vergankelijk en is van niemand. Dat is het leidende principe in De onderstroom boven’, waarin Jan Piet van Deene uitvoerig ingaat op de rol van groepsdynamica bij veranderprocessen.
recensie
Psychologie
23 januari 2023
Henk Jan Kamsteeg
4-5 minuten leestijd
Het boek ‘Hoe verander je een mening?’ is precies wat we in deze tijd van polarisatie nodig hebben. David McRaney neemt ons mee in de vraag hoe we de mening van anderen (en van onszelf) kunnen veranderen. Een absolute topper!
recensie
IT-management / ICT
23 januari 2023
Carla Verwijs
2-3 minuten leestijd
Het heeft geen uitleg nodig: er is veel veranderd, zo ook in de IT-wereld. Alles draait om software. Toch hanteren we nog steeds dezelfde oude modellen en opereert de organisatie inefficiënt door silo’s. Hoog tijd om anders naar de organisatie en professionals te kijken. Zo begint het betoog van Cor Broekhuizen in ‘Anders kijken en organiseren’. Ik ben benieuwd hoe de moderne IT-afdeling à la Broekhuizen er uitziet.
Meer lezen in het Online Magazine Alle artikelen
- Advisering
- Algemeen management
- Coaching en trainen
- Communicatie en media
- Economie
- Financieel management
- Inkoop en logistiek
- Internet en social media
- IT-management / ICT
- Juridisch
- Leiderschap
- Marketing
- Mens en maatschappij
- Ondernemen
- Organisatiekunde
- Personal finance
- Personeelsmanagement
- Persoonlijke effectiviteit
- Projectmanagement
- Psychologie
- Reclame en verkoop
- Strategisch management
- Verandermanagement
- Werk en loopbaan
Meest gelezen
preview
IT-management / ICT
30 december 2022
Daniël E. Brouwer
1-2 minuten leestijd
‘Ton de Technotovenaar’ is een prentenboek dat is bedoeld voor de kinderen van functioneel beheerders. Een beroep dat vaders en moeders maar moeilijk aan hun kinderen kunnen uitleggen, en daarin wil de auteur een helpende hand bieden.
Interview
Ondernemen
29 december 2022
Ronald Buitenhuis
6-8 minuten leestijd
Never a dull moment in het leven van rasondernemer en (CoolCat founder) Roland Kahn. In zijn opgetekende levensverhaal staan meer vrouwen dan modemerken, onverhulde kritiek op de politiek, vallen en opstaan, successen en faillissement. Van gestrande overname pogingen op V&D en Hema tot Sylvana Simons (‘destructieve geest’) en de toch hoopvolle toekomst voor retail in de winkelstraat. ‘Online winkelen is te asociaal voor woorden.’
Interview
Coaching en trainen
3 januari 2023
Hans van der Klis
8-11 minuten leestijd
Een bijzonder heftige gebeurtenis in haar privéleven was voor Inge Miltenburg-Bos aanleiding om haar coachpraktijk helemaal om te gooien. Ze ontwikkelde een methode waarmee ze mensen met een groot trauma helpt opnieuw veerkracht te vinden. Met haar boek ‘Coachen naar veerkracht’ wil ze haar kennis en ervaring met andere coaches delen. ‘Als dit voor mij werkt, dacht ik, kan ik andere mensen ook helpen.’
Interview
Strategisch management
27 december 2022
Peter Spijker
9-13 minuten leestijd
Ons sociaaleconomische systeem blijkt onvoldoende opgewassen tegen de huidige maatschappelijke opgaven. In ‘Maakkracht’ pleiten Tabo Goudswaard en Jetske van Oosten voor een radicaal nieuwe manier van denken en werken. Door ruimte te bieden aan de gedrevenheid van de mens, ontstaan er onvoorziene oplossingen voor complexe vraagstukken.
Interview
Organisatiekunde
30 december 2022
Bert Peene
7-10 minuten leestijd
Integriteit is voor de meeste organisaties een belangrijk thema geworden. Goed gedrag wordt beloond, fout gedrag genadeloos afgestraft. Door alle belangrijke stakeholders. Maar goed gedrag laten zien is vaak zo eenvoudig nog niet. De wil is wel aanwezig, maar de omstandigheden werken tegen. In ‘De voorbeeldige organisatie’ laten Naomi Ellemers en Dick de Gilder zien waarom het mis gaat en hoe het anders kan.