OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Zoek in het Online Magazine
Filteren
1
Opinie
Hier vindt u columns en andere opiniestukken over managementonderwerpen als leiderschap, marketing en organisatie.
1.239 resultaten
achtergrond
Economie
30 maart 2023
Bertrand Weegenaar
3-5 minuten leestijd
De laatste jaren ontstonden een aantal jonge uitgeverijen, gericht op onderzoeksjournalistiek. We bespreken er drie: Vrij Nederland, De Correspondent en Follow the Money. Deze eerste aflevering gaat over de boeken die opinietijdschrift Vrij Nederland (VN) sinds een aantal jaren in eigen beheer uitgeeft.
column
Organisatiekunde
16 maart 2023
Boukje Keijzer
3-4 minuten leestijd
Boukje Keijzer is ontregelexpert. Voor Managementboek Magazine houdt ze (ongeveer) eens in de twee maanden een regel tegen het licht. In deze aflevering gaat ze in op het 100 ogen principe, dat in de praktijk vaak wordt toegepast. Bedoeld om de kwaliteit te verbeteren, en goed voor het draagvlak... Maar is het echt een goed principe?
achtergrond
Algemeen management
8 februari 2023
Bertrand Weegenaar
8-12 minuten leestijd
De toekomst inspireert filmmakers, science fiction auteurs, kunstenaars en game-makers. Innovaties als Web 3.0., metaverse en blockchain komen oorspronkelijk uit hun koker. Inmiddels zijn ze werkelijkheid gemaakt door ingenieuze techneuten en uitvinders. En daardoor worden ze steeds relevanter voor organisaties.
achtergrond
Organisatiekunde
20 januari 2023
Jaap Boonstra
7-9 minuten leestijd
In februari verschijnt ‘Allianties voor een duurzame toekomst’ van Jaap Boonstra en Marcos Eguiguren. In de aanloop daarheen vertelt Boonstra over de paradoxen waarmee waardengedreven allianties te maken hebben, en hoe je daarmee om kunt gaan.
column
Organisatiekunde
18 januari 2023
Boukje Keijzer
3-4 minuten leestijd
‘Het kost ons enorm veel moeite om personeel te vinden. Vaak moeten we mensen afwijzen, omdat ze niet de juiste opleiding hebben gevolgd die volgens de regels aan een functie is gekoppeld.’ en ‘We moeten klanten laten wachten tot iemand met een bepaald diploma hen kan helpen, terwijl voor een groot deel van de taken die opleiding helemaal niet nodig is.’
column
Organisatiekunde
12 januari 2023
Boukje Keijzer
3-4 minuten leestijd
Ja maar dát mag niet... Een zinnetje dat professionals regelmatig tegenkomen. Maar in de praktijk is er vaak rek te vinden in - en tussen - het woud aan regels, weet ontregelexpert Boukje Keijzer. Voor Managementboek Magazine maakt ze een reeks columns met actuele voorbeelden, én manieren om ermee om te gaan. Bij wijze van introductie deelt ze alvast haar 7 rekstrategieën.
column
Psychologie
9 januari 2023
Ben Tiggelaar
2-3 minuten leestijd
Ben jij ook intelligenter, vriendelijker en eerlijker dan gemiddeld? Dan ben je niet de enige. Een ruime meerderheid van de mensheid ziet zichzelf zo. Best wel grappig. Psychologen noemen dit het ‘better than average effect’.
achtergrond
Organisatiekunde
29 december 2022
Jaap Boonstra
7-9 minuten leestijd
In februari verschijnt ‘Allianties voor een duurzame toekomst’ van Jaap Boonstra en Marcos Eguiguren. In de aanloop daarheen vertelt Boonstra hoe de levensloop van waardengedreven allianties er uitziet, en waar je in elke fase op moet letten.
achtergrond
Coaching en trainen
22 december 2022
Bertrand Weegenaar
6-8 minuten leestijd
Als je drie jaar terug een discussie voerde over pensioenen, of praatte over klimaat en andere langetermijnproblemen, dan was dat al ingewikkeld. We kwamen er toen al niet uit. Na een wereldwijde pandemie en een oorlog in het hart van Europa met één nucleaire mogendheid, is de discussie nog complexer geworden.
achtergrond
Organisatiekunde
14 december 2022
Jaap Boonstra
5-7 minuten leestijd
In februari verschijnt ‘Allianties voor een duurzame toekomst’ van Jaap Boonstra en Marcos Eguiguren. In de aanloop daarheen vertelt Boonstra hoe allianties kunnen bijdragen aan een betere wereld, en waarom we dat niet aan overheden en bijvoorbeeld Polman en Patagonia kunnen overlaten.
column
Algemeen management
1 december 2022
Ergin Borova
3-5 minuten leestijd
Ik had het genoegen om op het podium te staan tijdens het Talentbevrijdingsfestival van Beweging. Het thema van het festival logischerwijs was: hoe kunnen we de talenten van onze medewerkers bevrijden? Hoe kan je talenten vinden, binden en ontwikkelen?
column
28 november 2022
Liesbeth Tettero
2-3 minuten leestijd
Berlijn, najaar 2022. Vanaf een hoog platform kijk ik uit over een herbouwd stuk van de Berlijnse Muur, compleet met wachttoren. Op de achtergrond steekt de beroemde Fernsehturm als een middelvinger vanuit de voormalige DDR in de lucht naar het westen. Bij al dit machtsvertoon uit de geschiedenis denk ik aan… managementboeken.
achtergrond
Coaching en trainen
10 november 2022
Manon Bongers
7-10 minuten leestijd
Mensen lopen vast in hun werk. Daar zijn tal van redenen voor: ze ervaren te veel werkdruk, voelen zich onvoldoende gewaardeerd of hebben een moeizame relatie met een of meer collega’s. Als gevolg van deze problemen worden ze ontevreden of vinden ze het steeds lastiger hun werk met plezier te doen. En zo ontstaan vervelende situaties waar ze niet altijd alleen uitkomen.
column
Ondernemen
9 november 2022
Edwin Kersten
4-5 minuten leestijd
Het is onafwendbaar, er is een recessie in de maak. Een torenhoge inflatie, structurele personeelstekorten en de energiecrisis zijn een paar uitdagingen waar iedere organisatie mee te maken heeft. En de effecten ervan die we nu zien, zijn nog maar het begin. Een andere tijd breekt aan. Een tijd waarin goed ondernemerschap en management volledig het verschil gaan maken. Ben je er klaar voor?
achtergrond
Mens en maatschappij
1 november 2022
Henk Jan Kamsteeg
7-10 minuten leestijd
Toen ik de redactie van Managementboek.nl voorstelde een blog te schrijven over diverse soorten agenda’s en planners voor 2023, kon ik niet vermoeden dat zij mij het boek ‘Agendahedonisme’ van Tom Grosfeld aan zouden raden. Daar gingen mijn goede bedoelingen om het komend jaar nog meer aan mezelf te werken door heldere doelen voor mezelf vast te stellen…
column
Algemeen management
31 oktober 2022
Martijn Daalder
3-5 minuten leestijd
Jesse Klaver haalde het nieuws met zijn voorstel om het hele huurhuizenbezit socialiseren. Dat zou ook meteen de basis voor een robuuste progressieve samenwerking zijn. Je kunt dat huizenplan natuurlijk afdoen als clickbait en electorale marketing. Maar Klaver verbond het ook nog met een voorstel voor samenwerking. En daar wordt het raadselachtig. Het grote mooie woord samenwerking is weer eens gevallen – wie kan daar tegen zijn? – maar dat voorstel blijft wel erg mistig.
column
25 oktober 2022
Joep Schrijvers
2-3 minuten leestijd
Op dit moment maakt electoraal-geograaf, Josse de Voogd, dertiger nog, furore. De reden is een nota die hij met René Cuperus schreef over de gevestigden en de buitenstaanders in Nederland. Simpelweg, over de universiteitssteden met haar losgezongen elites en de Almere Havens vol afgehaakte buitenstaanders, over de grote disconnectie.
achtergrond
Algemeen management
20 oktober 2022
Bertrand Weegenaar
9-12 minuten leestijd
Corona, inflatie, stikstof en klimaat. Het zijn crisissen die transities noodzakelijk maken. Ze verdienen aandacht en... een verhaal. Deze Uit de boeken richt zich op de vraag hoe realistische en optimistische verhalen een rol kunnen spelen bij de broodnodige transitie. Transities en verhalen hebben namelijk een belangrijke overeenkomst: Ze brengen ons allebei van de ene naar een andere situatie.
column
Economie
18 oktober 2022
Bertrand Weegenaar
4-5 minuten leestijd
In de discussie rond het stikstofvraagstuk en de klimaattransitie zijn er twee belangrijke radicale economische stromingen te onderkennen: gaan we voor minder of gaan we voor (groen) technisch meer?
column
Leiderschap
7 oktober 2022
Frank Vogt
2-3 minuten leestijd
Diep van binnen weten we dat dé ideale leider niet bestaat. Toch verwachten we dat onze leiders ons foutloos, trefzeker en met oog voor alle belanghebbenden vooruit brengen. We verwachten dat ze antwoorden hebben op alle vragen. Je ziet die hoop terug in opleidingen en in boeken over leiderschap, waarin een stappenplan wordt aangereikt dat alleen maar hoeft te worden gevolgd.