Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Grondslagen van inkoopmanagement

Paperback Nederlands 2007 9789013042627
Voormalig top 100Totaal 13 dagen
Verwachte levertijd ongeveer 5 werkdagen

Samenvatting

'Grondslagen van inkoopmanagement' beschrijft de belangrijkste principes en concepten op het gebied van inkoop en supply chain management. Het is bedoeld voor managers die zich in korte tijd een beeld willen vormen van het vakgebied. Het is om deze reden minder gedetailleerd dan 'Inkoop in Strategisch Perspectief', waarop de inhoud is gebaseerd. In dertien compacte hoofdstukken krijgt de lezer een beeld van het vakgebied.

Deel één 'Kernbegrippen' bestaat uit zes hoofdstukken. Deze geven een beschrijving van de belangrijkste begrippen en definities, de invloed van inkoop op bedrijfsresultaten, de manier waarop inkoopprocessen en -besluitvorming in organisaties verlopen en de manier waarop inkoop kan worden geprofessionaliseerd. Hierbinnen krijgen e-procurement en competentieontwikkeling specifieke aandacht. Dit deel besluit met inkopen binnen dienstverlenende organisaties en inkopen binnen overheidsinstellingen.

Het tweede deel 'Bouwstenen van inkoopmanagement' bestaat uit zeven hoofdstukken die ieder de belangrijkste fasen van het inkoopmanagement proces weergeven. Achtereenvolgens worden behandeld: de achtergronden en aanpak van outsourcing en offshoring, de positie van inkoop in het ondernemingsbeleid en de wijze waarop met tot een gedifferentieerde inkoop- en leveranciersstrategie kan komen. Daarnaast worden de raakvlakken beschreven tussen inkoop, productontwikkeling, kwaliteitszorg, logistiek en ketenmanagement. Tot slot komt de organisatie en struktuur van inkoop aan de orde. Het laatste hoofdstuk behandelt de vraag hoe inkoopresultaten kunnen worden gemeten en beoordeeld.

Dit boek combineert theorie met de praktijk. Theoretische concepten worden geïllustreerd aan de hand van talrijke praktijkvoorbeelden. Het boek is systematisch van opzet. Elk hoofdstuk is volgens dezelfde structuur opgezet. Leerdoelen vormen de basis van elk hoofdstuk gevolgd door een inleidende case. Hierna volgen de belangrijkste concepten met vele illustraties. Ieder hoofdstuk besluit met een compacte samenvatting en discussievragen.

Specificaties

ISBN13:9789013042627
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:360
Uitgever:VMN Media
Druk:1
Verschijningsdatum:24-10-2007
Hoofdrubriek:Inkoop en logistiek

Expertrecensies (2)

recensie
Grondslagen van inkoopmanagement
Jules Verlaan | 10 juni 2008
Eén van de belangrijkste verworvenheden van de afgelopen jaren is dat inkoopmanagement als vakgebied nu een vaste plaats op de directieagenda heeft gekregen, stelt Arjan van Weele, een erkend deskundige op dit gebied met een mooi 'track record' aan publicaties.
Lees verder
recensie
Grondslagen van inkoopmanagement
Peter Vermeulen | 4 april 2008
Het schrijven van 'Grondslagen van inkoopmanagement' was volgens van Arjan van Weele het maken van een trektocht. De bestemming van zijn reis was duidelijk. De globale route ook. Die route werd volgens Van Weele gemarkeerd door diverse locaties die moeten worden aangedaan. Maar is 'Grondslagen van inkoopmanagement' ook voor de lezer een trektocht met een duidelijke bestemming?
Lees verder

Lezersrecensies

4.0 van de 5
3 stemmen
1
1
1
0
0

Over Arjan van Weele

Prof.Dr. Arjan van Weele bekleedt in deeltijd de NEVI leerstoel Inkoopmanagement aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij is een ervaren docent en onderzoeker en als bestuursadviseur actief bij vele grote internationale ondernemingen op het gebied van inkoop-, leveranciers- en contractmanagement. Hij publiceerde over zijn onderzoeksresultaten in vele artikelen in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften (waaronder het Journal of Purchasing and Supply Management en het Journal of Supply Chain Management) en vakbladen. Zijn leerboeken, waaronder ‘Inkoop in Strategisch Perspectief’, ontwikkelden zich tot een standaard in het vakgebied en verschenen in diverse talen. Hij won diverse keren de Industria Onderwijsprijs voor het beste onderwijsprogramma. Daarnaast ontving hij in 2003 de Hans Ovelgönne award van de International Federation of Purchasing and Supply Management (IFPSM) voor zijn uitmuntende wetenschappelijke bijdrage aan de inkoopprofessie. Arjan van Weele is een veel gevraagd spreker en dagvoorzitter.

Andere boeken door Arjan van Weele

Inhoudsopgave

Inleiding

Deel 1
1. Inkoop als schakel in de voortbrengingsketen
2. Inkoopprocessen: structuur en besluitvorming
3. Het inkoopmanagementproces
4. Facility management en inkoop van diensten
5. Public procurement
6. Marktvormen en inkoopmarktonderzoek
7. Uitbesteding en risicomanagement

Deel 2
8. Inkoopbeleid en ondernemingsstrategie
9. Ontwikkelen van inkoop- en sourcingstrategieën
10. Inkoop, ontwikkeling en kwaliteitszorg
11. Inkoop, logistiek en supply chain management
12. Structuur en organisatie van de inkoop
13. Prestatiemeting in de inkoop

Afkortingen
Literatuur
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Grondslagen van inkoopmanagement