Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Benedictijnse stuurmanskunst

Leiding geven in dienst van de gemeenschap

E-book Epub Nederlands 2021 9789401480826
Direct te downloaden

Samenvatting

Wil Derkse opent een spirituele gereedschapskist voor duurzaam en zinvol leiderschap

In perioden van crisis klinkt vaak de roep om leiderschap en krachtig bestuur. Talloos zijn de eigentijdse leiderschapstheorieën en organisatiemodellen die proberen die roep te beantwoorden.

In dit boek bewandelt filosoof Wil Derkse een weg die met de gangbare antwoorden vaak contrasteert, maar die na 15 eeuwen vruchtbaar gebruik voldoende duurzaam en door de praktijk beproefd is gebleken: die van de Benedictijnse spiritualiteit.

Een leerweg die er in de eerste plaats op is gericht dat 'het goede gebeurt', zowel in de persoonlijke sfeer als in het samenleven en samenwerken in een gemeenschap.

In plaats van 'leiderschap', dat zo vaak geassocieerd wordt met doortastendheid en aangeboren charisma, spreekt Wil Derkse dan ook liever over 'stuurmanskunst', die net als iedere kunst door scholing en oefening te leren is. De 'stuurman' is lid van de bemanning, met een specifieke functie, net als de andere bemanningsleden. Hij of zij staat in dienst van de gemeenschap.

Wil Derkse raakte als geassocieerd lid van de benedictijnse Sint-Willibrordsabdij nabij Doetinchem vertrouwd met deze bron van geestelijke vitaliteit. Hij probeerde eruit te putten in het vormgeven van zijn alledaagse leven en dertig jaar werken als leidinggevende, onder meer als hoogleraar filosofie verbonden aan de TU Eindhoven, de Radboud Universiteit en de Open Universiteit.

Specificaties

ISBN13:9789401480826
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:none
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:256
Uitgever:Lannoo
Druk:1
Verschijningsdatum:19-10-2021
Hoofdrubriek:Leiderschap
ISSN:

Expertrecensies (2)

recensie
Benedictijnse stuurmanskunst - ‘Een boek vol diepgang’
Sylvie van der Haar | 22 maart 2023
Boekenkasten vol zijn er geschreven over leiderschap, maar originele geluiden daarin zijn schaars. Met ‘Benedictijnse stuurmanskunst’ belicht Wil Derkse het thema vanuit een verrassende invalshoek, namelijk die van de eeuwenoude benedictijnse spiritualiteit. Het is een aanrader voor alle leiders die op zoek zijn naar verdieping en zingeving, maar ook naar praktische handvatten.
Lees verder
recensie
Benedictijnse stuurmanskunst - ‘Kan ons onvoorstelbaar veel leren’
Henk Jan Kamsteeg | 11 januari 2022
Wat is nu de essentie van leiderschap? Waar draait het werkelijk om? Veel mensen doen in boeken en lezingen een poging een antwoord te geven. Weinigen komen zo dichtbij als Wil Derkse in ‘Benedictijnse stuurmankunst’. In de leer bij Benedictus (480 – 547), en de naar hem vernoemde ‘regel’.
Lees verder

Lezersrecensies

4.0 van de 5
5 stemmen
3
0
1
1
0

Over Wil Derkse

Wil Derkse raakte als geassocieerd lid van de benedictijner Sint Willibrordsabdij nabij Doetinchem vertrouwd met deze bron van geestelijke vitaliteit. Hij probeerde eruit te putten in het vormgeven van zijn alledaagse leven en dertig jaar werken als leidinggevende, onder meer als hoogleraar scheikunde verbonden aan de TU Eindhoven, de Radboud Universiteit en de Open Universiteit.

Andere boeken door Wil Derkse

Inhoudsopgave

1 ‘Als het goede maar gebeurt’ – een thematische inleiding 7
2 Een laatantiek document als bron van eigentijdse stuurmanskunst? 31
3 Over stuurmanskunst en koersbepaling 49
4 Gedeelde verantwoordelijkheid 99
5 De kunst van de gedeelde besluitvorming 123
6 Leerwegen – lerend op weg 143
7 Gemeenschapsopbouw 183
8 Geloofwaardig gedrag en integriteit 219
9 Rond Kaap de Goede Hoop – stuurmanskunst in zwaar weer 239

Geraadpleegde literatuur 263

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Benedictijnse stuurmanskunst