We gaan in op een aantal wezenlijke vragen over de inrichting van onze organisaties en onze maatschappij. Daarmee is Nieuw Europees Organiseren de brug van de geplande wereld naar de echte wereld: de wereld van het Europese organiseren in de 21ste eeuw. En dat is relevanter dan ooit want we leven in een tijd van verandering.
Maatschappelijk gezien is het Anglo-Amerikaanse neoliberalisme duidelijk op zijn retour en zoekt men naar een nieuwe maatschappelijke ordering. En dat zien we om ons heen gebeuren. Zo heeft na het FNV nu ook VNO/NCW het Rijnlands model als uitgangspunt gekozen, het kan dus verkeren. Ook de vraag hoe (met name publieke) organisaties zich binnen deze nieuwe context zouden moeten organiseren om ‘fit for the future' te zijn en aan te sluiten op een brede maatschappelijke ontwikkeling is onderdeel van deze zoektocht.
Door deze ontwikkelingen is er weer ruimte aan het ontstaan voor onze eigen, Europese, Rijnlandse wijze van organiseren. Deze wijze van organiseren met ruimte voor vakmanschap, vertrouwen en verbinding heeft geleid tot een groot aantal zeer succesvolle bedrijven, die rekening houden met alle stakeholders en hun maatschappelijke positie.
Veel organisaties in m.n. de publieke sector in Nederland hebben de afgelopen decennia kritiekloos de Amerikaanse managementconcepten overgenomen. We hebben gezien dat dergelijke concepten onveranderlijk leiden tot weinig productieve organisaties die producten en diensten van lage kwaliteit leveren en die weinig innovatief zijn. En soms geheel vastlopen in de zelf gegenereerde bureaucratie die planning & controlcyclus nu eenmaal met zich meebrengt. Binnen en buiten de organisaties zie je dat die 'systeemwereld' en de leefwereld steeds verder uit elkaar komen te liggen. De recente Toeslagenaffaire is daar een en zeker niet het laatste voorbeeld van.
Nieuw Europees Organiseren biedt een mooie doorkijk in de wereld van Europees/Rijnlands organiseren. U vindt handvatten voor een nieuwe perspectief, we plaatsen ontwikkelingen en organisaties in een bredere context en helpen u om met kracht van argumenten de discussie rondom specifieke onderwerpen aan te gaan zonder het groter geheel uit het oog te verliezen.
In Nieuw Europees Organiseren wordt telkens vanuit Europees perspectief naar de bepalende elementen van de organisatie: we kijken naar de missie, visie, strategie en de verschillende inrichtingsvraagstukken op het terrein van structuren, systemen, mensen en cultuur. Zo ontstaat vanzelf het beeld van het type organisatie dat goed bij onze identiteit past. Een organisatie waarin de nadruk niet langer ligt op het creëren van aandeelhouderswaarde, maar waarin breder wordt gekeken naar het maatschappelijk belang en er ruimte is voor vakmanschap, vertrouwen en verbinding tussen alle betrokkenen, binnen en buiten de organisatie. En, zoals we hebben gezien, levert dit effectieve en efficiënte organisaties op.
Toen bleek dat de titel Nieuw Europees Organiseren kon worden afgekort tot NEO, konden we het niet laten om een aantal verwijzingen naar The Matrix in te bouwen. Neo, de hoofdpersoon in deze film, leeft in twee parallelle werelden: de kunstmatige (Anglo-Amerikaanse) wereld en de echte (Europese) wereld, de systeemwereld versus de leefwereld. Hij is ‘uitverkoren' om de kunstmatige wereld tot een einde te brengen. We willen u met dit boek inspireren om hetzelfde te doen.
Over Jaap Jan Brouwer
adviseur CinC Management Consultants, mede-initiatiefnemer van de community 'Koplopers in de zorg'.