Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Vaste grond onder je organisatiecultuur

Maaike Thiecke schreef ‘Cultuurdingetje, hè’. De ondertitel van haar boek is: ‘Hoe je de oude organisatiecultuur uit je vloerbedekking krijgt.’ Maar vaak zit die cultuur nog dieper, vertelt ze in deze column: ‘De Bijlmer-grond in de hele organisatie voelbaar.’

Maaike Thiecke | Essam Ramadan | 23 mei 2023 | 3-4 minuten leestijd

Wist je dat organisatiecultuur ook gevormd wordt door de grond waarop organisaties staan? Door de trots, het minderwaardigheidscomplex, het wantrouwen of de autonomie die in die grond gebakken zit? Speuren naar die vaste grond onder jullie voeten is een gouden aanwijsstok voor het DNA van de organisatie. Dus niks geks aan om je af te vragen hoe Limburgse grond in het CDA zit, de Drentse klei in de provincie Drenthe, de Twentse grond onder OAD. 

Ik heb mazzel. Ik kom in verschillende organisaties en verschillende branches. Ik ga steeds door een andere deur, op andere grond. En ik had dubbel mazzel, toen ik twee afspraken achter elkaar had op Bijlmer-grond, 200 meter bij elkaar vandaan. 

Hostesses en extreem lekkere koffie

De eerste afspraak was op het hoofdkantoor van een bank, waar je (of ik in ieder geval) voor de lol in de hal gaat zitten om je te vergapen aan mooie, hippe, fantastisch geklede mensen. Waar je hartelijk ontvangen wordt door mooie, hippe, fantastisch geklede jonge hostesses. Waar je extreem lekkere koffie krijgt van een barista terwijl je op die luxe bank wacht op je afspraak. Een omgeving waar ik me acuut bewust ben dat ik toch vaker naar de kapper kan, mijn hakken een stuk hoger kunnen, mijn niet-elektrische auto nogal opvalt in de parkeergarage en mijn tas geen Gucci is. 

André Hazes

Een uur later was ik bij een verzorgingshuis. Zonder parkeergarage. Waar André Hazes me bij de ingang tegemoet schalde en ik niet zeker wist of degene die me ontving de receptioniste was of een bewoner. En ik me niet alleen in een volkomen andere branche en in een volkomen andere wereld bevond, maar me ook wit en rijk en overdressed voelde met m’n niet eens zo hoge hakken, mijn hippe bril en m’n leren werktas. 

De directie had een fikse klus aan de fiets hangen. Financieel was het belabberd, kwaliteit van zorg kon beter, er was gedoe met ‘incidenten’.

Gekke vraag

‘Wat doet het ertoe dat jullie in de Bijlmer staan?’, vroeg ik. Gekke vraag die uit mijn mond kwam vallen; ik had bij die bank van net geen enkele aanvechting om die vraag te stellen.

De directie vertelde hoe het pand, de bewoners, de medewerkers, de resultaten, iedereen en alles getekend was door alle problemen uit de Bijlmer. Hoe moeilijk het was om geweld letterlijk en figuurlijk uit de organisatie te weren. Hoe ‘je staande houden’ en ‘doormodderen’ op alle mogelijke manieren, voor bewoners, medewerkers en directie aan de orde was. Hoeveel verslaving en discriminatie er was onder bewoners en onder medewerkers. Hoe geldproblemen aan de orde van de dag waren en de tekorten van dit verzorgingshuis groter dan van andere verzorgingshuizen. Hoe de torenhoge verzuimcijfers maar niet onder controle te krijgen waren, omdat medewerkers niet op kwamen dagen als hun zonen werden opgepakt, hun huisgenoten hun handen niet thuis konden houden of de elektriciteit werd afgesloten in hun huurwoning. Hoe sturen op resultaten zoveel moeilijker was in deze organisatie met de meetlat ‘op komen dagen’. 

Slechts 200 meter verderop was de Bijlmer-grond in de hele organisatie voelbaar.

Haarvaten

‘De Bijlmer zit in onze haarvaten, eigenlijk ...’ zeiden ze. Het viel stil aan tafel. ‘Misschien moet je dat eerst maar eens een tijdje hardop gaan zeggen’, zei ik. ‘Voordat je gaat praten over kwaliteit van zorg, resultaatverantwoordelijke teams, resultaten, financiën.’

Erkennen: ‘dit is de grond onder onze voeten’; het is een simpele, ongelofelijk krachtige interventie bij hardnekkige cultuur waar je graag vanaf wilt. Simpelweg uitspreken ‘dit hoort bij ons’; vooral doen.

Geschiedenisboeken

Het is niet voor niks dat ik adviseurs die ik opleid, aanmoedig om bij cultuurverandering in geschiedenisboeken te duiken. En atlassen open te slaan. Daar stikt het van de hints hoe de cultuur in een organisatie is gevormd door de grond.

Wil je meer weten over cultuur in je organisatie en concrete interventies om de oude cultuur uit je vloerbedekking te krijgen? Lees mijn boek Cultuurdingetje, hè … Hoe je de oude organisatiecultuur uit je vloerbedekking krijgt. En de nieuwe erin.

Over Maaike Thiecke

Maaike Thiecke is mede-auteur van bestseller Systemisch TransitieManagement. Neem voor de verandering de makkelijke weg! Zij heeft verstand van hardnekkige organisatiecultuur die in de vloerbedekking vast lijkt te zitten. Ze adviseerde talloze directies en MT's over het geheim van cultuurverandering en leidde honderden managers en adviseurs op in vloerbedekkinglogica.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden