Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Topteams - Samen bergen verzetten - Inspiratie voor leiders / teamwork

De roep om topteams binnen organisaties klinkt steeds luider. Veerkrachtige teams die kunnen omgaan met tegenslag en onzekerheid, en inspelen op de razendsnelle ontwikkelingen in de wereld. Teams die antwoord geven op complexe vraagstukken rondom transformatie en innovatie, waarbij wendbaarheid en samenwerken steeds belangrijker worden. Topprestaties realiseer je namelijk nooit alleen.

Katja Staartjes | 26 maart 2020 | 3-4 minuten leestijd

Hoe creëer je zo'n topteam? In Topteams dient het bergbeklimmen als spiegel, want hoog in de bergen word je samen tot het uiterste op de proef gesteld. Het is dé test voor leiderschap en teamwork. Twee bergbeklimmers bundelden hun krachten: Katja Staartjes beschrijft de pijlers die van je team een topteam maken, en Menno Boermans illustreert met zijn foto's indringend hoe je samen bergen verzet. In deze preview licht Katja, de eerste Nederlandse vrouw die Mount Everest beklom en zelf jarenlange managementervaring heeft, het boek toe.

De uitdaging van teamwork
Effectief samenwerken is een klus op zich. Het begint al met het doel: heb je werkelijk hetzelfde voor ogen? Of klimt ieder op z'n eigen berg? Onderweg blijkt namelijk vaak dat je de bestemming net even anders ziet. En wat kun je je aan elkaar ergeren als je totaal verschillende karakters hebt of als je er tegenovergestelde ideeën op na houdt. Naarmate de context lastiger is, en je hoger en dichter bij je doel komt, wordt de uitdaging alleen maar groter. Ben je, ook onder druk, bereid elkaar te helpen? Hoe overbrug je verschillen? Het is de kunst om alles uit je team te halen en synergie te blijven bewerkstelligen.

Extreme omstandigheden: de ultieme test
Als we ergens te maken hebben met uitdagende omstandigheden en ongebaande paden, dan is het wel in het bergbeklimmen. Een goede samenwerking is hier van levensbelang. Extreme kou, storm, sneeuwval en lawines kruisen ons pad. Soms zitten we door benarde omstandigheden dagen opgesloten in een piepklein tentje. Klimmen we op grote hoogte, dan stelt de ijle lucht ons nog meer op de proef. In de bergen word je dan ook genadeloos met jezelf én met elkaar geconfronteerd. Zonder teamwork komen we er niet. We zijn letterlijk met elkaar verbonden via het klimtouw. Dat vergt een rotsvast onderling vertrouwen. En om samen verder of sneller vooruit te komen, is het belangrijk de zwakste schakel te versterken. Echt teamwork is knap ingewikkeld hoog op een berg.

De hoofdpijlers van teamwork
In Topteams beschrijf ik achttien pijlers die van een team een topteam kunnen maken. De zes belangrijkste, de hoofdpijlers voor teamwork zijn in mijn ogen:
1. Gedeeld DOEL - Het hogere doel (de WHY) en het operationele doel zijn gezamenlijk, inspirerend en helder.
2. Divers TEAMPROFIEL - Het team is niet groter dan nodig, met diversiteit in achtergrond, expertise en karakter. Er is eenheid in verscheidenheid.
3. Open COMMUNICATIE - Heldere communicatie op de inhoud en open en constructief qua (team)proces.
4. Persoonlijk LEIDERSCHAP - Ieder teamlid toont eigenaarschap, kent zijn sterke en minder sterke kanten en zet stappen in zijn persoonlijke ontwikkeling.

5. Volledig COMMITMENT - Het hele team zet zich vol in voor het doel en voor elkaar, waarbij het collectieve belang leidend is.
6. Wendbaar GROEIPAD - Het team leert van eerdere ervaringen en speelt proactief en wendbaar in op de context en op veranderingen.

Opbouw Topteams
In het boek doorlopen we de fases van een klimproject via zes hoofdstukken: Expeditie, Team, Basiskamp, Beklimming, Top en Afdaling. Elk hoofdstuk behandelt drie pijlers, die elk weer op drie manieren worden uitgedragen: via een toelichting, via krachtige story telling en via quotes. Hierbij vervullen de adembenemende foto's van Menno een cruciale rol: een beeld zegt immers meer dan honderd woorden.

Ga mee op expeditie en laat je inspireren. Om het beste uit je team én uit jezelf te halen. Zodat je samen bergen kunt verzetten. En impact kunt maken. Niet alleen vandaag, maar ook morgen!

Katja Staartjes is bergbeklimmer en avonturier. Zij bereikte als eerste Nederlandse vrouw de top van Mount Everest, leidde klimexpedities in het hooggebergte en volbracht de 2000 kilometer lange Great Himalaya Trail. Katja deed eerder uitgebreide managementervaring op in vaste en interim-posities. Tegenwoordig werkt zij als inspirerend spreker, trainer en coach op gebied van leiderschap en teamwork. Ze is de auteur van Topteams.

Over Katja Staartjes

Bergbeklimmer Katja inspireert organisaties met haar beelden en verhalen. Zij koppelt haar expeditie-ervaringen aan thema’s als teamwork, leiderschap, veerkracht en wendbaarheid. Behalve als motivatie-spreker werkt Katja als (team)coach. Eerder deed ze uitgebreide management-ervaring op in vaste en interim-posities in zowel bedrijfsleven als publieke sector.

Over Menno Boermans
Menno Boermans is fotograaf en bergsportliefhebber. Met een camera grijpklaar beklimt hij bergen over de hele wereld, om er daarna vanaf te skiën, rennen, fietsen of vliegen. Zijn foto’s worden internationaal gepubliceerd, onder andere in National Geographic. In Alaska en Zwitserland werkt hij als medicus bij de reddingsdienst. Een baan waar teamgeest cruciaal is. mennoboermans.com

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden