Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Podcast

Hans van Dijk en Stefan Cloudt

‘Het werkt destructief als je denkt dat je jouw rol moet zijn’

Hans van Dijk en Stefan Cloudt zijn beiden verbonden aan het departement organisatiewetenschappen van de Tilburg University, samen schreven zij 'Destructieve dynamieken'. Een boek over schadelijke gewoontes in organisaties en hoe deze te herkennen en aan te pakken. In deze aflevering van podcast De Boekenpraktijk vraagt host Willem van Leeuwen beide heren het hemd van het lijf om erachter te komen wat deze destructieve dynamieken nu eigenlijk zijn.

Karin de Zwaan | Karin de Zwaan | 29 juni 2023 | 2-3 minuten leestijd

Hans van Dijk: ‘In het boek behandelen we als eerste destructieve dynamiek De Blame Game. We pakken deze als eerste omdat een belangrijk kenmerk hiervan is dat er altijd twee partijen zijn, het is heel herkenbaar en speelt ook in andere dynamieken vaak een rol. In het kort houdt De Blame Game in: als er iets mis gaat willen we altijd weten waardoor de komt én wie het heeft gedaan. Dat komt doordat we als mens een aantal onhandige eigenschappen hebben. De eerste is dat we altijd denken dat er een bepaalde opzettelijke intentie achter gedrag zit. Ten tweede willen we een verklaring hebben voor de fout. Ten derde: we willen graag een goed zelfbeeld houden, waardoor we iemand buiten onszelf de schuld willen geven: de zondebok.’

De Blame Game is slechts een van de negen Destructieve dynamieken, in het boek en in het gesprek ontdek je meer van deze dynamieken. Rolbevestigend gedrag bijvoorbeeld kan heel erg in de weg zitten. Bijvoorbeeld als iemand net leidinggevende wordt, dan gaat hij of zij zich gedragen zoals gedacht wordt dat een leidinggevende is. Dat wordt snel een patroon in een organisatie. Stefan Cloudt: ‘Wanneer wij met studenten aan een serious game werken komen ze echt als gelijke binnen. Iedereen krijgt een kaartje met zijn of haar rol erop. Wanneer we een aantal studenten apart nemen om hun opdracht uit te leggen en ze komen terug de ruimte in met de rol CEO reageert iedereen anders op elkaar dan daarvoor. Blijkbaar zijn ze door een kaartje ineens geen gelijke meer.‘

Hans, Stefan en Willem gaan in het podcastgesprek verder in op hoe je de dynamieken kunt doorbreken en hoe moeilijk dat is.

Stellingen

Elke aflevering van de podcast legt host Willem van Leeuwen de gast een aantal  stellingen voor. De stellingen voor Hans van Dijk en Stefan Cloudt zijn:

  1. Omdat we gewoontedieren zijn als mens is het aanleren van nieuw gedrag en het afleren van onze gewoonten voor de meesten van ons een mission impossible; 
  2. Onze universele conditionering, namelijk die van het voorkomen van afwijzing door de ander, is de motor voor alle destructieve dynamieken. 

In plaats van een derde stelling, legt Willem een case rondom wantrouwen richting de directeur in een team voor. Hoe zouden Hans en Stefan dit aanpakken?

Luister naar deze aflevering van De Boekenpraktijk op deze pagina of open de podcast op SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of YouTube

Over de Boekenpraktijk

De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk.

Over Karin de Zwaan
Karin is marketeer bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden