De WHOA is een nieuwe wet die op 1 januari 2021 is ingegaan. De wet kent een lange aanloop en wordt steeds vaker toegepast. Dit is niet verwonderlijk, want de WHOA brengt een geheel nieuwe manier van reorganiseren. En met reorganiseren bedoel ik dan het saneren van de schulden. De reden om hier nu een heel boek aan te wijden is de complexiteit van de nieuwe wet maar meer nog door de unieke mogelijkheden die de WHOA biedt.
Wondermiddel?
Een WHOA-procedure is een doorstart zonder faillissement waarbij het personeel niet wordt ontslagen. Laat u niet te veel beïnvloeden door de stelling dat de WHOA onnodige faillissementen voorkomt. De WHOA wordt vaak gepresenteerd als een ‘wondermiddel’ dat een faillissement als het ware doet oplossen. Maar zo is het niet. De WHOA is wel een wonderlijk middel, omdat het veel verder gaat dan alleen het saneren van schulden. Zo kunnen bijvoorbeeld ook overeenkomsten worden aangepast, waardoor de continuïteit van het bedrijf sterk wordt vergroot. Ik doel hierbij op het aanpassen van lopende overeenkomsten zoals huur- en leaseovereenkomsten of zelfs het stoppen daarvan. Dit zijn zaken waar een ondernemer normaal gesproken maar moeilijk van af komt.
De WHOA biedt hierdoor meer dan uitstekende mogelijkheden om een onderneming in een going concern-situatie en zonder dat dit openbaar wordt gemaakt weer gezond te maken en dat is toch wel heel wonderlijk.
Voor wie is de WHOA interessant?
Eén ding is zeker: u krijgt vroeg of laat te maken met een WHOA-procedure. Dat kan niet missen. Dit kan zijn omdat één van uw afnemers de WHOA inzet om tot een sanering van uw vordering te komen of omdat u zelf een WHOA-procedure inzet. De wet is mijns inziens namelijk te aantrekkelijk om er geen gebruik van te maken. Maar het kan nog verder gaan: een bestuurder van uw bedrijf, of een medeaandeelhouder, of het personeel of zelfs een van uw schuldeisers kan een WHOA-procedure op uw bedrijf loslaten! Nu zie ik u denken, een derde die op mijn bedrijf een WHOA wil gaan toepassen? Uw personeel of een schuldeiser die een WHOA-procedure inzet? Kan dat dan zomaar? Ja, dat kan. Sterker nog: voor een WHOA-procedure is geen toestemming van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) vereist. Hierdoor kunnen (buiten de AVA om) nieuwe aandelen worden uitgegeven. Bijvoorbeeld door schulden om te zetten in aandelenkapitaal. Er is geen bescherming tegen verwatering van uw aandelenkapitaal. U kunt hierdoor dus uw bedrijf verliezen. Kortom, welkom in de nieuwe wereld van de WHOA; u kunt maar beter goed geïnformeerd zijn. Dat is het doel van dit boek.
De WHOA is echter ook interessant voor ondernemers die willen stoppen of om via een bedrijfsoverdracht (distressed M&A) de WHOA toe te passen. Dit is zeer interessant en leidt tot een win-win situatie zowel voor de koper als de verkoper, ik heb daar een casus van opgenomen in het boek.
Het boek is weliswaar geen lichte kost maar dit is wel de kennis die een ondernemer vandaag de dag kan helpen. Het boek vertelt alles over de WHOA maar is toch makkelijk leesbaar. Het doel is om het in twee avonden uit te lezen, dat vind ik namelijk ook belangrijk. Dan kunt u weer door met ondernemen.
Over Robbert Peek
Robbert Peek is intensief betrokken geweest bij de nieuwe faillissementswetgeving, de Wet Continuïteit Ondernemingen (WCO) die ervoor zorgt dat ondernemingen meer reorganisatiemogelijkheden krijgen buiten faillissement. Robbert was onder andere voorzitter van de TWA Ronde Tafels voor curatoren en bankiers van de afdeling bijzonder beheer over de pre-pack en de WHOA.