Over tien jaar is half Nederland niet meer geschikt voor zijn werk is de confronterende kop van een actueel nieuwsbericht uit het NRC. Wat is het probleem? Door de technologische ontwikkelingen gaat de arbeidsmarkt op z’n kop. Veel mensen beschikken nog niet over de juiste kennis en vaardigheden die nodig zijn voor de nieuwe banen die zullen ontstaan. Ook zijn de baas en een baan voor het leven steeds meer uitzondering dan regel. Dat klinkt misschien heel dramatisch, maar de ontwikkelingen bieden ook kansen. Zo zien we steeds meer mensen met zogenaamde stapelbanen en mensen die zichzelf tijdens hun loopbaan meerdere keren opnieuw uitvinden. Als je nu de regie in je werk en loopbaan pakt kun je zelfs als een winnaar uit de bus komen.
Maak het verschil
Een winnaar ben je als je met plezier werk kunt doen dat voor jou belangrijk is en waar je vanuit jouw talent het verschil kunt maken voor anderen. Dat maakt werk betekenisvol en zorgt ervoor dat je vol energie opstaat om aan de slag te gaan. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het ervaren van betekenisvol werk een belangrijke voorspeller is van welzijn en prestaties van medewerkers en organisaties. Bij welzijn kun je bijvoorbeeld denken aan algehele gezondheid, geluk in het leven, bevlogenheid in het werk, duurzame inzetbaarheid en prestatie.
Jij en je werk, een ‘match made in heaven’?
Het is niet vanzelfsprekend dat werk voor iedereen een ‘match made in heaven’ is. Het vraagt, zeker met alle veranderingen, om regelmatig onderhoud en soms om rigoureuze stappen. Een belangrijke vraag is wat je vandaag nog zelf kunt doen om de regie over betekenisvol werk te pakken. Het gaat er in essentie om dat je stap voor stap in beweging komt en blijft. Dat hoeft niet altijd groots en meeslepend, al kan dat natuurlijk wel. Een goed startpunt is het beantwoorden van vier vragen die je loopbaan een mooie wending kunnen geven.
1. Sluit je werk momenteel aan op wat belangrijk is voor jou?
2. Kun je in je werk jouw talenten inzetten?
3. Weet je of en hoe je het verschil maakt?
4. Waar maak je graag het verschil?
Concreet aan de slag
Wat is de conclusie na het beantwoorden van de vier vragen? Aan de hand van de antwoorden kun je vaststellen of je nog op je plek zit en volledig in je kracht staat. Een andere conclusie kan zijn dat er nog ruimte is voor ontwikkeling en groei. Dan is vervolgens de vraag welke beweging je wilt maken. Een tweede vraag is hoe je voorkomt dat het bij een voornemen blijft in plaats van een echte verandering. Ofwel, hoe ga je concreet aan de slag? Het maken van verschillende scenario’s inclusief een stappenplan helpt je hierbij.
In het boek Krachtige keuzes geven we praktische adviezen hoe je dit doet. Daarnaast lees je inspirerende verhalen van onder andere Robin van Galen en Ben Tiggelaar, maar ook minder bekende Nederlanders, die bewust krachtige keuzes in werk en loopbaan hebben gemaakt. Zij delen niet alleen succesverhalen, maar ook wat je moet overwinnen en wat het vraagt om de regie in je werk en loopbaan te pakken. Verschillende inhoudelijke experts delen gefundeerde achtergronden op thema’s als angst en moed en betekenisvol werk. Ten slotte helpen tal van concrete opdrachten je om gericht in beweging te komen.
Niets houdt je meer tegen. Het is echt een kwestie van kiezen!
Prof. dr. Jessica van Wingerden is directielid bij Schouten & Nelissen, Research Fellow aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Visiting Professor aan de KU Leuven. Drs. Janneke Schenning is directielid bij Schouten & Nelissen, directeur van Schouten University of Applied Sciences en PhD candidate bij de KU Leuven. Ze zijn de auteurs van Krachtige keuzes.