OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 9 van 468 resultaten
nieuws
Algemeen management
25 september 2018
Bertrand Weegenaar
2-3 minuten leestijd
Brian Chesky, Joe Cebbia en Nathan Blecharczyk hebben niet de ICT-sterren status die Elon Musk en Mark Zuckerberg hebben. Wees eerlijk, hun namen zegt u waarschijnlijk niets. Toch zullen velen weleens gebruik gemaakt hebben van hun dienst: een Airbnb kamer! In De Airbnb Story vertelt Leigh Gallagher het verhaal erachter.
nieuws
20 september 2018
Bertrand Weegenaar
1-2 minuten leestijd
Organisatiedeskundige
en auteur Bert Overbeek heeft verrast met een geheel ander type boek, en wel
een verhaal over zijn ervaringen met zijn hartritmestoornissen: De ritmes van het hart. Tien jaar lang
had hij dit onder de leden en zocht in al die jaren naar het waarom. En
manieren om er mee te dealen, dragelijker te maken. Een lange zoektocht die hem
in en buiten het medisch circuit bracht.
recensie
12 september 2018
Bertrand Weegenaar
2-3 minuten leestijd
Aan de kerstdis van het jaar 1650 zullen de familieleden De Witt in Dordrecht een zuinige toost hebben uitgebracht. In Leeuwarden zat de belangrijkste Oranje, graaf Willem Frederik, eenzaam aan de wijn en bad tot de Heer.
recensie
29 augustus 2018
Bertrand Weegenaar
1-2 minuten leestijd
Renée Ballard en Philip Marlowe zijn beiden detectives in Los Angeles. Ze opereren bij voorkeur in de nacht. Ballard gedwongen in De nachtploeg, de meest recente thriller van Michael Connelly, door Vrij Nederland uitgeroepen tot Thriller van het Jaar 2018.
nieuws
Persoonlijke effectiviteit
14 augustus 2018
Bertrand Weegenaar
2-3 minuten leestijd
‘Kortom, we moeten leren inzien dat het niet alleen de draken, ruimteschepen, tovenaars, tijdmachines, magie en laserzwaarden zijn die niet bestaan: avonturen bestaan niet.’ Aldus de jonge auteurs en filosofen Simon Gusman en Arjen Kleinherenbrink in Avonturen bestaan niet.
nieuws
Marketing
18 juli 2018
Bertrand Weegenaar
1-2 minuten leestijd
Met zijn 75 jaar en zijn nieuwe boek The Excellence Dividend: Meeting the Tech Tide with Work That Wows and Jobs That Last kunnen we Tom Peters wel toevoegen aan het rijtje oude en ervaren managementgoeroes. Hij treedt in de voetsporen van Peter Drucker die tot na zijn 80ste artikelen en boeken bleef schrijven.
nieuws
3 juli 2018
Bertrand Weegenaar
1-2 minuten leestijd
Aan het
einde van de Maand van het Spannende Boek las ik de ontknoping in het moorddossier dat
door René Descartes en zijn assistent monsieur Clement was opgelost. Hans
Dooremalen heeft het kortstondige verblijf van de grote Franse filosoof in
Amsterdam aan de Westermarkt 6 gebruikt in zijn filosofische detective Descartes in Amsterdam. In de aanloop
naar het hoogtepunt van de Gouden Eeuw, oktober 1634 worden in korte tijd vier
mannen op mysterieuze wijze dood aangetroffen.
recensie
3 juli 2018
Bertrand Weegenaar
3-4 minuten leestijd
Als dank voor het deelnemen aan de jury van het Managementboek van het Jaar ontvingen de juryleden twee boeken. Wat anders zou je bijna zeggen. De keuze was gevallen op Over oude wegen van Mathijs Deen en Het plein en de toren van Niall Ferguson. Twee mooie op goed historisch onderzoek gebaseerde werken. Over oude wegen stond al een poosje op mijn ‘wil ik lezen’-lijst en die wens ging snel in vervulling.
nieuws
Leiderschap
27 juni 2018
Bertrand Weegenaar
1-2 minuten leestijd
‘Drie’ is een nummer waar Ben Tiggelaar veel waarde aan hecht. Dromen, Durven, Doen bijvoorbeeld. Het is ook een aantal om modellen heel simpel kan maken. Simpel is een element dat bij veranderingen, wetenschappelijk bewezen, elementair is. Wij vinden veranderen al ingewikkeld zat, dus keep it simple. Zelfs grote veranderingen beginnen met kleine stappen. Microstappen zijn soms nodig om ergens te komen. (Een uur eerder opstaan? Begin eerst eens met vijf minuten).
recensie
Mens en maatschappij
20 juni 2018
Bertrand Weegenaar
2-3 minuten leestijd
Twee jaar lang, van medio 2014 – 2016 woonde Arjen Van Veelen in het hart van Amerika, in St. Louis. Hij volgde zijn vrouw die aan de universiteit een baan kreeg. En twee jaar later gingen ze weer terug naar Nederland. En voelde zich een toerist in eigen land. De economie was veranderd. Amsterdam was te duur geworden dus gingen ze naar The Hague at sea, Scheveningen. Ach in Midden-Amerika was jij al in West Frankfurt, Parijs, Cairo en ook Amsterdam geweest.
nieuws
Mens en maatschappij
18 juni 2018
Bertrand Weegenaar
3-4 minuten leestijd
Het is de Maand van het Spannende Boek en daar hoort een grote titel bij. Toevallig viel de wereldwijde lancering van President vermist een coproductie van Bill Clinton en James Patterson daarmee samen. Een populaire ex-president en een van de meest succesvolle thrillerschrijvers is een mooi affiche.
nieuws
Ondernemen
5 juni 2018
Bertrand Weegenaar
2-3 minuten leestijd
De auteurs Willemijn Verloop, Mark Hillen en Kaat Peeters hebben bewezen in hun werkzame leven dat sociaal ondernemen en succesvol zijn kan. Betekenis geven aan werk, aan de samenleving en aan mensen. Waarde toevoegen en impact creëren naast of soms in plaats van geld. Onder aan de streep. Zaken die je raken (‘Hoe sociaal ondernemers maatschappelijke verandering creëren’) leest als een staalkaart van tientallen voorbeelden in Nederland en België.
nieuws
30 mei 2018
Bertrand Weegenaar
1-2 minuten leestijd
Juni is
samen met december een topmaand in de boekenverkoop. De vakantie nadert dus er
kan door veel mensen eens rustig gelezen worden. De boekenindustrie heeft juni
verder tot de Maand van het Spannende Boek (6 – 24 juni om precies te zijn)
gedoopt. De nieuwste detectives, gewone thrillers en literaire en horror. En
van alles daarnaast en omheen.
nieuws
Algemeen management
29 mei 2018
Bertrand Weegenaar
2-3 minuten leestijd
In het weekend kijken mij aan de keukentafel vaak een paar blauwe ogen aan. Ogen die zich doordeweeks (en in het weekend) vermoeien met het lezen van rapportages, bestuurlijke stukken, rapporten, enzovoort. Ter ontspanning worden zelden managementboeken gepakt. Over vrouwen, vrouwen en glazen plafonds.
nieuws
Psychologie
28 mei 2018
Bertrand Weegenaar
2-3 minuten leestijd
Het overkomt veel harde werkers: een burn-out. Een muur van angst en leegte die je overvalt. Alle eerdere tekenen van ‘zwakte’, ziek zijn, slecht humeur, huilbuien en/of geen zin, heb je genegeerd. Misschien al maandenlang, of zelfs jarenlang. En als je dan tegen die muur oploopt, is het klaar. Voor een tijdje. Het herstelproces blijkt voor veel mensen hetzelfde te zijn. Dat blijkt wel uit de groeiende lijst met titels van ervaringsdeskundigen en gedragswetenschappers en psychologen.
recensie
8 mei 2018
Bertrand Weegenaar
2-3 minuten leestijd
Francis
Spufford’s debuut roman Gouden Bergen (Golden
Hill), ontving zeer goede recensies in 2016, het jaar van uitgave. Inmiddels is
de vertaling van deze roman al enige maanden oud.
nieuws
Verandermanagement
3 mei 2018
Bertrand Weegenaar
2-3 minuten leestijd
En dat moet vaak ook. Dat vinden non-conformisten tenminste. Mensen die een grens over gaan, of oprekken, of verleggen, of hele nieuwe grenzen stellen. Het zijn mensen, of groepen mensen, die risico’s nemen. In de kleurenleren krijgen ze bijzondere kleurtjes, paars of zoiets, of ze zijn ‘een creatief’. Kortom: Het kan ook anders.
nieuws
Economie
25 april 2018
Bertrand Weegenaar
4-5 minuten leestijd
Er komen zeker dreigingen uit Silicon Valley. Fake news, trollen, de rol van Facebook, of bedreigingen van de democratie door manipulatie van verkiezingen. Het draagt niet bij tot een breed positief beeld van deze innovatieve paar vierkante kilometers ten zuiden van San Francisco.
nieuws
Ondernemen
24 april 2018
Bertrand Weegenaar
2-3 minuten leestijd
Starters, startups, ze staan vol in de belangstelling. Succesvolle ondernemers worden als helden gezien. Ze nemen risico’s die anderen niet durven nemen, creëren werkgelegenheid en zijn de motor achter innovatie. Er poppen inmiddels startup-fabrieken of, minder negatief, broedplaatsen voor startups op.
nieuws
Economie
5 april 2018
Bertrand Weegenaar
2-3 minuten leestijd
Nederlandse burgers zijn slachtoffer van een macro-economische trend die in de jaren zeventig is ingezet en na de jaren tachtig tot grote wasdom is gekomen: het overhevelen van publieke taken van de overheid naar de markt, op advies van de neoliberale econoom Milton Friedman.