OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
It-management / ict
Hier vindt u artikelen rond boeken over IT-management. Van ITIL en BiSL tot datagestuurd werken. Alles voor IT-managers, data managers en CIO's.
569 resultaten
recensie
IT-management / ICT
24 januari 2025
Peter de Roode
3-4 minuten leestijd
Nexus is een ambitieuze en uitdagende analyse van de relatie tussen informatie, macht en waarheid. Harari biedt een indringende blik op de ontwikkeling van informatienetwerken en hun uitdagingen, met een nadruk op de opkomst van AI. De kernboodschap is zowel hoopgevend als ontnuchterend: We kunnen de akeligste gevolgen voorkomen door goed geïnformeerde beslissingen te nemen.
preview
IT-management / ICT
22 januari 2025
Erdinç Saçan
3-4 minuten leestijd
Als auteur van ‘AI voor iedereen’ wil ik je meenemen in een urgente en relevante reis door de wereld van kunstmatige intelligentie. Dit boek is niet zomaar een toevoeging aan de stapel publicaties over AI; het is een gids, een wake-up call en een inspiratiebron voor iedereen die streeft naar een balans tussen technologische vooruitgang en menselijke waarden.
recensie
IT-management / ICT
21 januari 2025
Jan Hoogstra
3-4 minuten leestijd
AI is alom aanwezig. Naast positieve effecten zijn er risico’s. De EU heeft een wet opgesteld, die sinds augustus 2024 in werking is, om burgers te beschermen tegen mogelijke negatieve effecten van AI: de AI-wet. In zijn boek ‘Gids voor het toepassen van de EU AI-wet’ legt Tieme Woldman uit wat deze wet inhoudt en hoe gebruikers, leveranciers en distributeurs van AI daar mee om kunnen gaan.
recensie
IT-management / ICT
10 januari 2025
Erleyne Brookman
3-4 minuten leestijd
AI is bezig met een enorme opmars. De meeste mensen hebben inmiddels wel gehoord van tools als ChatGPT of Copilot. Toch is de adoptie van AI nog geen vanzelfsprekendheid. De mate waarin mensen gebruik maken van AI hangt af van hun leeftijd, opleidingsniveau en interesse. Hoog tijd om na te gaan welke rol AI in ons werk en werkgeluk kan gaan spelen. Daarover gaat ‘Team AI’ van Ann De Bisschop.
recensie
IT-management / ICT
9 januari 2025
Rick Lindeman
1-2 minuten leestijd
In Maart 2016 veranderde mijn kijk op kunstmatige-intelligentie. Als Go-speler was ik gewend te denken dat een computer dat spel nooit zou kunnen begrijpen. Het was niet te kraken met het Brute-force-algoritme dat schaken had gekraakt. En toen speelde Alpha-Go zet 37. Dat was niet alleen een geniale zet, het was ook een zet die geen mens had kunnen bedenken.
Interview
IT-management / ICT
8 januari 2025
Ronald Buitenhuis
6-8 minuten leestijd
In ‘Rebel Rebel’ beschrijft Geert Van Mol de parallellen tussen het schrijven, componeren en uitvoeren van muziek, en die van het bedenken, ontwikkelen en uitvoeren van een goede digitale strategie. Europa is volgens Van Mol op weg het oude Rome te worden. Een natie in verval. ‘Bedrijven digitaliseren onvoldoende en nemen levensbedreigende risico’s.’ We spreken hem aan de hand van een aantal popsongs.
achtergrond
IT-management / ICT
7 januari 2025
Bertrand Weegenaar
4-6 minuten leestijd
Op 2 december 2024 werd er op tienduizenden plaatsen over de hele wereld de tweejarige verjaardag van de release van ChatGPT door het bedrijf OpenAI gevierd. Niet dat deze Generatieve Artificial Intelligence (GenAI) tool toen het levenslicht zag.
boekenlijst
Algemeen management
24 december 2024
Managementboek Redactie
Het is het einde van het jaar, tijd om lijstjes te delen, tijd om verkoopcijfers voor zich te laten spreken. Dit zijn de 25 bestverkochte managementboeken van 2024! De boeken die iedereen gelezen heeft en die je niet mag missen. Van leiderschap tot psychologie. Van personeelsmanagement tot projectmanagement.
recensie
Algemeen management
17 december 2024
Peter Bosma
1-2 minuten leestijd
‘Slimmer werken met AI’ van Ethan Mollick begint met een voorwoord van Alexander Klöpping, waarin hij zich afvraagt wat AI niet alleen voor hem, maar ook voor iedereen gaat betekenen. Ook ik stel mezelf die vraag steeds vaker. Ethan Mollick vertelt dat hij ten minste drie slapeloze nachten heeft gehad als prijs voor het echt leren kennen van AI.
preview
IT-management / ICT
12 december 2024
Tieme Woldman
4-6 minuten leestijd
‘Gids voor het toepassen van de EU AI-wet’ van Tieme Woldman helpt AI-leveranciers en gebruikers om via praktijkgerichte stappen aan de Europese AI-wet te voldoen. In deze preview vertelt Woldman over het hoe en waarom van de gids.
recensie
IT-management / ICT
12 december 2024
Jan Hoogstra
4-6 minuten leestijd
Hebben de grote techbedrijven zoals Google, Facebook en Microsoft al meer macht dan de nationale overheden? Ja, in sommige opzichten wel. Volgens Marietje Schaake hebben we dat mede aan onszelf te wijten. De gevolgen en wat we er nu nog aan kunnen doen beschrijft ze in haar boek ‘De Tech Coup, hoe tech is gaan regeren en we de macht weer terugwinnen’.
recensie
IT-management / ICT
10 december 2024
Henny Portman
7-10 minuten leestijd
‘De AI-revolutie’ van Maarten Sukel is een prettig leesbaar boek. In 14 hoofdstukken bespreekt de auteur wat AI is, hoe we het nu al in ons dagelijks leven tegenkomen, de gevolgen ervan en een blik op de toekomst. Sukel deelt zo zijn visie op kunstmatige intelligentie en haar impact op de maatschappij.
recensie
IT-management / ICT
9 december 2024
Freija van Duijne
3-5 minuten leestijd
Technologie is inmiddels een laag in het maatschappelijke en economische leven. Overheidstaken, zoals het verzamelen van inlichtingen worden steeds vaker door bedrijven gedaan. Effectieve wetgeving komt maar beperkt op gang. Marietje Schaake betoogt dat de asymmetrie tussen techbedrijven en overheden een ondermijnende uitwerking heeft op democratische wetgevers. Zij hebben daardoor onvoldoende inzicht in de mogelijke schade van digitale technologie.
recensie
Algemeen management
18 november 2024
Hendrika Willemse-Vreugdenhil
3-4 minuten leestijd
Stel je voor: wat als AI geen futuristische gadget is, maar een echte tool die ons leven makkelijker kan maken en ons vele malen efficiënter laat werken? AI is voor mij al onmisbaar, maar ik merk dat veel mensen nog terughoudend zijn. Toch is de realiteit dat AI binnenkort niet meer weg te denken is. In het bedrijfsleven zullen degenen die AI omarmen de rest voorblijven.
recensie
IT-management / ICT
12 november 2024
Jan Hoogstra
4-6 minuten leestijd
Met AI krijgen we een betere wereld. Althans, als je de literatuur leest, lijkt het die kant op te gaan. Maar wat zijn de gevaren van AI? En hoe werkt dit als je het in de tijdsgeest zet? Yuval Noah Harari geeft inzicht in ‘Nexus - Van het stenen tijdperk tot AI’.
recensie
IT-management / ICT
11 november 2024
Christel Deckers
1-2 minuten leestijd
Vaak wordt in het wilde-weg gestart met AI, zonder dat er een heldere strategie aan ten grondslag ligt. Het is niet duidelijk voor welk probleem AI een oplossing zou moeten bieden. Zo moet het dus niet, zo schrijven Job van den Berg en Remy Gieling, auteurs van ‘Handboek AI strategie’.
recensie
Algemeen management
8 november 2024
Rick Lindeman
1-2 minuten leestijd
In National Geographic stond onlangs een mooi artikel over hoe onderzoekers met Artificiële Intelligentie (AI) de patronen van geluiden van potvissen analyseren... Zo hopen ze een taal de ontdekken. Dit is AI hoe we het graag zien. Een veelheid aan ruis doornemen tot er iets ontstaat, waar wij wat aan hebben.
recensie
IT-management / ICT
29 oktober 2024
Peter Bosma
2-3 minuten leestijd
Als het gaat om Excel ben ik, zoals velen, autodidact. Het meeste heb ik geleerd door te experimenteren, de helpfunctie te gebruiken en online video's te bekijken. Het vinden van de juiste informatie kost echter veel tijd, en ik wilde graag mijn vaardigheden naar een hoger niveau tillen. Daarom besloot ik ‘Zo word je een Excel Pro’ te lezen.
recensie
Algemeen management
17 oktober 2024
Henk Jan Kamsteeg
2-3 minuten leestijd
‘Co-intelligentie - Slimmer werken met AI’ is meer dan een handleiding; het is een pleidooi voor een nieuwe vorm van leiderschap in het AI-tijdperk. Ethan Mollick gaat ons voor.
recensie
IT-management / ICT
16 oktober 2024
Hans Kardol
1-2 minuten leestijd
Data is cruciaal voor een op feiten/data gebaseerde besluitvorming. Rob van den Wijngaard laat in ‘Data als Kompas’ zien dat dit organisaties succesvoller maakt. Daarnaast kan het bijdragen aan werkgeluk.