OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
2
Recensies
Recensies van Managementboek zijn onafhankelijk en geverifieerd. Ze komen tot stand in direct contact met onze redactie.
14 resultaten
recensie
Strategisch management
22 januari 2010
Rob Hartgers
2-3 minuten leestijd
Snelle groei is een eigenschap die de meeste hidden champions gemeen hebben. Gemiddeld groeide de omzet van de kampioenen die Simon sinds 1997 volgde met 8,8 procent per jaar, zo lezen we in het boek Hidden champions van de 21e eeuw. Nog opvallender is dat die groei volgens Simon de laatste tien jaar is geaccelereerd. Als de cijfers van Simon kloppen, heeft het concept van de hidden champion eens te meer zijn waarde bewezen.
recensie
Algemeen management
20 november 2009
Rob Hartgers
3-4 minuten leestijd
In De vastgoedfraude dalen FD-redacteuren Gerben van der Marel en Vasco van der Boon af in de beerput van het vastgoed. Het resultaat is een spannend en verbijsterend.
recensie
Marketing
28 september 2009
Rob Hartgers
3-4 minuten leestijd
Voordat een vliegtuig de lucht in gaat, worden de piloten door de verkeerstoren op de hoogte gebracht van de weerssituatie. Met die informatie bepaalt de verkeerstoren een route en kunnen de piloten hun passagiers informeren. Tijdens de vlucht worden de piloten door dankzij een weerradarnet en detectiesystemen voortdurend op de hoogte gehouden van de veranderende omstandigheden. Hoe anders gaat het in het bedrijfsleven, zo lezen we in Chaotics van Philip Kotler!
recensie
Economie
1 september 2009
Rob Hartgers
2-3 minuten leestijd
In november 2008 toog Bert Heemskerk,toen nog topman van de Rabobank, samen met negen collega-bankiers naar de Tweede Kamer. De Vaste Kamercommissie voor Financiën wilde weten hoe de bankiers dachten over de kredietcrisis. Heemskerk had zich terdege voorbereid, maar kreeg de kans niet om zijn verhaal te doen, schrijft hij in het voorwoord van Een gezonde krimp. De kredietcrisis en duurzaam bankieren: ‘Ik was verbaasd dat de commissie eigenlijk helemaal niet uit was op waarheidsvinding, maar uitsluitend en alleen op excuses van bankiers.’
recensie
Non-profit
19 augustus 2009
Rob Hartgers
2-3 minuten leestijd
In Alles is anders in de zorg nemen Jaap Maljers en Willem Wansink geen blad voor de mond. Medisch specialisten zijn geldwolven, ziekenhuizen zijn levensgevaarlijk en worden gerund door laffe bestuurders, en de huisartsensector gedraagt zich als een middeleeuws gilde. Volgens de auteurs, de één medisch journalist en de ander zorgondernemer, moet de Nederlandse zorgsector flink worden opgeschud. De patiënt verdient meer keuzevrijheid, ziekenhuizen moeten efficiënter gaan werken en zich meer specialiseren, en zorgverzekeraars moeten gebruik maken van hun inkoopmacht.
recensie
Economie
8 juli 2009
Rob Hartgers
4-6 minuten leestijd
Nederland wordt steeds minder Nederlands, schrijft Menno Tamminga in De uitverkoop van Nederland. Toonaangevende Nederlandse bedrijven vielen in buitenlandse handen. Politici en burgers kon het weinig schelen. Tamminga pleit voor maatregelen om het tij te keren. Het oranjegevoel moet terug in de economische politiek.
recensie
Leiderschap
22 juni 2009
Rob Hartgers
2-3 minuten leestijd
Vraag: wat hebben een inktvisjager, een bakfietsmaker en een garnalenkweker overeen? Antwoord: het zijn alle drie innovatieve ondernemers. Ze worden, samen met negen andere ondernemers, een adviseur (Syntens-directeur Piet van Staalduinen) en een investeerder (‘Dragon’s Den’ Willem Sijthoff), door Job Franken en Judith Stoop geïnterviewd in het boek Bakfiets, garnaal en stormparaplu.
recensie
Algemeen management
3 juni 2009
Rob Hartgers
3-4 minuten leestijd
Talenten werven is niet zo moeilijk. Ze aan je binden blijkt een stuk lastiger. Veel jonge talenten verlaten de organisatie tijdens of kort na afloop van hun traineeship. De schrijvers van Jongleren met talent leggen uit wat er mis gaat en hoe het beter kan.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
7 januari 2009
Rob Hartgers
2-3 minuten leestijd
Raakt u uw collega’s en medewerkers wel eens aan? Niet op een vervelende manier, maar gewoon een welgemeende schouderklop of een terloopse aanraking in het voorbijgaan? De Amerikaanse psycholoog Argyle ontdekte dat mensen die anderen veel aanraken, sympathieker worden gevonden. Hij deed een experiment met caissières. De caissière die telkens de hand van haar klanten ondersteunde wanneer ze wisselgeld teruggaf, bleek hoger gewaard te worden dan haar collega’s. Het kan dus geen kwaad om af en toe een beetje handtastelijk te zijn.
recensie
Algemeen management
9 december 2008
Rob Hartgers
2-3 minuten leestijd
Een betere timing had Stephen M.R. Covey zich niet kunnen wensen voor zijn boek De snelheid van vertrouwen. Dankzij de financiële crisis ligt het woord `vertrouwen’ politieke en economische leiders op de lippen bestorven. Financiële instellingen hebben misbruik gemaakt van het vertrouwen van toezichthouders, consumenten en van elkaar. De gevolgen zijn rampzalig. Er is een vertrouwensbreuk die hersteld moet worden. Maar hoe? Covey heeft het antwoord: door te tonen dat je het vertrouwen waard bent. Met instemming citeert hij zijn vader, Stephen R. Covey: `Je kunt je niet uit een probleem praten waar je door gedrag in terechtgekomen bent.’
recensie
Economie
10 november 2008
Rob Hartgers
3-5 minuten leestijd
Op de cover van de Nederlandse editie van Gazprom staat een cartoon van de Russische president Vladimir Poetin, nonchalant leunend op een pijpleiding. In zijn handen houdt hij het wiel waarmee de gastoevoer wordt gereguleerd. Op de cover van de Russische editie prijkt dezelfde cartoon, met één belangrijk verschil: het gezicht van Poetin is onherkenbaar gemaakt.
recensie
Financieel management
23 oktober 2008
Rob Hartgers
3-4 minuten leestijd
George Soros houdt van grote woorden. In zijn nieuwe boek De internationale kredietcrisis met als ondertitel ‘De toekomst van de financiële markten’ voorspelt hij dat de kredietcrisis het einde is van een tijdperk van kredietexpansie. De dollar als internationale monetaire reserve en het huidige financiële stelsel hebben volgens de briljante Hongaars-Amerikaanse investeerder en filantroop Soros hun langste tijd gehad.
recensie
Economie
17 oktober 2008
Rob Hartgers
3-4 minuten leestijd
Financiële verslaggevers halen alle superlatieven van stal om de huidige economische crisis te beschrijven. De huizenmarkt is ‘volledig ingestort’, de beurzen zijn in de greep van ‘blinde paniek’, en handelaren zijn ‘de wanhoop nabij’. Wat moet je daarmee als belegger? Beleggen is vooruitkijken, maar hoe doe je dat als zelfs de beursanalisten zich niet aan voorspellingen durven wagen? Voor je het weet is er weer een bank genationaliseerd of gaat IJsland bankroet.
recensie
Verandermanagement
2 oktober 2008
Rob Hartgers
3-4 minuten leestijd
Zonder urgentie komen succesvolle veranderingen niet van de grond, betoogt John Kotter. In zijn nieuwe boek waarschuwt hij voor zelfgenoegzaamheid en ‘NeeNees’, de vijanden van urgentie.