Om je doelen te bereiken, heb je mensen nodig die eigenaarschap nemen. Minder praten, analyse en bureaucratie, snellere beslissingen en meer actie. Mijn nieuwe boek, Unblock, is een praktische gids voor leiders die door organisatorische barrières willen breken en eindelijk vooruitgang willen boeken. Hieronder een voorproefje.
1. Strategie
Als er een kloof is tussen de strategie en de dagelijkse realisatie ervan, kan het zijn dat de strategie zélf het probleem is. Soms zien ze eruit als een document met wollige woorden, anderen lijken meer op een gedetailleerde takenlijst. In beide gevallen zorgt dit niet voor het strategische bewustzijn dat teams nodig hebben om elke dag de juiste keuzes te maken.
Probeer dit: Stel ‘zelfs boven’-statements op om strategische keuzes helder te maken. Het kledingmerk Patagonia is bijvoorbeeld bekend om hun keuze voor ‘Duurzaamheid zelfs boven Winst.’ Het opstellen van dit soort vuistregels dwingt je ook om expliciet te maken wat je bereid bent op te geven voor je doelen.
2. Sturing
Herken je het ook dat zorgvuldig geplande jaarplannen snel achterhaald raken? Veel organisaties ontdekken dat jaarplannen niet toereikend en wendbaar genoeg zijn.
Probeer dit: Facebook staat erom bekend om te plannen op de lange- en korte termijn, maar niets daartussenin. Gebruik 90-dagen uitkomsten om focus aan te brengen. Formuleer deze als outcomes, niet outputs: dus niet “Lanceer de mobiele app” maar ‘100 mensen gebruiken de app dagelijks en zijn daar positief over.’
3. Beslissingen
Slepen sommige beslissingen van vergadering naar vergadering, waarbij het maar niet lijkt te lukken om iedereen het eens te laten zijn of waarbij er constant om meer informatie wordt gevraagd?
Probeer dit: Maak onderscheid tussen omkeerbare en onomkeerbare beslissingen. Een keuze vergelijkbaar met het kopen van een pet hoeft niet tot in detail geanalyseerd te worden. Stel de vraag ‘Is het veilig om te proberen?’ in plaats van ‘Zijn we het allemaal eens?’
4. Eigenaarschap
Als mensen geen eigenaarschap nemen, dan ligt het meestal niet aan de mensen. Vaak zijn de kaders waarbinnen mensen vrij mogen handelen ongedefinieërd. Dit heeft een verlammend effect.
Probeer dit: Definieer de ‘waterlijn’ voor jouw organisatie — een concept bedacht door W.L. Gore, de makers van gore-tex. Stel je zit op een schip, en je neemt een verkeerde beslissing die resulteert in een explosie boven de waterlijn, is dat vervelend, maar je kunt het repareren. Maar als iets onder de waterlijn opblaast kan het schip zinken, met onherstelbare schade tot gevolg.
5. Teamwerk
Is er weinig openheid, of is feedback schaars? Dan is het tijd om aan empathie en psychologische veiligheid te werken.
Probeer dit: Organiseer een gesprek over ieders ‘persoonlijke werkhandleiding’ om meer empathie en vertrouwen te kweken. Beantwoord vragen als Wat kunnen mensen verkeerd begrijpen aan jou? Waar heb je moeite mee en hoe kunnen je collega’s je helpen? En hoe ontvang je het liefst feedback?
6. Meetings
Onderzoek wijst uit dat een disfunctionele vergadercultuur negatief impact heeft op marktaandeel, innovatie en medewerkerstevredenheid. Meetings zijn tegelijkertijd cruciaal voor samenwerking en besluitvorming.
Probeer dit: Stop alle terugkerende vergaderingen en vraag je af: welke gesprekken moeten we hebben en hoe vaak? Ontwerp vervolgens een nieuw meeting ritme — een voorspelbare reeks van doelgerichte, gestructureerde vergaderingen die het werk vooruit helpen. Bijvoorbeeld: een wekelijkse vergadering om obstakels te verwijderen, een maandelijkse retrospective om te evalueren wat beter kan, en een kwartaallijkse strategiebijeenkomst om de voortgang te aanschouwen.
Unblock zit vol met praktijkvoorbeelden, oefeningen en checklists om je te helpen de concepten toe te passen. Mijn doel met het boek is om leiders te helpen hun ambities waar te maken en een organisatie te ontwikkelen die niet alleen succesvol is, maar ook geweldig is voor de mensen die er werken.
Over Jurriaan Kamer
Organisatie expert, Spreker en Consultant bij Unblock