Bij de indeling in het boek wordt door fijne ingrepen aan leesbaarheid gewerkt. Lichtgroen en donkergroen wisselen elkaar af. Lichtgroene kaders geven een antwoord op pertinente vragen zoals ‘ Waarom ontploft de ene in een situatie en kan iemand anders de controle behouden ? ‘ Deze lichtgroene kaders geven ook nadere toelichting bij een term of een uitdrukking die in het hoofdstuk aan bod komt. Zoals bijvoorbeeld: ‘Hoe blijf je vriendelijk maar toch erg duidelijk?‘ of ‘Wat is triangulatie?‘
Donkergroen staat voor herkenbare voorbeelden uit de praktijk. Zeven lovende kritieken uit het werkveld op de inhoud van het boek en de professionaliteit van de auteur gaan een overzichtelijke inhoudsopgave vooraf. De gestructureerde inhoudsopgave maakt het de lezer bij het zoeken erg makkelijk.
Daarenboven wordt bij het begin van elk hoofdstuk geschetst wat in het hoofdstuk aan bod komt, en bij welke vragen er wordt stilgestaan. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een samenvatting van het voorbije stuk en aangevuld met tips en adviezen voor de praktijk.
De ervaring die de auteur sinds 2005 als conflicthanteringsdeskundige heeft opgebouwd druipt van de pagina's af. De schrijfstijl is eenvoudig en duidelijk, afkortingen worden verduidelijkt. Het boek start met een begripsafbakening. Waarin verschilt een conflict van een meningsverschil? Daarbij staat Koetsenruijter stil bij wat agressie is en welke uitingsvormen agressie kent.
De volgende hoofdstukken lezen al even vlot en bieden een meer dan volledig antwoord op wat agressie met je doet, hoe je lichaam erop reageert, hoe je soorten conflictgedrag kunt herkennen... Als het misgaat sta je er niet alleen voor. Degelijk uitgewerkt zijn ook de stukken waarin preventie en herstel aan bod komen én veiligheidsgaranties die vanuit de overheid geboden worden voor mensen die in een agressiegevoelige context werken.
Het boek is geschreven voor een Nederlands publiek. Het zou een meerwaarde zijn mocht er een bijdrage komen die ‘hard ingrijpen‘ zou enten op de Belgische wetgeving. Wellicht is er bij icoba.be interesse. Dat is mijn enige bedenking.
De eerlijke houding van de auteur is een aureool voor de manier waarop ze in deze uitgave haar ervaring met de lezer deelt, en een uiting van haar professionaliteit als ze in haar inleiding stelt dat leren in conflicthantering een lang proces is en dat het effect van trainingen vaak te hoog wordt ingeschat.
In Jij moet je bek houden van Caroline Koetsenruijter lees je hoe je conflicten beter hanteert en kom je als professional sterker uit de strijd. Dit boek is een échte meerwaarde voor mijn kast.
Over Geert Vandamme
Geert Vandamme werkt in een voorziening voor mensen met fysieke beperkingen in Gits (West-Vlaanderen-België). Enerzijds als thuisbegeleider bij Volwassenen met aangeboren of verworven beperkingen, anderzijds als arbeidsbegeleider binnen dagbesteding bij volwassenen met een beperking.