Toolkit voor agile coaches en scrummasters bevat 99 werkvormen, zo lezen we op het omslag. Maar eigenlijk zijn het er nog 35 meer, als je alle energizers, openingen, kennismakingen, generieke technieken en afsluitingen meetelt.
Het boek is onderverdeeld in tien kits die je snel op weg helpen naar een of meerdere werkvormen passend bij de situatie. Moet er een nieuw team gebouwd worden? Dan bieden de kits ‘elkaar leren kennen' en ‘een team opstarten' een aantal handige werkvormen, zoals onder meer een W/MWAP, teamcanvas, teamafspraken. Is het team ingericht? Dan kan gewerkt worden aan verder professionaliseren van het team onder gebruikmaking van werkvormen uit de kits ‘teams verder helpen', en ‘transparantie aanbrengen'. Om ook de productowner verder op weg te helpen met het gebruik van bijvoorbeeld het concretiseren van doelen of waarde ordening, biedt de kit ‘productowner helpen' uitkomst.
Betreft het team een managementteam dan worden een achttal specifieke werkvormen aangedragen in de kit ‘directieteams helpen'. Daarin vinden we bijvoorbeeld pitch building en build your rhythm.
Wordt een faciliterende rol van je verwacht? Dan bieden de kits ‘een agile meeting faciliteren' en ‘facilitatietechnieken' uitkomst. De laatste kits ‘creatieve werkvormen' en ‘nice2haves' completeren de werkvormen.
Per werkvorm lichten de auteurs toe wat die inhoudt, wat je nodig hebt en hoeveel tijd je nodig hebt. Daarnaast doen ze uitspraken over de opbrengst, bieden ze een meer uitgebreid (maar helder geformuleerd) stappenplan en geven ze tips om de werkvorm te hanteren. Middels 1, 2 of 3 sterren wordt de moeilijkheidsgraad weergegeven.
Toolkit voor agile coaches en Scrummasters is een boek dat je in eerste instantie zal doorbladeren om een idee van de verschillende werkvormen te krijgen om vervolgens later gericht te zoeken naar een werkvorm die past bij de situatie waarin je zit.
Het boek bevat vele praktisch toepasbare werkvormen. Wel vind ik van een aantal werkvormen dat ze niet thuishoren in dit boek, omdat ze eigenlijk meer zijn dan een werkvorm. Denk aan het inrichten van een Obeya of het uitvoeren van een PI-planning (SAFe). Als er een volgende druk verschijnt dan ben ik benieuwd of de auteurs ook werkvormen kunnen aandragen wanneer we in de situatie zitten dat een team ontmanteld moet worden.
Dat gezegd hebbende: Toolkit voor agile coaches en Scrummasters is een aanrader voor agile coaches en scrum masters.
Over Henny Portman
Henny Portman is eigenaar van Portman PM[O] Consultancy en biedt begeleiding bij het invoeren en verbeteren van project-, programma- en portfoliomanagement inclusief het opzetten en verder ontwikkelen van PMO's. Hij is auteur en blogger en publiceert regelmatig artikelen.