Het universum van mogelijkheden, zoals Zander en Zander die zien, ontstijgt een wereld van strijd en hindernissen die we moeten nemen om verder te komen in deze competitieve wereld. Veel van deze hindernissen komen voort uit aannames en zelfopgelegde beperkingen. Dit boek leert je verder te kijken dan de bekende kaders en mogelijkheden te exploreren. De oefeningen bij elk onderdeel helpen je perceptie en houding te veranderen. Het zijn dus geen stap-voor-stap veranderingen van je gedrag of houding, maar de oefeningen helpen je de wereld om je heen anders te beschouwen.
Elk hoofdstuk in The art of possibility is een oefening. Zander en Zander beschrijven die vaak aan de hand van praktijkvoorbeelden uit de muziek of uit een therapiesessie. Het zijn mooie verhalen, ik merk dat ik er helemaal in opga en vergeet dat ze bedoeld zijn als illustratie van de oefening. Het is niet de bedoeling de oefeningen af te raffelen, ze vragen letterlijk om aandacht. Zo geeft de eerste oefening inzicht in hoe we de werkelijkheid interpreteren. Iedereen ziet een gebeurtenis anders: we vullen gaten anders in en maken er onze eigen verhaallijn van. Onder die verhaallijnen zitten aannames, waar we ons vaak niet van bewust zijn. Als we bewust worden van die aannames, kunnen we dan een andere verhaallijn creëren die ons meer keuzes biedt?
In een andere oefening, gaan we kijken wat stimuleren doet in plaats van beoordelen. Het schoolsysteem is gebaseerd op beoordelen en vergelijken. Benjamin Zander bedacht een oefening voor zijn muziekleerlingen, bedoeld om ze te stimuleren: schrijf een brief aan jezelf waarin je terugkijkt en uitlegt waarom je dat cijfer 10 (dat Zander je gegeven heeft), hebt verdiend. Deze oefening dwong de leerlingen tot zelfreflectie. Waaraan moesten ze werken om die 10 te verdienen? Voor sommigen was dat spelen met meer lef en angsten achterlaten, voor een ander was het accepteren van fouten maken.
Aanwezig zijn bij hoe de dingen zijn, door af te stappen van hoe ze ‘moeten zijn', door af te stappen van oordelen (goed en slecht kan samen bestaan), door af te stappen van abstracties. Als we denken dat er een muur tussen iemand en onszelf instaat, creëren we die denkbeeldig en deze gaat dan bijna letterlijk een barrière vormen. We gaan in termen van die muur denken en zien niet meer de mogelijkheden om het werkelijke probleem op te gaan lossen.
De Zanders hebben met The art of possibility een inspirerend boek geschreven. Zoek ook eens de Ted-talk op van Benjamin Zander en je ziet meteen waar de energie, die dit boek uitstraalt, vandaan komt. Kies de oefeningen die jou helpen om het universum van mogelijkheden te ontdekken.
Over Carla Verwijs
Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.