Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Blij(f) wendbaar - 'Een schat aan informatie'

Drie ervaren coaches, plus een gastauteur hebben met Blij(f) wendbaar een interessant boek geschreven over op welke manier organisaties, teams en individuen kunnen werken aan hun duurzame inzetbaarheid, of zoals de auteurs het noemen: wendbaarheid.

Thomas Cech | 17 augustus 2021 | 3-4 minuten leestijd

De auteurs van Blij(f) wendbaar nemen je mee in hun ervaring en presenteren tools en praktische voorbeelden om stappen te zetten naar duurzame inzetbaarheid. Ze laten zien dat het een veelomvattend onderwerp is, dat op verschillende niveaus binnen organisaties  aandacht behoeft en van strategisch belang is.

Blij(f) Wendbaar gaat uit van een veranderende wereld. De auteurs proberen antwoord te geven op de vraag hoe professionals op vier aandachtsgebieden (individu, team, leiderschap en de organisatie) kunnen handelen om wendbaar te blijven. Ze wijden één hoofdstuk aan elk aandachtsgebied, en daarin ondersteunen ze de theorie en modellen met praktijkvoorbeelden, met name over coachingtrajecten. De voorbeelden zijn goed gekozen, de modellen komen erdoor tot leven.
 
Het eerste hoofdstuk gaat over de ontwikkeling van het individu. Toepassing van de besproken tools zorgt ervoor dat je een sterkere versie van jezelf wordt. Het tweede hoofdstuk besteedt via een analysetool aandacht aan het team. De tool biedt inzicht in de harde en zachte kant van teamwerk en heeft 35 knoppen waarmee je teamwerk kunt optimaliseren. Volgens de auteurs hangt het succes van een organisatie af van het functioneren van het team, vandaar de grote nadruk op het onderwerp team.

Het derde hoofdstuk gaat over leiderschap, waarbij leiderschap gezien wordt als cruciale factor in het succes van individuen, teams en complete organisaties. Leiderschap wordt ontrafeld middels een model dan vijf V's, wat tot interessante inzichten leidt. Het hoofdstuk reikt tools aan voor persoonlijk leiderschap. Het laatste hoofdstuk focust zich op het bevorderen van wendbare organisaties. In dit hoofdstuk komen de andere aspecten van het boek samen. De auteurs gaan uit van een duurzame organisatie, die de Sustainable Development Goals omarmt. Een wendbare organisatie kan zich optimaal ontwikkelen wanneer zij dat doet vanuit haar purpose. Geen originele insteek, maar wel kloppend binnen de visie en aanpak van de auteurs. De hardere kanten van organiseren komen minder aan bod.

Het valt op dat in het boek veel modellen, schema's en kaders staan, maar je hebt wel het idee dat ze op de juiste wijze toegepast zijn. Een greep:
- 4 P's (niet de marketing P's)
- De Diamantwijzer met 6 C's
- Klavertje vier van je mindset
- Model Teamfactor
- 5 V's
- Transformatiespiraal
- Regiewijzer

Mooie tool is de ‘Teamfactor' die als doel heeft om teams te helpen om operationele en veranderdoelen beter realiseren. Het brengt de ontwikkelfase van je team in kaart en zet aan tot concrete acties. Het model heeft iteraties die je elk jaar weer opnieuw kan doorlopen. Een continue verbetercyclus. Toch een beetje Agile op die manier.

Bij sommige modellen miste ik uitleg, daarvoor moet je de andere boeken van de auteurs lezen. De diamantwijzer, een prominent model in het boek,  gaat uit van de 'totaalmens' en schept de mogelijkheid om vanuit een helikopterview naar een individu te kijken en samen aan de slag te gaan.  Mooi instrument, maar het bestaat - naast zes hoofdbestanddelen - uit 42 deelaspecten die onderbelicht blijven.

Het boek past binnen de stroming van de positieve psychologie en gaat uit van theorieën als de zelfdeterminatietheorie. Het verfrissende aan dit boek is dat het de term wendbaar benadert vanuit het individu en dan uitzoomt naar het team en de organisatie en leiderschap. In tegenstelling tot Agile en Scrum aanpakken die je veel tegenkomt.  Al met al een interessant boek. De ervaring van de auteurs blijkt uit elke bladzijde. De kracht van deze auteurs zit duidelijk op de zachte kant, de menselijke kant en de thema's individu, teams en leiderschap komen sterk uit de verf.

Hedendaagse managers, coaches, HR professionals en zelfstandige professionals hebben met Bij(f) wendbaar een schat aan informatie in handen om hun wendbaarheid en die van anderen mee te verbeteren.

Over Thomas Cech

Thomas Cech is expert in het verhogen van resultaat en trainer bij www.salesimprovementgroup.com

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Stephen Steijger, Arjan Jansen van 't Land, Viktor Steijger
Blij(f) wendbaar

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden