Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Strategie safari

Wie aan blinden een olifant wil omschrijven, ontkomt er niet aan diverse elementen in samenhang te benoemen. Het beroemde versje ‘De blinden en de olifant’ van John Godfrey Saxe beschrijft dit treffend. 

Menno Klopper | 24 oktober 2017 | 2-3 minuten leestijd

Het vakgebied van strategisch management vraagt evenzo om een samenhangende beschouwing van de elementen. Terecht dus dat dit versje gebruikt wordt aan het begin van ‘Strategie Safari’ om de kernboodschap van het boek over te brengen.

‘Strategie Safari’ onderscheidt het vakgebied van strategisch management in tien verschillende denkscholen. Drie daarvan zijn normatief van aard en beschrijven hoe een strategie geformuleerd zou moeten worden. Zes scholen staan dichter bij de praktijk en beschrijven hoe strategieën feitelijk tot stand komen. De laatste denkschool omvat de voorgaande negen scholen. Iedere denkschool komt in een eigen hoofdstuk aan de orde en dat houdt het geheel overzichtelijk. De omvang van de hoofdstukken per denkschool varieert; de ‘leerschool’ wordt in ruim 50 pagina’s omschreven terwijl de omschrijving van de ‘omgevingsschool’ 14 pagina’s telt.

De kracht van het boek schuilt in de de kwaliteit. Per denkschool beschrijven Mintzberg, Ahlstrand en Lampel over het ontstaan, de premissen, de toepassingen en de keerzijden. Na het lezen van dit boek wordt zonder meer duidelijk dat strategisch management op basis van één model verloren energie is. De schrijvers zelf zijn gezaghebbende academici en wat zij beschrijven wordt steevast onderbouwd met verwijzingen naar wetenschappelijke literatuur. Dit genuanceerde en stevige fundament biedt de lezer houvast om zelf vertalingen naar de praktijk te maken. Dit boek is niet voor niets een klassieker, voor tal van opleidingen voorgeschreven literatuur en vertaald naar 15 talen.

De keerzijde van ‘Strategie Safari’ is de volledigheid. De ruim 370 pagina’s staan vol met informatie. Wil je de inhoud van dit boek goed tot je nemen, dan vraagt dit boek meer dan gemiddelde aandacht van de lezer. Dit is niet een boek dat je ‘even leest’. De lezer die deze aandacht op kan brengen geeft zichzelf evengoed een solide basis om het boeiende vakgebied van strategisch management te overzien. Daarmee is dit boek vooral geschikt voor hen die echt de moeite willen nemen om de eigen kennis en vaardigheden van richten en inrichten aan te scherpen.

Deze recensie is geschreven door Menno Klopper (oktober 2017).
Menno is bestuurskundige en socioloog. Hij heeft ruim tien jaar werkervaring met strategie executie, de optimalisatie van organisaties en samenwerkingsvraagstukken in het publieke domein.

Over Menno Klopper
Menno Klopper is bestuurskundige en socioloog. Hij heeft ruim tien jaar werkervaring met strategie executie, de optimalisatie van organisaties en samenwerkingsvraagstukken in het publieke domein.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Henry Mintzberg, Bruce Ahlstrand, Joseph Lampel
Strategie safari

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden