Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het geheim van de trainer, 2e editie

'Het geheim van de trainer' van Lianne Kaufman en Janneke Ploegmakers is een absolute aanrader. Het boek biedt, zoals het belooft, de hoofdingrediënten van succesvolle (in-company) trainingen. Ben je na het lezen van het boek een gekwalificeerde trainer? Tja dat is weer een andere vraag! De auteurs wijzen op tal van valkuilen en bieden door hun breed opgezette boek aan 'beginnende' trainers een waardevol handboek die hen helpt een bewuste trainer te zijn of te worden.

Dick Bos | 10 januari 2013 | 2-3 minuten leestijd

Bij het lezen van 'Het geheim van de trainer' kwam bij mij het beeld naar boven van een illusionist die het geheim van zijn acts ging uitleggen waardoor de magie van de act verdwijnt. De vraag is of dat erg is. Voor de illusionist misschien wel, maar voor de lezer van dit bijzondere boek zeker niet.

Op een zeer overzichtelijke wijze, dat spreekt al uit de hoofdstukindeling, leiden Lianne Kaufman en Janneke Ploegmakers de 'beginnende' trainer door de diverse facetten van het trainersvak. Wat ze beogen is om door middel van dit boek de optimale transfer te bereiken tussen het gestelde leerdoel (de opdracht) en de bereikte 'bewuste' bekwaamheid van de deelnemers. In het boek wordt niet alleen aandacht besteed aan tal van werkvormen maar juist ook aan het prille begin van de training, namelijk de opdracht. De auteurs wijzen daarbij op de samenwerking tussen de opdrachtgever en de trainer/adviseur.

De auteurs onderkennen verschillende fasen die daarbij doorlopen moeten worden om de vraagstelling/opdracht duidelijk te krijgen en om het gewenste resultaat te bereiken, namelijk: voorbereiding, intakegesprek, voorstel en plan van aanpak en samen vormgeven. Deze fasering lijkt sterk op de wijze waarop projectmanagement of programmamanagement dient te worden opgepakt om succesvol te zijn (zie bijvoorbeeld het boek Leidingnemen van Jan Willem van de Brink en Maarten van Os).

Beide auteurs geven terecht aan dat het eerste uur van de training cruciaal is. Op dat moment regel je je eigen succes of ellende voor het vervolg van de sessie(s). Ze besteden daarnaast bewust aandacht aan de rol die de trainer/adviseur binnen de groep, maar ook tijdens de werkvormen heeft. Om een actief en positief contact te hebben met de deelnemers aan het begin van de sessie geven zij een belangrijke richtlijn mee: 'Vanaf het moment dat je deelnemers binnenkomen, ben je er als het ware op uit om een 'klik' te maken door actief contact te zoeken, naar mensen toe te lopen en hen welkom te heten.'

Het boek is verder gevuld met tal van handige tips om bijvoorbeeld weerstand te doorbreken of een leermoment over te brengen. Krachtig vond ik de samenvatting van het werk van een trainer: 'Trainen gaat in feite om niets anders dan het in beweging brengen van mensen van A naar B, van een 'instap'-niveau naar een 'uitstap'-niveau op één of meerdere onderwerpen. Zou ik 'beginnend' trainer zijn, dan is dit één van de boeken die ik zeker zou moeten lezen en/of deel uit zou moeten maken van mijn boekenkast. Een prettig geschreven boek vol met handige tips. En de magie, tja de magie zit hem in de trainer zelf. De vraag is of hij in staat is de 'transfer' te bewerkstelligen.

Over Dick Bos

Dick Bos (1958) studeerde onder andere Rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Bedrijfskunde aan de NCOI Business School (MBA). Daarnaast voltooide hij naast tal van managementcursussen de opleiding tot gecertificeerd compliance officer bij het NIBE-SVV. Hij is nu werkzaam bij Rijkswaterstaat.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden