Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De One Minute Manager en de apenrots

Regelmatig krijg je als manager een verzoek om iets op te lossen dat eigenlijk door een ander gedaan moet worden. De verleiding is dan groot om te zeggen: 'Geef maar, ik kijk er wel even naar.' Degene die met dat verzoek komt, loopt vervolgens verder en u zit met zijn of haar probleem 'opgescheept'. Als dit herkenbaar is, dan is het boek 'De One Minute Manager en de apenrots' van Ken Blanchard een aanrader. De honderd bladzijden zijn snel gelezen ('one minute'), en besparen u in de toekomst veel tijd.

Jaap Hollaar | 5 juli 2007 | 1-2 minuten leestijd

Blanchard gebruikt in dit boek op treffende wijze de aap-analogie. Deze analogie is afkomstig van wijlen William Oncken. Er is zojuist een aap van zijn schouders op de uwe gesprongen! Voor u het weet, heeft u zo een bureau vol andermans apen en komt u aan het eigenlijke werk niet meer toe. Stap voor stap worden we meegenomen door de procedures om alle apen weer terug te krijgen bij hun rechtmatige verzorgers.

Blanchard geeft vier regels voor 'apenmanagement'. Allereerst de aap beschrijven: de dialoog moet niet beëindigd worden voordat gepaste 'volgende stappen' bekeken en gespecificeerd zijn.

Stap twee: de aap toewijzen: alle apen worden behandeld door het laagst mogelijke niveau binnen de organisatie. Vervolgens de aap verzekeren: elke aap die op de rug van een van uw medewerkers zit, moet gestuurd worden. Dat doe je door een voorstel te maken en daarnaar te handelen, of je handelt eerst en adviseert daarna.

Ten slotte de aap controleren: gepaste follow-up betekent gezondere apen. Elke aap zou zijn controleafspraak moeten hebben.

Het doel van deze regels voor 'apenmanagement' is te garanderen dat de juiste zaken op de juiste manier op het juiste tijdstip door de juiste mensen wordt gedaan. Vanuit dit perspectief zijn deze regels dus van cruciaal belang.

'De One Minute Manager en de apenrots' van Ken Blanchard is uitgegeven in handzaam formaat en voorzien van vele spreuken. De spreuken geven het hoofdstuk op een kernachtige wijze weer. Een mooi voorbeeld: 'De enige manier verantwoordelijkheid in mensen te ontwikkelen, is hun verantwoordelijkheid te geven.

Over Jaap Hollaar

Jaap Hollaar MBA is Hoofd Stafbureau Facilitaire Zaken bij het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO) en heeft zijn MBA behaald bij Business School Nederland te Buren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden