Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Doorbreek de cirkel!

Hoe blokkeren managers onbewust verandering? Arend Ardon deed er (promotie)onderzoek naar en schreef er 'Doorbreek de cirkel!' over. Dit handzame boek is een eye-opener voor velen.

José Otte | 11 mei 2011 | 1-2 minuten leestijd

Arend Ardon is vennoot van Holland Consulting Group, waar hij veranderingsprocessen begeleidt rondom strategie implementatie, leiderschap en cultuur. Hij promoveerde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en schreef op basis van zijn onderzoek het boek 'Doorbreek de cirkel!'.

Het is helder geschreven en zeker geen zwaar wetenschappelijk werk. Duidelijk met de doelgroep in gedachten beschrijft Ardon situaties die iedere manager zal herkennen. Daarnaast beschrijft hij de ontdekkingen in zijn onderzoek, zodat u zich als manager al snel realiseert dat u niet alleen bent in de soms vicieuze cirkel waar u als een rat in rond lijkt te lopen.

'Doorbreek de cirkel!' laat zien hoe managers en managementteams soms enorm in kringetjes kunnen rondlopen, achter elkaar aan, zonder dat ze de tijd nemen om te reflecteren. Als dat wel gebeurt, is het eigenlijk bijzonder simpel om te zien waar de cirkel gevormd wordt en dan is het eigenlijk net weer zo simpel om de cirkel te doorbreken.

Het stellen van de juiste vragen is één van de adviezen die Ardon meegeeft aan zijn lezers. Als u het gevoel heeft dat uw medewerkers steeds maar in de verdediging schieten en niet proactief zijn, komt dat zeer waarschijnlijk door het gedrag dat u laat zien. Dat gedrag ontstaat doordat u van voren af aan denkt dat mensen reactief zullen reageren of al direct in de verdediging zullen schieten. Terwijl u het oproept met uw eigen gedrag. Het open bespreekbaar maken en het stellen van vragen helpt in deze situaties om de cirkel te doorbreken. Eigenlijk heel simpel dus.

Maar als we dat met elkaar al wisten, had Ardon zijn onderzoek niet hoeven doen. En als we eerlijk zijn, weten we ook dat we vragen moeten stellen. Vandaag nog. We weten dat inzicht de belangrijkste stap is naar verandering en dat inzicht kan komen door het stellen van die eerste juiste vraag. Laat u verleiden door de situaties die Ardon beschrijft. Een aanrader voor de manager die de cirkel nu eindelijk eens echt wil doorbreken.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden