Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Menskracht

Stephen Covey heeft met zijn hele oeuvre al miljoenen leiders, managers en professionals geïnspireerd. Na 'De zeven eigenschappen van effectief leiderschap' heeft Covey ook nog 'De achtste eigenschap' geschreven. U zou denken dat dat genoeg stof tot nadenken geeft. Maar kunt u er ook concreet mee aan de slag? Jan Kuipers denkt hier met zijn boek 'Menskracht' in elk geval wat aan toe te kunnen voegen.

Jan Jacob Bos | 13 april 2011 | 2-3 minuten leestijd

'Menskracht' is een helder geschreven boek waarin de stijl van Covey toch wel herkenbaar is hoewel hij het niet zelf geschreven heeft. Jan Kuipers komt echter wel met een heel praktische nieuwe dimensie waarmee hij het onderliggende gedachtegoed in de praktijk brengt.

Wat ik het mooiste stuk uit 'Menskracht' vind, zijn de natuurwetten voor de manager. Jan Kuipers beschrijft in totaal acht natuurwetten. Net als echte natuurwetten, zoals bijvoorbeeld de zwaartekracht, gaan deze wetmatigheden altijd op. Van elke wet beschrijft hij de kracht en de grootste valkuil. Neem bijvoorbeeld wet 7: 'begrip begint met luisteren'. Natuurlijk weet iedereen wel dat dat volledig waar is. De valkuil maakt het echter wel heel treffend duidelijk: 'Hebben ze dan niets begrepen van wat je hebt gezegd? Misschien wel, maar het punt is dat zij zich niet begrepen voelen, omdat jij niet geluisterd hebt naar wat zij te zeggen hadden.'

Stephen Covey gaat in zijn boeken meestal wat dieper in op de achtergronden en het bewijs achter zijn theorieën en modellen. Ik vind dat zelf altijd erg prettig omdat deze diepere inzichten in de totstandkoming van het resultaat mijzelf ook inspireren en ik op kleine zijpaadjes zo ook interessante dingen ontdek. Jan Kuipers heeft een wat praktischer insteek. Dat zullen veel mensen prettiger lezen vinden. Het is Jan Kuipers goed gelukt om een vlot leesbaar boek te schrijven en toch ruimte te laten voor interessante zijpaadjes voor mensen die graag zelf bedenken wat de mogelijkheden zijn.

'Menskracht' is een praktisch boek dat u laat zien hoe u van binnenuit uzelf en anderen kunt helpen de innerlijke kracht die bij iedereen aanwezig is optimaal te benutten. Het boek is praktisch, gebaseerd op de ideeën van Covey en voegt nieuwe inzichten toe. Toch vind ik de subtitel teveel impliceren alsof het oorspronkelijke werk van Covey niet praktisch zou zijn. Daar ben ik het niet mee eens, het oorspronkelijke werk bevat ook voldoende voorbeelden om er snel mee aan de slag te gaan. Kortom, zeker een interessant boek, ook als u alle boeken van Stephen Covey al gelezen heeft.

En als u dat nog niet heeft gedaan, is dit boek een wat luchtigere kennismaking met het gedachtegoed van Covey zonder afbreuk te doen aan de oorspronkelijke ideeën. De bekende uitspraak 'goed voorbeeld doet goed volgen', blijkt maar al te waar: Jan Kuipers heeft het goede voorbeeld van Covey opgevolgd om zelf een goed voorbeeld te zijn voor u!

Over Jan Jacob Bos

Jan Jacob Bos is een expert op het gebied van kennismanagement. In 2008 is hij bij Business School Nederland afgestudeerd op dit onderwerp. Hij heeft in zijn dissertatie een nieuw kennismanagementmodel ontwikkeld dat organisaties helpt om de strategie te vertalen naar verantwoordelijkheid voor de kenniswerkers. Dit model is in de afgelopen jaren verder uitgewerkt en praktisch toegepast. Hierover heeft Bos ook een boek geschreven dat nu bijna klaar is. Jan Jacob Bos werkt als kennismanager bij Schuberg Philis.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden