Eens in de zoveel tijd heb ik behoefte aan een boek dat me vertelt hoe ik efficiënter zou kunnen werken. Dit heb ik vooral in periodes waarin ik het druk heb, waarin ik veel te doen heb. Waarin ik druk ervaar en behoefte heb aan ‘de gouden tip’. Ik zoek dan een boek dat me kan helpen zodat ik voortaan anders doe. Dat ik weer overzicht krijg, maar vooral ook overzicht houd. Ik heb dus al verschillende boeken gelezen over productiviteit. Daardoor weet ik hoe ik mijn inbox leeg kan houden en hoe mijn werk kan plannen. Dat ik al mijn taken en acties op een lijstje kan schrijven, zodat ik niet aan al mijn taken en acties hoef te denken.
Maar naar verloop van tijd raakt mijn inbox toch altijd weer vol. En kijk ik niet meer naar mijn takenlijstjes en komt er een moment dat ik ‘opnieuw’ weer orde op zaken wil stellen. En precies daarom heb ik ‘De 5 keuzes voor buitengewone productiviteit’ Kory Kogon, Adam Merrill en Erik Roger opgepakt. En het boek stelt mij niet teleur.
‘De 5 keuzes voor buitengewone productiviteit’ van Kory Kogon, Adam Merrill en Erik Roger bestaat uit vier delen waarin de ‘5 keuze methode’ wordt uitgelegd. In het eerste deel staat besluitvorming centraal. In het boek noemt men dit besluitvormingsmanagement. En precies in dit eerste deel leer ik iets heel essentieels, namelijk ‘de tijdmatrix’. Zonder nu precies uit te leggen wat ‘de tijdmatrix’ precies inhoudt, daarvoor moet je echt zelf het boek moeten gaan lezen, gaat het om het onderscheid leren maken tussen taken die belangrijk zijn, en taken die dringend zijn. ’Doe wat belangrijk is en reageer niet op wat dringend is’, was voor mij een eyeopener en echt de kern van dit boek.
En precies hiermee onderscheidt ‘De 5 keuzes voor buitengewone productiviteit’ van Kory Kogon, Adam Merrill en Erik Roger zich van veel andere boeken over productiviteit, want als ik kijk naar mijn eigen werk merk ik dat veel tijd gaat zitten in taken die dringend zijn. Veel tijd gaat op aan e-mail beantwoorden en reageren op hetgeen zich voordoet. En dit zijn bij lange na niet mijn belangrijkste taken. En het is erg verleidelijk om je hierdoor in beslag te laten nemen. Maar dus funest als je buitengewoon productief zou willen zijn.
Vervolgens gaat het in deel twee over aandachtsmanagement. In dit deel leer je dat je vooral grote klussen moet plannen en geen grind moet gaan sorteren. Kortom in dit deel leer je hoe je je aandacht kunt focussen en doelgericht kunt houden. In deel drie gaat het om energiemanagement. Buitengewone productieve mensen laden zich voortdurend opnieuw op. En in dit deel wordt je geholpen om de energie te vinden om bedachtzaam en bewust om te gaan met de keuzes die je maakt en uitvoert, zodat je je aan het eind van de dag voldaan kunt voelen.
Ten slotte gaat het in het vierde en afsluitende deel over leiderschap in combinatie met het maken van de 5 keuzes. In dit deel leer je vooral ook om de ‘De 5 keuzes voor buitengewone productiviteit’ toe te passen op je afdeling. Dit deel is vooral leerzaam voor die gene die bereid is het voortouw te nemen en een verandering teweeg te brengen binnen zijn of haar eigen organisatie.
Ik heb ‘De 5 keuzes voor buitengewone productiviteit’ Kory Kogon, Adam Merrill en Erik Roger met zeer veel aandacht en interesse gelezen. En ik heb veel aan dit boek gehad. Toch ben ik nog niet uitgeleerd. Ik zal het boek nog vaker willen herlezen om mijzelf scherp te houden zodat ik daadwerkelijk kan zeggen dat ik een van die buitengewoon productieve mensen ben geworden.
Over Brigitte Koehler
Brigitte Koehler is gespecialiseerd in arbeidsmarktbeleid en loopbaanadvies.