Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het waarderend werkboek

'Het waarderend werkboek' is het nieuwste Nederlandse boek over Appreciative Inquiry (AI). Masselink (bekend van 'Waarderend organiseren' en IJbema schreven vooral een doe-boek, bedoeld voor de consultant en trainer die met AI werkt.

José Otte | 23 september 2011

Na het boek 'Waarderend Organiseren' dat Masselink schreef met een aantal Nederlanders die met AI werken, heeft hij nu een werkboek geschreven dat adviseurs en trainers helpt bij het implementeren van AI bij organisaties. Het boek is geen boek voor beginners – de theorie wordt hier niet meer uitvoerig beschreven. Eerder is het een aanvulling, of liever praktijkslag, bij 'Waarderend organiseren'. Een boek dus met veel voorbeelden en tips hoe AI kan worden gebruikt bij veranderingstrajecten binnen organisaties. Er wordt aandacht gegeven aan de verschillende vormen van uitwerking die gebruikt kunnen worden bij een AI-traject, zoals bijvoorbeeld The Wall of Wonder, Storytelling, mindmapping etc. Wat mij bijzonder aanspreekt is bijvoorbeeld de Wall of Wonder dat door Joep C. de Jong is ingebracht. Bij de Wall of Wonder brengen de verhalen (die in beeld worden gebracht op een muur) mensen dichter bij elkaar. Het is bijvoorbeeld een prima methode om in te zetten bij een fusietraject. Mensen ontdekken dat ze vaak een zelfde beeld van de toekomst hebben en het dus niet zij en wij is, maar een team. Erg mooi om te zien gebeuren! Verder is het werkboek heel duidelijk geschreven en mooi opgemaakt. Een aanrader dus voor de mensen die met AI werken.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Robbert Masselink, Jelmer IJbema
Het waarderend werkboek

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden