Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Fouten maken moet

Iedereen maakt fouten. Meestal balen we daarvan en hebben we het gevoel dat we falen. Remko van der Drift leert ons anders aankijken tegen het maken fouten. Fouten maken is namelijk onvermijdelijk. Sterker nog, fouten maken is relatief en nuttig. Daarom is het van belang om onze mindset te veranderen en ons lerend vermogen vergroten. Niet makkelijk, wel noodzakelijk om succesvol te kunnen zijn. Niet voor niets luidt de ondertitel van dit inspirerende boek 'Durf het beste uit jezelf en je team te halen'.

Annett Keizer | 8 oktober 2013

Dat er nogal wat lef voor nodig is om fouten te durven maken geeft de auteur ruiterlijk toe. Hij refereert daarbij aan Coveys uitleg over onze comfortzone en Brené Browns verhaal over schaamte en kwetsbaarheid van mensen. Maar fouten vermijden of verdoezelen heeft volgens hem geen zin. Fouten maken moet, om ervan te leren, om er beter van te worden en te innoveren. Dat geldt zowel voor individuen als voor teams. De rode draad van het hele boek is de visie dat fouten maken leerzaam is. De schrijver heeft het boek in twee delen willen opsplitsen. Deel 1 zou moeten gaan over jijzelf en falen, deel 2 over teams en falen. Tijdens het lezen heb ik daar niet echt onderscheid in kunnen maken. Alle oefeningen in het boek zijn voor 6 tot 200 personen, dus vooral gericht op werken in groepen en teamverband. Opvallend is de dikte van het papier van de pagina's. Daarmee voelt het als een boek van redelijke omvang voor een boek van 126 pagina's. Helaas krijg ik de indruk dat er nauwelijks 80 pagina's aan informatie in staat. Het boek is een aaneenschakeling van korte paragrafen met uitgebreide samenvattingen, veel praktijkvoorbeelden en teamoefeningen. Samen met de vele quotes en nogal flauwe cartoons vult dit de pagina's terwijl ik, als lezer, liever wat dieper op de stof was doorgegaan. De auteur kiest echter voor een eenvoudige en persoonlijke manier om zijn verhaal te 'vertellen'. Hij is zelf ontwapenend eerlijk over fouten die hij zelf heeft gemaakt en wat hij daarvan heeft geleerd. Het boek is dan ook geschreven voor iedereen die in of met een team werkt. Geen managementboek dus, maar een praktische handleiding met een vleugje theoretische inzichten, geleend van namen als Stephen Covey, Marijke Lingsma, Brené Brown en Berthold Gunster. Als trainer en teamcoach heeft Van der Drift zijn ervaringen en de ideeën van deze andere schrijvers gebundeld in dit boek en daaraan zijn trainingsoefeningen gekoppeld. Is het boek dan wel de moeite waard om te lezen? Ja! Tussen al die onnodige tekeningen en quotes door weet Van der Drift mij te boeien met zijn verfrissende uitleg waarom fouten maken moet. En ik sluit mij zeker bij hem aan: het wordt tijd dat het taboe rond fouten maken op de werkvloer verdwijnt. Alleen dan ontstaat er meer werkplezier met ruimte voor ontwikkeling.

Over Annett Keizer

Annett Keizer is communicatiecoach en –trainer. Ze helpt professionals en teams in organisaties hun communicatieve vaardigheden te versterken. Haar drijfveer is om meer begrip voor elkaar te creëren op de werkvloer, waardoor mensen effectiever en prettiger samenwerken en maximaal resultaat behalen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden